Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Venezuela amazone (Amazona amazonica)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Venezuela amazone

Ondersoorten:

  • Oranjevleugel- of Venezuela amazone    - Amazona amazonica amazonica
  • Tobago Amazone                                 - Amazona amazonica tobagensis
  • Kleine oranjevleugel amazone                - Amazona amazonica micra     

Noot: De Tobago- en Kleine oranjevleugel amazone zijn als ondersoort omstreden vanwege de zeer geringe verschillen met de nominaatvorm. Bij alle ondersoorten is door  hun grote verspreidingsgebied veel variatie in kleur. Dit geldt ook voor de grootte van de vogels. Ook hier zien we duidelijke verschillen.   

Uiterlijke kenmerken en geslachtsonderscheid

Formaat: 31 - 33 cm. groot.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser dan de poppen. Toch kan hier niet blind op gevaren worden. Er zijn namelijk ook poppen die flink uit de kluiten gewassen zijn. Daarom is de betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Herkomst en leefwijze

De oranjevleugel- of Venezuela amazone heeft een zeer groot verspreidingsgebied en komt voor in Oost Colombia, Venezuela, Trinidad & Tobago, Guyana, Suriname, Frans Guyana, Oost Ecuador, Noordoost Peru, Brazilië, Noord- en Oost Bolivia en Noord Paraguay.De Tobago amazone heeft zijn verspreidingsgebied in Trinidad & Tobago. Oranjevleugel amazonepapegaaien vliegen vaak in paren. Bij zonsondergang verzamelen ze zich om dan in groepen naar een slaapplaats te vliegen. Dergelijke groepen kunnen gemakkelijk aanzwellen tot honderden exemplaren. Tijdens het vliegen kunnen ze zeer luidruchtig zijn. Wat betreft hun voedsel hebben ze een duidelijke voorkeur voor noten zaden en vruchten. In het wild worden regelmatig plantages bezocht. Zo zitten ze soms met velen heel stil te eten in een citrusplantage, Alleen het bewegen van de bladeren verraadt hun dan. Ook kunnen ze met honderden tegelijk ware ravages aanrichten in sinaasappelboomgaarden. Dit is er onder andere de reden van dat ze bejaagd worden. Toch zijn Oranjevleugel amazonepapegaaien bij de lokale bevolking in het algemeen zeer gewild als kooivogel, vooral vanwege hun vermogen om te leren praten. Oranjevleugel amazones broeden overwegend in hoge holle bomen en palmen langs de kust.

Karakter:

De oranjevleugelamazone is in de Nederland de meest gehouden amazonepapegaai. Ze staan bekend als zeer luidruchtig. Uit ervaring weet ik echter dat dit per individu erg kan verschillen. Je hebt inderdaad luidruchtige vogels maar ook exemplaren die erg rustig zijn en nauwelijks schreeuwen.

Herkenning

Oranjevleugelamazones lijken in eerste oogopslag veel op blauwvoorhoofdamazones maar zijn vrij gemakkelijk te onderscheiden door hun volledig groene vleugelbocht en de oranje i.p.v. rode spiegel in de vleugels.

De voeding van oranjevleugel amazonepapegaaien

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan en zou er als volgt uit kunnen zien:

1)      een goed zaadmengsel voor papegaaien. Bij voorkeur zitten er in een dergelijk mengsel ook palmnoten.

2)      een mengsel van gekiemd zaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 1:1:1. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.

3)      een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel, druiven e.d.) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof, andijvie e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een multivitamine wordt toegevoegd. In de periode dat er jongen zijn dient de dagelijkse hoeveelheid voedsel sterk verhoogd te worden. Door de voedselbehoefte van de jongen eten de oudervogels dan een veelvoud van wat ze buiten de broedtijd eten.

Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Huisvesting

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een goede kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Kweek

Als de vogels broedrijp beginnen te worden, meestal zo rond maart/april, begint het gedrag van beide vogels te veranderen. Beide vogels worden dan luidruchtiger en agressiever. In deze periode zal de man ook de pop beginnen te voeren, hetgeen een duidelijk teken van broedrijpheid is. Beide vogels zullen nu ook duidelijke interesse gaan tonen voor het broedblok in de volière en het duurt dan vaak niet lang of de vogels zitten regelmatig met hun beiden in het broedblok. Vaak is bij de pop aan een dikker wordend achterlijf te zien dat er eieren op komst zijn. De eieren worden om de dag gelegd, gewoonlijk 2 tot 4. Veelal begint de pop na het leggen van het 2e ei te broeden. Ze zal dan ook niet te vaak meer uit het nestblok komen. Als de eieren bevrucht zijn zal na ongeveer 28 dagen het eerste jong geboren worden. Voor de verzorger(s) wordt het nu nog moeilijker om de vogels te benaderen. Op een leeftijd van 14 dagen moeten de jongen geringd worden met een vaste voetring van 11 mm. Naarmate de jongen ouder worden, lijken de ouderdieren nog agressiever te worden. Vooral als de jongen in de hand worden genomen door de verzorger(s) zal de opwinding cq. agressie groot zijn. Belangrijk in deze periode is het verstrekken van voldoende voedsel want naarmate de jongen groeien dient er steeds meer voedsel verstrekt te worden. Op een leeftijd van ongeveer 60 dagen vliegen de jongen uit om daarna nog 4 tot 6 weken (bij)gevoerd te worden door de ouders alvorens ze zelfstandig zijn.

A. van Kooten

Verwante links

Amazonepapegaaien
Cuba amazone
Dubbele geelvoorhoofdamazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai

 

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten