Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Rode kardinaal (Cardinalis cardinalis)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Rode kardinaal

Verspreiding:

De rode kardinaal komt voor van Midden-Amerika tot in het zuiden van Canada. Hij bewoont hier nagenoeg alle biotopen, ook komt hij veelvuldig voor in woonwijken.

Grootte:

De rode kardinaal is tussen de 18 en 20 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Er is een duidelijk verschil tussen het mannetje en het popje. De mannetjes zijn fel rood van kleur, terwijl de popjes meer bruinachtig van kleur zijn.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Het zijn gezellige vogels die prima samen gehouden kunnen worden met elkaar of met andere volièrevogels. Ook met de wat kleinere soorten kunnen ze prima overweg. Het zijn vogels die het best tot hun recht komen in een ruime beplante volière. Het is af te raden deze prachtige vogel(s) in een kooi te houden.  Een ander leuk aspect is dat beide vogels zingen. hierbij moet wel opgemerkt worden dat de zang van de man de meeste indruk maakt.

Omgevingstemperatuur:

Rode kardinalen zijn winterhard en kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling samengesteld te worden. Bijvoorbeeld 2 delen agapornidenzaad gemengd met 1 deel  tropische vogels en of wildzangzaad. Verstrek verder een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten moeten, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld meelwormen, miereneieren, buffalowormpjes.  Ook dagelijks wat fruit en groente wordt door deze vogels graag gegeten. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Voor een succesvolle kweek is het verstandig de vogels apart per paartje in een vlucht te houden. Ze bouwen een komvormig nest dat alleen door het popje wordt gebouwd. Als bouwmateriaal voor het nest wordt gebruik gemaakt van sisal, kokosvezel, gedroogde grasstengels, veertjes en mos. In een dicht begroeide volière bouwen ze hun nest graag in struiken. Ook half-open nestkastjes worden geaccepteerd. Indien ze een vrijstaand nest bouwen is het verstandig deze te verstevigen met bijvoorbeeld een korfje of touwnestje. Het popje legt gemiddeld 2 tot 4 blauwgroene, bruin gespikkelde eitjes. De broedduur ligt tussen 12 – 13 dagen. De eitjes worden alleen door het popje bebroed. De jongen worden door beide ouders gevoerd, in hoofdzaak met insecten. Ze verlaten al op een leeftijd 8 tot 9 dagen het nest. Op een leeftijd van ongeveer 5 weken zijn ze zelfstandig. Een paartje rode kardinalen kan meerdere legsels per jaar grootbrengen.

A. van Kooten

 

Verwante links

Groene kardinaal
Roodkuif kardinaal

 

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten