Carotenoïden lopen
qua kleur uiteen van citroengeel tot tomatenrood en hebben allemaal
een verschillende naam meegekregen. Zo kennen we bijvoorbeeld
luteïne, zeaxanthine, canthaxanthine, capsanthine enz.
De natuurlijke
kleurstoffen lopen dus uiteen van citroengeel tot tomatenrood. Dat
betekent dat niet alle kleur aan vogels veroorzaakt wordt door deze
natuurlijke kleurstoffen. In het algemeen geldt dit alleen voor de
gele, oranje en rode tinten van vogels. Deze natuurlijke
kleurstoffen, die we dus carotenoïden noemen, worden opgenomen door
de groeiende veren van vogels.
De meest
voorkomende natuurlijke kleurstof bij vogels is luteine. Luteine is
o.a verantwoordelijk voor de gele kleur van de kanarie maar ook voor
de gele kleur van de eidooier van onze vogels! Canthaxanthine een
andere natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de rode kleur
van flamingo´s maar ook voor de kleur van roodfactorige kanaries!!.
Uit bovenstaande
zal duidelijk zijn dat het erg belangrijk is dat je je vogels zoveel
mogelijk het voedsel geeft dat ze normaal in de vrije natuur ook
eten. Je vogels zullen dan op de tentoonstelling hoge ogen kunnen
gooien op het onderdeel `kleur`.
Het is wel
belangrijk om te weten dat cartenoiden gevoelig zijn voor licht,
lucht (zuurstof) en hoge temperaturen. Vogels die voor een groot
deel hun kleur te danken hebben aan deze natuurlijke kleurstoffen
worden daarom door veel kwekers binnenshuis gehouden om te voorkomen
dat ze door het daglicht bleker van kleur worden en dus op de
tentoonstelling minder goed voor de dag komen.