Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Kleurstoffen in veren

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Kleurstoffen in veren

De mooie rode flamingo´s die te zien zijn in een dierentuin/vogelpark maar ook in natuurfilms waren vroeger in dierentuinen en volières een groot probleem. In plaats van mooi rood werden ze namelijk na verloop van tijd onaantrekkelijk bleek van kleur. Na veel onderzoek kwam men er uiteindelijk achter dat het probleem werd veroorzaakt door het voedsel wat ze te eten kregen. Toen de bleke flamingo´s garnalen te eten kregen, kregen ze hun mooie rode kleur weer terug. Dit betekende dus dat er in de garnalen een natuurlijke (kleur)stof zat die voor de mooie rode kleur van de flamingo moest zorgen. Inmiddels weten we dat er wel 275 van deze natuurlijke kleurstoffen bestaan en dat ze in tal van voedingsmiddelen, zoals wortelen, boerenkool, bessen,  vruchten, vis  blijken voor te komen.

Met een moeilijk woord worden deze natuurlijke kleurstoffen, carotenoïden genoemd.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

 

Carotenoïden lopen qua kleur uiteen van citroengeel tot tomatenrood en hebben allemaal een verschillende naam meegekregen. Zo kennen we bijvoorbeeld luteïne, zeaxanthine, canthaxanthine, capsanthine enz.

De natuurlijke kleurstoffen lopen dus uiteen van citroengeel tot tomatenrood. Dat betekent dat niet alle kleur aan vogels veroorzaakt wordt door deze natuurlijke kleurstoffen. In het algemeen geldt dit alleen voor de gele, oranje en rode tinten van vogels. Deze natuurlijke kleurstoffen, die we dus carotenoïden noemen, worden opgenomen door de groeiende veren van vogels.

De meest voorkomende natuurlijke kleurstof bij vogels is luteine. Luteine is o.a verantwoordelijk voor de gele kleur van de kanarie maar ook voor de gele kleur van de eidooier van onze vogels! Canthaxanthine een andere natuurlijke kleurstof is verantwoordelijk voor de  rode kleur van flamingo´s maar ook voor de kleur van roodfactorige kanaries!!.

Uit bovenstaande zal duidelijk zijn dat het erg belangrijk is dat je je vogels zoveel mogelijk het voedsel geeft dat ze normaal in de vrije natuur ook eten. Je vogels zullen dan op de tentoonstelling hoge ogen kunnen gooien op het onderdeel `kleur`. 

Het is wel belangrijk om te weten dat cartenoiden gevoelig zijn voor licht, lucht (zuurstof) en hoge temperaturen. Vogels die voor een groot deel hun kleur te danken hebben aan deze natuurlijke kleurstoffen worden daarom door veel kwekers binnenshuis gehouden om te voorkomen dat ze door het daglicht bleker van kleur worden en dus op de tentoonstelling minder goed voor de dag komen. 

A. van Kooten

 

Verwante links

Snavelvormen bij vogels
Veren van vogels

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten