Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Pruimkopparkiet  (Psittacula cyanocephala)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Pruimkopparkiet

Verspreiding:

De pruimkopparkiet heeft zijn verspreidingsgebied in India en Sri Lanka.

Grootte:

De pruimkopparkiet is ongeveer 36 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Het geslachtsverschil tussen beide seksen is vrij eenvoudig te zien. De pop heeft een grijze kop met een gele omzoming terwijl de kop van de man paarsroze van kleur is met een zwarte omzoming.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Karakter:

Buiten de broedperiode zijn het verdraagzame vogels ten opzichte van soortgenoten. Echter, tijdens de broedperiode moeten de vogels apart per paartje gehuisvest worden om onderlinge ruzies te voorkomen.

Huisvesting                                                                                                                                               Pruimkopparkieten zijn sterke vogels die vrij goed tegen ons klimaat kunnen. Wel is het erg belangrijk dat de vogels in de winter, als het vriest, kunnen beschikken over een vorstvrij nachthok. Omdat ze vleespoten hebben zullen deze bevriezen als ze s’ nachts aan het gaas gaan hangen. Als dit het geval is zullen de tenen uiteindelijk afsterven, hetgeen erg verminkend voor de vogel is. Zorg er ook voor dat de zitstokken voldoende dik zijn, zodat de tenen bij het zitten goed afgedekt worden door het verenkleed. Het is aan te bevelen om de vogels bij vriezend weer binnen te houden in een verwarmd nachtverblijf zodat het bevriezen van de tenen niet kan voorkomen. De vlucht van de volière dient een afmeting te hebben van ca. 3 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog. Verder is het belangrijk om naast elkaar gelegen vluchten te voorzien van dubbel gaas. Hiermee wordt voorkomen dat naast elkaar gehuisveste paren elkaar in de poten kunnen bijten. 

Omgevingstemperatuur:

Zie bij huisvesting.

Voeding:

Als voeding kan een zaadmengsel voor grote parkieten verstrekt worden. Dit zaadmengsel dient aangevuld te worden met een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel is één op één. Verder dienen de vogels de beschikking te hebben over scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit. Dit kan eventueel vermengd worden met het kiemzaadmengsel. Verstrek daarnaast dagelijks fruit en groenvoer.

Kweek:

Belangrijk om op te merken is dat pruimkopparkieten pas op een leeftijd van 3 jaar geheel op kleur en volwassen zijn. Ze kunnen daarom beter pas op een leeftijd van 3 jaar ingezet worden voor de kweek. De broedblokken kunnen zo rond maart verstrekt worden (afhankelijk van het weer!!). Nestblokken met een afmeting van 25x25x60 cm. voldoen over het algemeen goed. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ca. 7 cm. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Als nestmateriaal kan een mengsel van (vochtig) onbemeste potgrond en houtkrullen worden gegeven (ca. 4 – 5 cm dik). Hang altijd meerdere broedblokken op zodat de vogels een keuze kunnen maken. Is de keuze eenmaal gemaakt dan kunnen de andere broedblokken weggehaald worden. De pop legt meestal 4 tot 5 eieren die om de dag worden gelegd. Na een broedduur van 22 tot ca. 24 dagen worden de (kale) jongen geboren. Op een leeftijd van ongeveer 8 -10 dagen moeten de jongen worden geringd met een 5,4 millimeter geharde voetring. Op een leeftijd van ca. 6 weken vliegen ze uit waarna ze nog 2 tot 3 weken door de ouders worden (bij)gevoerd). Meerdere legsels zijn mogelijk. Jonge mannen lijken op de pop. Ze hebben tot een leeftijd van ca. 3 jaar dezelfde kopkleur (grijs) als de pop.

Mutaties:

Bij de pruimkop zijn inmiddels een aantal mutaties ontstaan, waaronder lutino, opaline en cinnamon

A. van Kooten

Verwante links

Afrikaanse halsbandparkiet
Indische halsbandparkiet
Malabarparkiet
Langstaartparkiet - Malakkaparkiet
Derbyanparkiet
Grote Alexanderparkiet
 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten