Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Peruduifje (Columbina cruziana)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Peruduifje

Verspreiding:

Het Peruduifje heeft zijn verspreidingsgebied in Chili, Peru en Equador.

Grootte:

Het Peruduifje is ongeveer 15 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Het geslachtsonderscheid bij deze soort is niet eenvoudig. Over het algemeen is het mannetje wat dieper van kleur dan het vrouwtje. Het vrouwtje is iets meer bruinachtig van kleur.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Buiten de broedtijd om zijn het vriendelijke maar toch wel wat schuwe vogels. Ze kunnen prima met andere vogels in een gezelschapsvolière worden gehouden. Tijdens het broedseizoen kunnen ze echter agressief reageren richting andere duivensoorten. Indien andere duivensoorten in de volière vertoeven is het verstandig de vogels apart te zetten.

Omgevingstemperatuur:

In het algemeen verlangen peruduifjes wel wat warmte. De soort dient derhalve de beschikking te hebben over een goed af te sluiten droog en verwarmd nachtverblijf. Het is aan te bevelen de temperatuur niet onder de 10 °C te laten komen.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

De eigen nestbouw van de vogels stelt niet veel voor. Ze 'bouwen' hun rommelig nest van hooi en grashalmen op broedschalen die op diverse geschikte plaatsen in de volière neergezet kunnen worden. Het popje legt 2 eitjes die door beide vogels worden uitgebroed. De broedduur bedraagt ongeveer 13 - 14 dagen. De jongen verlaten het nest na 11 - 12 dagen. Ze worden dan nog gedurende ongeveer 3 weken door de oudervogels (bij)gevoerd. Door de extra behoefte aan eiwitten tijdens de broedperiode dient er in deze periode steeds voldoende eivoer beschikbaar te zijn voor de vogels. Voor goede broedresultaten is het belangrijk dat er rust rond de vogels wordt gecreeerd.

A. van Kooten

Verwante links

Diamantduifje

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten