Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Verlichting in het vogelverblijf

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Verlichting in het vogelverblijf

Daglicht in het nachtverblijf is erg belangrijk. Het is daarom belangrijk dat er voldoende ramen in het nachtverblijf worden aangebracht en of één of meer doorzichtige kunststof koepels in het dak.. Om een goede natuurlijke verlichting te krijgen dient het totale oppervlak van de ramen minimaal gelijk te zijn aan een zesde van het vloeroppervlak van het nachtverblijf. De verdeling van de ramen moet zodanig zijn dat er nergens donkere schaduwen ontstaan.Een kunstmatige verlichting zal in een vogelverblijf vrijwel altijd noodzakelijk zijn. Met name geldt dit voor de wintermaanden. Als u werkt zult u de vogels veelal in de vroege ochtend of s' avonds moeten verzorgen. Voor een vogelverblijf zal een tl-verlichting de meest aangewezen kunstmatige verlichting zijn.De beste keuze in tl-verlichting zijn tl-buizen die het daglicht imiteren met infrarode stralen en ultraviolette. Deze tl-buizen zijn in de meeste dierenspeciaalzaken onder de naam "true-lite" verkrijgbaar.

Aanbevolen wordt om voor elke 2,50 meter lengte van het vogelverblijf een 1,50 meter lange tl-buis te plaatsen. Ook wordt wel 40 watt per vierkante meter als norm aangehouden.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 

 

Ook een nachtverlichting moet eigenlijk niet ontbreken in een vogelverblijf. Ingeval van bijvoorbeeld storm, onweer en of andere verstoringen kan een nachtlichtje er voor zorgen dat de vogels rustig blijven en of snel weer rustig worden. Er zijn verschillende typen nachtverlichtingen. Zeer geschikt hiervoor zijn de nachtlampjes die men wel op kinderkamers gebruikt en die men zo in het stopcontact kan steken. Tegenwoordig zijn er ook ‘stopcontact lampjes’ die voorzien zijn van een censor. De censor zorgt er in dat geval voor dat bij schemerlicht het lampje begint te branden, ook deze lampjes voldoen prima.

A. van Kooten

Verwante links

Het bouwen van een volière
Verlichting in het vogelverblijf
Ventilatie in het vogelverblijf
Gaas en maaswijdte
Bodembedekking kooi en volière
Zitstokken
Voerbakjes en drinkfonteintjes
Nestkastjes en nestmateriaal
Volierebeplanting
Aanschaf van vogels

 

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten