Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Voeding - water

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Water

Water is een bouwstof. Voor een vogel is water een zeer belangrijke stof. Meer dan de helft van het vogellichaam bestaat, net als trouwens bij de mens, uit water. Een ei bestaat voor ongeveer 65% uit water. Het water is niet gelijk over het grasparkietenlichaam verdeeld. Bloed en spieren bevatten een hoog percentage water (bloed 95%, spieren 70-80%).
Water dient als transportmiddel van het voedsel in het spijsverteringskanaal.  Het is nodig om zaden in de krop te weken en om enzymen in de gelegenheid te stellen het voedsel te verteren. Ook speelt water een belangrijke rol bij de lichaamstemperatuurregeling van de grasparkiet. Een vogel bezit geen zweetklieren zoals wij mensen. De afgifte van overtollige lichaamswarmte geschiedt bij vogels door middel van de longen en luchtzakken.
Afgifte van overtollige warmte door de vogel is regelmatig waar te nemen tijdens bijvoorbeeld warmte perioden. De vogels zitten dan veelal te hijgen (afgifte via de longen). Het schudden van de veren geeft de vogels gelegenheid de warmte, die via luchtzakken en huid tussen de veren is gekomen, kwijt te raken.
Iedere keer als voedingsstoffen naar of van een cel vervoerd worden, is water het vervoermiddel. Opgelost in water worden de afbraakproducten via de nieren uitgescheiden.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

In bijna alle voedingsmiddelen is water aanwezig. Bij verbranding van voedingsstoffen, zoals eiwit, vet en koolhydraten, ontstaan in het lichaam van de grasparkiet, naast het vrijkomen van energie, de verbrandingsprodukten water en koolzuur. Dit water wordt gedeeltelijk door een vogel benut. Het water wat tijdens de verbranding vrijkomt is ontoereikend voor de totale water behoefte van een vogel. Extra water zal dan ook in de vorm van drinkwater moeten worden opgenomen.
Toch kan een vogel vrij lang zonder water. Een vogel bezit dan ook het vermogen om het aan het voeder gebonden water zoveel mogelijk te benutten.

(Voor wat betreft het veroorzaken van darminfekties blijkt (verontreinigd) water één van de belangrijkste bronnen te zijn. Water dient dan ook elke dag ververst te worden. Verstrek nooit ijskoud water en maak de drinkflesjes in ieder geval eens in de week schoon.
De beste keuze in drinkflesjes zijn de zogenaamde "druppelflesjes". Dit zijn flesjes die worden aanbevolen voor muizen, marmotten en konijnen. Bacteriën blijken zich in deze druppelflesjes veel minder snel te ontwikkelen. Mocht u hier echter op willen overgaan dan moet u de vogels eerst vertrouwd maken met dit systeem.
Pas wanneer ze het water (ook) uit de druppelflesjes drinken, kunnen de andere drinkfonteintjes worden verwijderd.  

A. van Kooten

Verwante links

Inleiding in de vogelvoeding
Eiwitten
Groenten, fruit, bessen, onkruiden
Koolhydraten
Mineralen
Vetten
Vitaminen
Vogelzaden
Water
Spijsvertering van vogels
Samenvatting vogelvoeding
 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten