Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Schamalijster (Copsychus malabaricus)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Schamalijster

Verspreiding:

De schamalijster komt voor in heel Zuid Oost-Azië vanaf India tot op vele Indonesische eilanden, op het schiereiland Malakka en in het gehele vroegere Indo-China (Vietnam, Laos, Cambodja).

Grootte:

De schamalijster is 23 - 27 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

De poppen zijn matter van kleur en hebben een kortere staart dan de mannetjes. Beide geslachten hebben een prachtige zang.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Schamalijsters zijn vrij agressieve vogels, zowel tegenover andere vogels als tegenover soortgenoten. In hun natuurlijke leefomgeving leven schamalijsters buiten de broedtijd solitair. Hun agressief gedrag richting andere vogels (en soortgenoten) zal hier ongetwijfeld mee te maken hebben. Zet nooit twee mannen bij elkaar in de volière want dit zal onherroepelijk tot problemen lijden. In een ruime buitenvoliere is het verstandig slecht één paartje schamalijsters te houden. Maar ook dan is het noodzakelijk een oogje in het zeil te houden.

Omgevingstemperatuur:

In het algemeen verlangen deze vogels wel wat warmte. De soort dient derhalve de beschikking te hebben over een goed af te sluiten droog en verwarmd nachtverblijf. Het is aan te bevelen de temperatuur niet onder de 10 °C te laten komen.

Voeding:

Schamalijster zijn insecteneters dus zal hier met de voeding rekening mee gehouden moeten worden. Als basis kan een goed universeelvoer cq insectenpatè verstrekt worden. Meng door dit basisvoer nog wat hard gekookt ei en doe hier tevens per dag een theelepel (verse of diepvries) miereneieren door heen. Wanneer wordt uitgegaan van één paartje dan dient de dagelijkse voeding verder nog aangevuld te worden met 15 tot 20 meelwormen en allerlei andere levende insecten zoals spinnen, krekels, sprinkhanen, buffalowormpjes, torren e.d. Ook bessen en andere soorten fruit worden wel door de vogels geaccepteerd.

Kweek:

Voor de kweek is het noodzakelijk dat de vogels de beschikking hebben over een ruime dicht begroeide buitenvolière. In een goed beplante volière zullen ze zich het beste thuis voelen. Een goed beplante volière geeft ook aan de pop de gelegenheid om te schuilen bij agressiviteit van de man. Het nest bouwen ze graag in een halfopen nestkast. Als bouwmateriaal dienen de vogels de beschikking te hebben over kokosvezel, grashalmen (hooi), uitgeplozen sisaltouw e.d. Het nest wordt meestal in korte tijd gebouw, ongeveer in 3 dagen. Gemiddeld worden 4 eieren gelegd die om de dag door de pop worden gelegd. De pop bebroedt de eieren alleen. Na ca. 13 dagen broeden komen de eieren uit. De jongen dienen ongeveer op de 5e dag met ringmaat 3,5 mm. geringd te worden. Om te voorkomen dat de jongen uit het nest gegooid worden (een vreemd voorwerp wordt door de ouders uit het nest verwijderd ongeacht of hier een jong aan vastzit) is aan te raden de ringen te voorzien van een stukje ventielslang. De jongen vliegen na ongeveer 3 weken uit. De jongen worden met insecten groot gebracht. Daarbij is het verstandig om de insecten 3x daags in porties te geven. Geef niet meer dan de vogels in 1 tot 1,5 uur op kunnen. Het is af te raden om tijdens de kweekperiode meelwormen te geven omdat de jonge schamalijsters deze zeer moeilijk kunnen verteren. Na ongeveer 3 weken zijn de jongen zelfstandig en moeten ze uitgevangen worden teneinde problemen te voorkomen.

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten