Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Zwartkopnon (Loncura malacca atricapilla)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Zwartkopnon

Verspreiding:

De zwartkopnon heeft zijn verspreidingsgebied van Sumatra tot Zuid-China.

Grootte:

De zwartkopnon is ongeveer 11 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Beide geslachten zijn gelijk. De enige zekerheid over het geslacht wordt verkregen door de zang van het mannetje. De zang is echter zo zacht dat het beste gekeken kan worden naar het trillen van de keelveertjes.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Zwartkopnonnen zijn erg verdraagzame vogels en kunnen dan ook prima in een gezelschapsvolière worden gehouden. Verder kunnen ze ook prima in een kamervolière of kweekkooi worden gehuisvest. 

Omgevingstemperatuur:

Zwartkopnonnen kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze kunnen beschikken over een goed samengesteld eivoer/universeelvoer en levende insecten (bladluizen, meelwormen, miereneieren, buffalowormpjes e.d.).Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer specifieke informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Zwartkopnonnen bouwen hun nestjes in hier en daar opgehangen gesloten nestkastjes. Als bouwmateriaal gebruiken ze (lange) droge grashalmen, mos, donsveertjes, en uitgeplozen sisaltouw. Voor het bekleden van het nest maken ze erg graag gebruik van veertjes. Groot voordeel hiervan is dat de eitjes perfect geïsoleerd zijn en vrijwel allemaal uitkomen, ook als het nog erg koud is. Het popje legt doorgaans tussen de 3 en 5 eitjes in het nestje. De eitjes worden overwegend door het popje bebroed. De eitjes komen na 12 tot 14 dagen uit. De jongen worden dan door beide ouders gevoerd. De jongen verlaten na ca. 19 dagen het nest en zijn na 3 weken zelfstandig. Als de jongen zelfstandig zijn kunnen ze, indien de broedruimte voldoende groot is, bij de ouders blijven.

Bijzonderheden:

De partnerkeuze is bij deze vogels nog wel eens een probleem. Ze zijn daar in erg kieskeurig. Het is daarom aan te bevelen meerdere vogels aan te schaffen zodat de vogels zelf hun gewenste partner kunnen kiezen.

Zwartkopnonnen moeten, net als trouwens alle Lonchura-soorten, elke dag de beschikking hebben over badwater. De nagels van deze vogels worden snel te lang en moeten daarom tussendoor door de verzorger worden geknipt. 

A. van Kooten

Verwante links

Driekleurnon
Gepareld bronzemannetje
Japans meeuwtje
Moluks bronzemannetje
Prachtnon
Witbuiknon
Witkopnon
 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten