Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Snavelvormen bij vogels

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Snavelvormen bij vogels

Wat zijn er toch veel dingen aan een vogel te zien als je er eens goed naar kijkt. Neem nou bijvoorbeeld de snavel van onze vogels. Is het u wel eens opgevallen dat de snavels van veel soorten vogels van elkaar verschillen? In gezelschapsvolières, waar vaak meerdere  soorten vogels zijn gehuisvest, kun je dit vaak goed bekijken. Zo heeft een grasparkiet een duidelijk andere vorm snavel dan een zebravink . En hoewel het verschil misschien minder groot is als bij de zebravink en de grasparkiet is ook de snavel van een rijstvogel anders dan die van een gouldamadine. Maar ook de vogels die we dagelijks in de stad, op het land, aan het strand of in de tuin zien hebben vaak duidelijk verschillende snavels. Zo is de snavel van een scholekster heel anders van vorm dan die van een mus of roodborstje.

Wat is hier nou de reden van denkt u?

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

In de natuur heeft bijna alles een (zeer) goede  reden en ik kan u vertellen dat dit voor wat betreft de snavels van onze vogels ook zo is.

Voor alle vogels geldt dat ze een snavel hebben die te maken heeft met het voedsel wat ze eten.

Zo heeft het roodborstje, die zeer gevarieerd eet, een snavel waar hij veel verschillende handelingen mee kan verrichten, zoals het uit de grond trekken van wormen, het pikken in vruchten en het wegplukken van insecten van bladeren. Vogels die minder gevarieerd eten, bezitten snavels die gevormd zijn om hun specifieke voedsel te pakken te krijgen. De wigvormige snavel van de bij ons in de tuin voorkomende vink bijvoorbeeld is ontworpen om zaden open te breken. Met behulp van de tong brengt dit vogeltje het zaad in een groef in de bovensnavel en drukt er dan de ondersnavel tegenaan. Door het zaadje meerdere keren in de snavel te verplaatsen wordt het omhulsel op verschillende plaatsen kapot gemaakt  en kan het vrij komende  zachte zaadje lekker worden opgegeten.

Kromsnavels, zoals papegaaien kunnen met hun forse, krachtige snavel noten kraken en, met behulp van de scherpe, omlaag gebogen punt van de snavel, heel handig het binnenste eruit peuteren. Kijken we naar zwaluwen, die insecten vangen onder het vliegen, dan zien we een korte snavel met een brede bek die tijdens het vliegen als een gapende val voor het vangen van insecten wordt open gezet. Een scholekster steekt zijn afgeplatte snavel in de schelpen van mossels en kokkels en wrikt ze met z’n stevige snavel vervolgens open. Watervogels, zoals zaagbekken en papegaaiduikers, hebben een gezaagd of gegroefd snijvlak op de snavelranden waarmee ze glibberige vissen stevig kunnen vasthouden. Watervogels die met hun snavel in het water naar voedsel zoeken, zoals bijvoorbeeld wulpen, hebben een lange snavel. Om te kunnen blijven ademen zien we dat deze vogels de neusgaten zo hoog mogelijk aan de snavelbasis hebben. Handig hé?

Bij kolibries, je weet wel die hele kleine vogeltjes met de meest prachtige kleuren, zien we een grote verscheidenheid aan snavelvormen. Elke soort kolibrie heeft een snavel die aangepast is aan de vorm van de bloemen waar nectar uitgehaald wordt.

Zoals u ziet kan de snavel van een vogel heel wat vertellen over het voedsel dat hij eet.

A. van Kooten

 

Verwante links

Kleurstoffen in veren van vogels
Veren van vogels
 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten