Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Spitsstaartbronzeman (Lonchura striata)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Spitsstaartbronzeman (Lonchura striata)

De spitsstaartbronzeman kent naast de nominaatvorm nog vijf andere ondersoorten. Het zijn overwegend licht bruine vogels met een meer zwartbruine kop en crèmekleurige buik en stuit. De meeste ondersoorten laten een duidelijke schubtekening op de rug zien.

 

Formaat

10 -12 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

 

Geslachtsonderscheid:

Tussen het mannetje en het popje is geen uiterlijk waarneembaar verschil. Het enige verschil tussen de geslachten is dat het mannetje zingt.

 

Verspreiding en leefgebied

Het spitsstaartbronzemannetje heeft zijn verspreidingsgebied in India en Sri Lanka. Hier leven ze o.a. op graslanden, rijstvelden en bergachtige gebieden tot een hoogte van 2000 meter.

 

Karakter

Spitsstaartbronzemannetjes zijn zeer gezellige, verdraagzame  vogels en daardoor zeer geschikt voor de gezelschapsvolière. Bij het betreden van een volière zonder sluis is het uitkijken geblazen omdat spitsstaartbronzemannen nog wel eens op de verzorger af willen komen en dan via de volièredeur ontsnappen. Het zijn razendsnelle vogelstjes. Ze kunnen prima gehouden worden met andere tropische vogels. Ze komen vooral in een dicht begroeide volière goed tot hun recht.

 

Omgevingstemperatuur

Mits goed geacclimatiseerd, kunnen spitsstaartbronzemannetjes in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over trosgierst en dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld enkele (geknipte) meelwormen, miereneieren, fruitvliegjes, buffalowormpjes. Geef het levend voer  (eventueel uit de diepvries kan ook) wel met mate, één lepeltje in de ochtend en in de avond is voldoende. Bij verstrekking van teveel dierlijke eiwitten worden de jongen vaak in de steek gelaten en beginnen de vogels al weer met een volgend legsel. Naast bovenstaande voeding is het verder noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Spitsstaartbronzemannetjes broeden zowel in een gezelschapsvolière als in een broedkooi (afmeting 80 x 40 x 40 cm.). Hun nest bouwen ze in half open nestkastjes (15 x 10 x 10 cm.) maar ook tralienestkastjes worden wel geaccepteerd. Verstrek als nestmateriaal kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  Van dit alles wordt een stevig nest gebouwd. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje vier tot vijf eitjes. Na ongeveer 15 dagen komen de jongen uit het ei. Op een leeftijd van vier weken vliegen de jongen uit en worden dan nog in afnemende mate door de oudervogels gevoerd. Twee tot drie weken na het uitvliegen zijn ze als zelfstandig te beschouwen. Na ongeveer vier maanden zijn de jongen op kleur en niet meer van de oudervogels te onderscheiden.

 

A. van Kooten

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten