Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Magellaansijs (Carduelis notata)

 
 

Magellaansijs - Man

Magellaansijs - Stel

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Zwartkopsijs of magellaansijs (Carduelis notata)

 

De zwartkopsijs wordt ook wel magellaansijs genoemd. Binnen de soort komen een tiental ondersoorten voor, die allemaal qua kleur iets van elkaar afwijken.

De man heeft een zwarte kop, nek en keelstreek. De borst en de stuit zijn geel. De rug is olijfgroen en de staart is zwart met een gele buitenvlag. De pop is minder intensief van kleur en mist de zwarte kop.

 

Formaat

11 - 12 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Geslachtsonderscheid:

De geslachten zijn vrij gemakkelijk van elkaar te onderscheden. De pop is minder intensief van kleur dan de man en ze mist de zwarte kop.

 

Beschrijving

Zie foto’s

 

Verspreiding en leefgebied

Het verspreidingsgebied van de zwartkopsijs omvat vrijwel geheel Zuid-Amerika. Zo komen ze voor in Bolivia, Paraguay, Argentinië, Brazilië, Colombia, Equador, Peru, Venezuela, Guyana en Chili. 

 

Karakter

Zwartkopsijzen zijn zeer beweeglijke vogels die graag klimmen en springen in takken van bomen en struiken. Ze hebben een aangename zang.

 

Omgevingstemperatuur

Zwartkopsijzen kunnen niet het gehele jaar door in ons klimaat vertoeven. Ze komen uit de tropen en ze verlangen daarom ook hier in ons land de warmte. Een buitenvolière met verwarmd nachtverblijf is daarom sterk aan te bevelen. Indien ze op deze wijze gehuisvest worden, betekent dit dat zo rond de herfst de buitenvolière gesloten moet worden. Het nachtverblijf kan dan in de herfst en wintermaanden verwarmd worden tot minimaal 15 °C.

 

Voeding

Als voeding dient een zaadmengeling voor sijzen of een goede zaadmengeling voor tropische vogels waarin witzaad, gierst,slazaden, maanzaad, raapzaad, negerzaad, lijnzaad in voldoende mate aanwezig dient te zijn. Verder dienen de vogels te kunnen beschikken over een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en dient kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Het is van belang de vogels tijdens het broeden alleen zaden te verstrekken. Het verstrekken van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld miereneieren, buffalowormen en pinky’s, geeft in de meeste gevallen aanleiding tot een verhoogde paringsdrift (bij de man) en verminderde broedzorg. In dergelijke gevallen worden de jongen uit het nest gegooid en beginnen de vogels met een volgend legsel. Geef daarom pas (gematigd) levend voer als de eerste jongen uit het ei komen. Een lepeltje levend voer in de ochtend en in de avond is ruim voldoende. Eventueel kan ook gebruik worden gemaakt van diepvries insecten/larven. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Broedresultaten met zwartkopsijzen kunnen worden behaald in broedkooien, vluchtjes van 2x1x2 (hxbxd) en of apart in een goed begroeide volière. Ze bouwen een komvormig nest dat bekleed wordt met zachte materialen. Verstrek daarom als nestmateriaal kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar, wol e.d.  Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje vier tot vijf eitjes. Na ongeveer 13 dagen komen de jongen uit het ei en nog eens twee weken later vliegen ze uit. De jongen worden door beide oudervogels gevoerd. De voeding van de jongen bestaat de eerste dagen in hoofdzaak uit levende insecten. Naast het verstrekken van eivoer is het daarom noodzakelijk levend voer zoals bladluis, buffalowormpjes, geknipte meelwormen fruitvliegjes, spinnetjes e.d.te verstrekken. Na ongeveer 10 dagen worden de jongen niet meer warm gehouden door de oudervogels. Dit hoeft geen problemen te geven mits de omgevingstemperatuur maar voldoende hoog is. Drie weken na het uitvliegen kunnen de jongen als zelfstandig beschouwd worden.

 

Bijzonderheden

Zwartkopsijsjes baden veel en graag. Badwater dient dan ook altijd beschikbaar te zijn voor de vogels. De zang van deze vogels is erg mooi en wordt tijdens de broedtijd de hele dag ten gehore gebracht.

Zwartkopsijzen worden vaak gekruist met kanarie, sijs of putter.

A. van Kooten

Verwante links

Aurora astrilde
Angola blauwfazantje
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Blauwkop blauwfazantje
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Bruinruggoudmus
Dybowski astrilde
Geelbuikastrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten