Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Keep (Fringilla montifringilla)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Keep

Ondersoorten:

De keep kent geen ondersoorten.

Verspreiding:

De keep heeft zijn verspreidingsgebied in Europa tot Japan, Noord Afrika, Noord India en China.

Grootte:

De keep is ongeveer 15 cm. groot.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Geslachtsonderscheid:

Er is duidelijk uiterlijk verschil tussen man en pop. Ze hebben een bruinachtige donker gevlekte kop en rug. De borst is oranjekleurig evenals de schouderveren. Op de vleugels bezitten ze roestkleurige banden. Verder hebben ze een witte stuit en grijswitte onderdelen. De man heeft een zomer en winterkleed. In de zomer heeft hij een oranje schoudervlek en borst met een zwarte kop en mantel. In de winter is dit zwart-bruinachtig van kleur. De poppen zijn veel minder sprekend van kleur en tekening. Over het algemeen zijn ze meer bruin tot bruingeel van kleur (zie foto).

Karakter:

De keep is een vrij agressieve vogel die ongeschikt is voor een gezelschapsvoliere.

Omgevingstemperatuur:

De keep kan prima over ons klimaat. Ze komen immers ook gewoon in ons land voor. Toch raad ik aan om de vogels wel de beschikking te geven over een droog en tochtvrij nachtverblijf.

Voeding:

De keep is een zaadeter. Als basis dient daarom een zaadmengsel voor Europese cultuurvogels ook wel 'wildzangzaad' genoemd te worden verstrekt. Daarnaast dienen allerlei onkruidzaden, graszaden, paardebloemknoppen, knoppen van vruchtbomen, bessen, groenvoer, eivoer (enkele) meelwormen en gekiemd zaad te worden verstrekt.  Natuurlijk dienen ook maagkiezel en grit vrij ter beschikking te staan. Indien er jongen zijn zal de voeding moeten worden aangepast. Met name is er dan behoefte aan allerhande insecten (bladluis, fruitvliegjes, buffalowormpjes,miereneieren, pinky's) en hun larven.

Kweek:

De keep is geen gemakkelijke broedvogel. Ze broeden ook maar één keer per jaar.  Ze maken hun nest van donkere materialen zoals plantedelen, kokosvezels, jute en reepjes boomschors. De binnenzijde van het nest wordt bekleed met haren en veertjes. De meeste kans op broedsucces is huisvesting in een goed begroeide volière. De pop legt 5 tot 7 eieren. De eitjes zijn groenachtig tot cremebruin van kleur met donkere stipjes. Alleen het popje bebroed de eieren. Na ongeveer 14 dagen komen de jongen uit en nog eens 2 weken later vliegen ze uit. De voeding voor de jongen staat bij het onderdeel ' Voeding' op deze webpagina reeds beschreven. Het is trouwens aan te bevelen de insecten meerdere keren per dag te verstrekken. Geef de vogels zoveel insecten als ze in 1 tot 1,5 uur op kunnen.

Mutaties:

Er zijn bij de keep nog geen mutaties opgetreden.

A. van Kooten

Verwante links

Barmsijs
Goudvink
Groenling
Haakbek
Heggenmus
Huismus
Kruisbek
Pestvogel
Putter
Vink

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten