Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Zwartkopsijs (Carduelis notata)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Zwartkopsijs

Verspreiding:

Het verspreidingsgebied van de zwartkopsijs omvat Zuid-Brazilië tot Noord-Patagonië.

Grootte:

De zwartkopsijs is ongeveer 11 - 12 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

De geslachten zijn vrij gemakkelijk uit elkaar te houden. De pop is minder intensief van kleur dan de man en mist de zwarte kop (zie foto).

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Zwartkopsijzen zijn zeer beweeglijke vogels die graag klimmen en springen in takken van bomen en struiken. Ze hebben een aangename zang.

Omgevingstemperatuur:

Zwartkopsijzen kunnen niet het gehele jaar door in ons klimaat vertoeven. Ze komen uit de tropen en ze verlangen daarom ook hier in ons land de warmte. Een buitenvolière met verwarmd nachtverblijf is daarom sterk aan te bevelen. Indien ze op deze wijze gehuisvest worden, betekent dit dat zo rond de herfst de buitenvolière gesloten moet worden. Het nachtverblijf kan dan in de herfst en wintermaanden verwarmd worden tot minimaal 15 °C.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels waarin witzaad, gierst,slazaden, maanzaad, raapzaad, negerzaad, lijnzaad in voldoende mate aanwezig dient te zijn. Verder dienen de vogels te kunnen beschikken over een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en dient kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bladluizen, (geknipte) meelwormen, miereneieren, buffalowormpjes e.d. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer specifieke informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Broedresultaten met zwartkopsijzen kunnen worden behaald in broedkooien, vluchtjes van 2x1x2 (hxbxd) en of apart in een goed begroeide volière. Ze bouwen een komvormig nest dat bekleed wordt met zachte materialen. Verstrek daarom als nestmateriaal kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar, wol e.d.  Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 4 tot 5 eitjes. Na ongeveer 13 dagen komen de jongen uit het ei en nog eens 2 weken later vliegen ze uit. De jongen worden door beide oudervogels gevoed. De voeding van de jongen bestaat in hoofdzaak uit levende insecten. Naast het verstrekken van eivoer is het daarom noodzakelijk veel levend voer zoals bladluis, buffalowormpjes, geknipte meelwormen fruitvliegjes, spinnetjes e.d.te verstrekken. Deze dienen meerdere keren per dag te worden aangeboden.

Bijzonderheden:

Zwartkopsijzen worden vaak gekruist met kanarie, sijs of putter.

A. van Kooten

Verwante links

Aurora astrilde
Angola blauwfazantje
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Blauwkop blauwfazantje
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Bruinruggoudmus
Dybowski astrilde
Geelbuikastrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten