Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Muskaatvink (Lonchura punctulata)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Muskaatvink (Lonchura punctulata)

 

De muskaatvink kent maar liefst 11 ondersoorten. Alle ondersoorten zijn roodbruin van kleur met op de borst en de buik een witte bevedering omzoomd met donkerbruine geschubde zoompjes. De kleurdiepte van het roodbruin en de geschubde zoompjes varieert per ondersoort.

 

Formaat

10 – 13 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Geslachtsonderscheid

Er is geen uiterlijk verschil tussen beide geslachten. De mannen zijn alleen aan hun zang en balts te herkennen. Het gezang van de man is zeer zacht maar is te zien door het trillen van de keelveertjes.

 

Verspreiding en leefgebied

Het verspreidingsgebied van de muskaatvink is zeer groot en loopt van India tot zuid China en zuidelijk tot alle Indonesische eilanden. Hun leefgebied is zeer veelzijdig en omvat ondermeer graslanden, berghellingen, gebieden met bamboebegroeiing, rijstvelden, dorpen en steden.

 

Karakter

Muskaatvinken zijn rustige, vredelievende vogeltjes en daarmee zeer geschikt voor de gezelschapsvolière.

 

Omgevingstemperatuur

Muskaatvinken zijn geharde vogels die in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf kunnen overwinteren.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over trosgierst en dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld enkele (geknipte) meelwormen, miereneieren, fruitvliegjes of buffalowormpjes. Geef het levend voer (eventueel uit de diepvries kan ook) wel met mate, één lepeltje in de ochtend en in de avond is voldoende. Bij verstrekking van teveel dierlijke eiwitten worden de jongen vaak in de steek gelaten en beginnen de vogels al weer met een volgend legsel. Naast bovenstaande voeding is het verder noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Muskaatvinken broeden zowel in een gezelschapsvolière als in een broedkooi (afmeting 80 x 40 x 40 cm.). Hun nest bouwen ze in half open nestkastjes (15 x 10 x 10 cm.) maar ook tralienestkastjes worden wel geaccepteerd. Soms bouwen ze een vrijstaand nest in een beschutte struik.Verstrek als nestmateriaal kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  Van dit alles wordt een stevig nest gebouwd. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje vier tot zes eitjes. Na ongeveer 13 dagen komen de jongen uit het ei. Op een leeftijd van drie weken vliegen de jongen uit. Ze zijn dan nog niet zelfstandig en worden nog een week of twee in afnemende mate door de oudervogels gevoerd. Jonge muskaatvinken zijn bruin van kleur en missen nog de tekening van de oudervogels. Na ongeveer zes maanden zijn de jongen op kleur en niet meer van de oudervogels te onderscheiden.

 

Bijzonderheden

Het is aan te bevelen bij aanschaf van muskaatvinken meerdere koppels aan te schaffen zodat ze zelf hun partner kunnen uitzoeken. Dit zal de kweekresultaten zeker ten goede komen. Wel dient er op gelet te worden dat het vogels van dezelfde (onder)soort zijn. We kennen namelijk ook de Javaanse- en Chinese muskaatvink.

Zowel de Indische- als de Javaanse muskaatvink hebben een schubtekening op de buik. Bij de Chinese muskaatvink is deze tekening v-vormig. De kenmerkende verschillen tussen de Indische- en Javaanse muskaatvink is dat de Indische muskaatvink:

  • warmer kastanjebruin van kleur is.
  • een éénkleurige zwarte snavel heeft (De Javaanse muskaatvink heeft een zwarte bovensnavel en blauwgrijze ondersnavel).
  • een (kleinere) donkerbruine staart heeft (De staart van de Javaanse muskaatvink is groter en donkergrijs van kleur).

A. van Kooten

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten