Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Zwartkop groenling of Yunnan groenling (Chloris ambigua)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Zwartkop groenling of Yunnan groenling

Soorten:

De zwartkop of Yunnan groenling kent 2 ondersoorten, te weten:

  1. Chloris ambigua ambigua

  2. Chloris ambigua taylori

Verspreiding:

De nominaat vorm, Chloris ambigua ambigua, heeft zijn verspreidingsgebied in Zuidwest China en Noord Birma terwijl Chloris ambigua taylori voorkomt in Zuidoost Tibet.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Grootte:

De zwartkop groenling is 14 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Bij de zwartkopgroenling is er een duidelijk verschil tussen het mannetje en het popje. De man is veel contrastrijker, feller en helderder van kleur.

Karakter:

Zwartkop groenlingen zijn in het algemeen wat schuwe vogels. In de broedtijd zal het mannetje het gebied rondom het nest met hangende vleugels en de kop enigszins naar beneden gericht verdedigen tegenover andere vogels. Buiten de broedtijd om zijn het rusige en verdraagzame vogels.

Omgevingstemperatuur:

Groenlingen kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren. I

Voeding:

Zwartkop groenlingen zijn zaadeters. Als basis dient daarom een zaadmengsel voor Europese cultuurvogels ook wel 'wildzangzaad' genoemd te worden verstrekt. Daarnaast dienen allerlei onkruidzaden, graszaden, paardebloemknoppen, knoppen van vruchtbomen, bessen, groenvoer, universeelvoer, eivoer (enkele) (geknipte) meelwormen en gekiemd zaad te worden verstrekt.  Natuurlijk dienen ook maagkiezel en grit vrij ter beschikking te staan. Indien er jongen zijn zal de voeding moeten worden aangepast. Met name is er dan behoefte aan allerhande insecten (mierenpoppen, bladluis, spinnetjes, fruitvliegjes, buffalowormpjes) en hun larven.

Kweek:

Goede broedresultaten met zwartkop groenlingen kunnen worden behaald in een goed begroeide volière. Over het algemeen hebben ze een voorkeur voor tralienestkastjes (12 x 12 x 14 cm.) die hoog zijn opgehangen. Verder dient nestmateriaal verstrekt te worden in de vorm van hooi, kokosvezel, grashalmen, veertjes, dierenhaar e.d.  Al gauw zal door de vogels dan een nest worden gebouwd. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 3 tot 4 blauwgroen met donkere vlekjes versierde eitjes. Alleen het popje bebroed de eieren.  Na ongeveer 13 dagen komen de jongen uit het ei. Ze hebben dan een rozeachtige vleeskleurige huid die voorzien is van een dun laagje grijsachtig dons. Eenmaal uitgekomen worden de jongen door beide oudervogels gevoerd. Op een leeftijd van 7 dagen dienen de jongen geringd te worden met ringmaat 2,9 mm. Ongeveer 16 dagen na het uitkomen zitten de jongen volledig in de veren en vliegen uit.  Hun jeugdkleed is overwegend grijsgroen van kleur met vale lichtgele vleugelspiegels en staartpennen.  Na het uitvliegen worden ze nog gedurende een drietal weken door de oudervogels gevoerd alvorens ze volledig zelfstandig zijn. De voeding voor de jongen staat bij het onderdeel ' Voeding' aangegeven.

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten