Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Reichenow bergastrilde (Cryptospiza reichenovii reichenovii)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Reichenow bergastrilde

Verspreiding:

Het verspreidingsgebied van de Reichenow bergastrilde strekt zich uit van van de oostkust van Afrika tot aan de Westkust van Afrika. Hier leeft hij op de berghellingen tussen hoogten van 1000 en 2500 meter.

Grootte:

De Reichenow bergastrilde is ongeveer 12 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Er is duidelijk uiterlijk verschil tussen de man en de pop. Het meest in het oog springend hierbij is de rode koptekening van de man. Het popje mist deze rode koptekening. Zie foto.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Reichenow bergastrilden zijn in het algemeen verdraagzame vogels en kunnen dan ook prima in een gezelschapsvolière met andere vogels worden gehouden.

Omgevingstemperatuur:

Reichenow astrilden houden van warmte. Daarom moeten ze zich 's winters tijdens de avond- en nachturen kunnen terugtrekken in een verwarmd (binnen)verblijf. In het algemeen geldt dat ze zich het beste voelen bij een temperatuur van 18 tot 23 °C. Goed geacclimatiseerde vogels kunnen bij lagere temperaturen gehouden worden. Kouder dan 15°C is echter af te raden.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het noodzakelijk dat ze de beschikking hebben over ruime hoeveelheden dierlijke eiwitten, met name miereneieren. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld (geknipte) meelwormen, maden, buffalowormpjes, wasmotten etc. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Broedresultaten met Reichenow bergastrilden zijn mogelijk. Broeden doen ze bij voorkeur in een dicht begroeide voliere maar ook in broedkooien (60 x 40 x 50 cm.) zijn kweekresultaten behaald. Als nestgelegenheid kan een half open nestkastje gegeven worden. Verstrek nestmateriaal in de vorm van kokosvezel, wit sisal, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d. Hier bouwen ze een bolvormig nest van. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 4 tot 6 witte  eitjes. Alleen het popje bebroed de eieren. Na ongeveer 14 dagen komen de jongen uit het ei en nog eens 3 weken later vliegen ze uit. De jongen worden door beide oudervogels gevoed. De voeding van de jongen bestaat in hoofdzaak uit levende insecten. Naast het verstrekken van eivoer is het daarom noodzakelijk veel levend voer zoals miereneieren, buffalowormpjes, geknipte meelwormen fruitvliegjes, spinnetjes, bladluis e.d.te verstrekken. Deze dienen meerdere keren per dag te worden aangeboden. Bij het uitvliegen hebben de jongen een bruinkleurig verenpakje, de rugdekveren zijn olijfgroen. Zodra het popje opnieuw begint te broeden dienen de jongen uitgevangen te worden omdat er anders grote kans bestaat op het kaal plukken van de jongen door de oudervogels. Op een leeftijd van ongeveer 5 maanden zijn ze op kleur en nog maar moeilijk van de oudervogels te onderscheiden.

A. van Kooten

Verwante links

Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Dybowski astrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus
 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten