Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Zwartborst cubavink (Tiaris bicolor)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Zwartborst cubavink

Verspreiding:

Het verspreidingsgebied van de zwartborst cubavink is Zuid-Amerika en de daar in de nabijheid liggende eilanden.

Grootte:

De zwartborst cubavink is 11 tot 12 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Er is een duidelijk verschil tussen het mannetje en het popje. De popjes zijn overwegend groengrijs van kleur terwijl de mannetjes meer groenachtig zwart van kleur zijn. Voor overige kenmerken zie bovenstaande foto's.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Karakter:

Zwartborst cubavinken kunnen in een ruime voliere met andere soorten worden gehouden, echter niet met soortgenoten! De mannetjes zijn namelijk onverdraagzaam tegenover andere mannelijke soortgenoten. Met name in de broedtijd komt dit tot uiting.

Omgevingstemperatuur:

Het houden van zwartborst cubavinken hoeft, mits goed geacclimatiseerd, geen problemen op te leveren in ons land. Wel ben ik van mening dat een volière waarin deze vogels worden gehouden een goed afgesloten, droog en vorstvrij nachtverblijf dient te bezitten.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld (geknipte) meelwormen, miereneieren, bladluizen, fruitvliegjes, spinnetjes, buffalowormpjes. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Goede broedresultaten met zwartborst cubavinken kunnen behaald worden in een goed begroeide volière. Als nestgelegenheid accepteren ze ook wel halfopen nestkastjes maar vaak wordt wel een vrijstaand nest gebouwd in een dichte struik of begroeiing. Als bouwmateriaal gebruiken de vogels veelal kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  Als het nest klaar is en door het popje wordt geaccepteerd mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 2 tot 3 eitjes. De eitjes worden alleen door het popje bebroed. Na ongeveer 13 dagen komen de jongen uit de eitjes. De jongen worden door beide oudervogels gevoerd. Op een leeftijd van ongeveer 2 weken vliegen ze uit. Na het uitvliegen worden de jongen, in hoofdzaak door het mannetje, nog gedurende een aantal weken (bij)gevoerd.

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten