Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Wijnrode amarant (Lagonosticta vinacea)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Wijnrode amarant

Verspreiding:

Het verspreidingsgebied van de wijnrode amarant omvat de bamboegebieden in Gambia en zuidelijk Senegal, Noord-Guinea tot in westelijk Mali.

Grootte:

De wijnrode amarant is ongeveer 11 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Beide geslachten zijn goed van elkaar te onderscheiden. Het popje mist het zwart aan de keel, bij haar is dit grauw geelbruin van kleur. Zie foto.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Bijzonderheden:

Pas geimporteerde vogels zijn vaak in een slechte conditie en erg stressgevoelig. Vaak zijn ze als gevolg van een darmontsteking erg verzwakt. Rust, warmte en een goede voeding zijn dan zeer belangrijk. Een kuur met een antibioticum en het verstekken van een multivitamine preperaat is dan sterk aan te bevelen.

Karakter:

De wijnrode amarant is een ietwat schuw vogeltje. Toch worden ze, indien ze aan de verzorger gewend zijn, steeds vertrouwelijker. Over het algemeen zijn ze gevoelig voor verplaatsingen. De kweker dient hier dan ook rekening mee te houden.  

Omgevingstemperatuur:

Wijnrode amaranten zijn warmtebehoeftige vogels. Daarom moeten ze zich 's winters tijdens de avond- en nachturen kunnen terugtrekken in een verwarmd (binnen)verblijf. Ze voelen zich het beste bij een temperatuur van 18 tot 23 °C. Goed geacclimatiseerde vogels kunnen bij lagere temperaturen gehouden worden. Kouder dan 15°C is echter af te raden.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels aangevuld met rode panicum, senegal gierst, Mohair gierts en Japanse millet gegeven worden. Verder dient de voeding te bestaan uit een goed samengesteld eivoer/krachtvoer, kiemzaad en onkruidzaden. Wat betreft onkruidzaden hebben ze een voorkeur voor het zaad van vogelmuur (Stellaria media) en eenjarig straatgras (Poa annua) Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld  miereneieren, buffalowormpjes en (geknipte) meelwormen. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Goede broedresultaten met wijnrode amaranten kunnen worden behaald in vluchtjes van 2x1x2 (hxbxd), broedkooien (100 x 50 x 50 cm.) en of apart in een goed begroeide volière. Zorg er voor dat de broedruimte is voorzien van brem, heide, dennentakken of iets dergelijks. Eenmaal in broedconditie zullen ze hier een nest in bouwen van kokosvezel, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  Het nest wordt meestal in 2 dagen gebouwd. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 4 tot 5 witte eitjes. De eitjes worden afwisselend door beide vogels bebroed. 's Nachts broedt het popje. Na ongeveer 11 - 12 dagen komen de jongen uit en op een leeftijd van 18 - 20 dagen vliegen ze uit. De mannetjes zijn dan al te onderscheiden van de popjes omdat ze donkerder zijn en op de keel al een donker vlekje bezitten. Het duurt dan nog ongeveer 14 dagen alvorens ze zelfstandig zijn. Op een leeftijd van ruim 3 maanden zijn ze op kleur en niet meer van de oude vogels te onderscheiden. De voeding van de jongen bestaat in de eerste dagen in hoofdzaak uit levende insecten. Naast het verstrekken van eivoer en gekiemd zaad is het daarom noodzakelijk in deze periode voldoende levend voer zoals buffalowormpjes, geknipte meelwormen fruitvliegjes, spinnetjes, bladluis e.d.te verstrekken. Deze dienen meerdere keren per dag te worden aangeboden.

Mutaties:

Tot op heden zijn mij nog geen mutaties bekend bij de wijnrode amarant.

A. van Kooten

Verwante links

Abesijnse groene astrilde
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Dybowski astrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus

 

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten