Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Japanse nachtegaal (Leiothrix lutea)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Japanse nachtegaal

Verspreiding:

De Japanse nachtegaal heeft zijn verspreidingsgebied in Zuidoost-Azie.

Grootte:

De Japanse nachtegaal is ongeveer 15 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

De popjes zijn meestal minder intensief van kleur dan de mannen. De beste manier van seksen is echter de zang van de man. Popjes zingen niet.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Japanse nachtegalen kunnen buiten het kweekseizoen gehouden worden met andere vogels. Tijdens het kweekseizoen willen ze wel eens de eieren en pasgeboren jongen van andere vogels roven en op eten.

Omgevingstemperatuur:

Japanse nachtegalen kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren. Indien de volière op een beschutte plaats staat en dicht begroeid is, is een vorstvrij nachthok niet eens echt noodzakelijk.

Voeding:

Japanse nachtegalen zijn insecteneters dus zal hier met de voeding rekening mee gehouden moeten worden. Als basis kan een goed universeelvoer cq insectenpatè verstrekt worden. Meng door dit basisvoer nog wat hard gekookt ei en doe hier tevens per dag een theelepel (verse of diepvries) miereneieren door heen. Wanneer wordt uitgegaan van één paartje dan dient de dagelijkse voeding verder nog aangevuld te worden met allerlei andere levende insecten/larven zoals spinnen, krekels, sprinkhanen, buffalowormpjes, meelwormen, torren e.d. Ook bessen en andere soorten fruit worden wel door de vogels geaccepteerd.

Kweek:

Voor de kweek is het noodzakelijk dat de vogels de beschikking hebben over een ruime dicht begroeide buitenvolière. In een goed beplante volière zullen ze zich het beste thuis voelen. Het nest bouwen ze graag in een conifeer. Hier kunnen het beste vooraf enkele nestkorfjes in bevestigd worden. Soms nemen ze een traliekastje of korfje in gebruik. Als bouwmateriaal dienen de vogels de beschikking te hebben over kokosvezel, grashalmen (hooi), uitgeplozen sisaltouw e.d. Gemiddeld worden 3 tot 4 bruingevlekte groenblauwe eitjes gelegd. Alleen de pop bebroedt de eieren. Na ca. 12 dagen broeden komen de eieren uit. Om te voorkomen dat de jongen na het ringen uit het nest gegooid worden (een vreemd voorwerp wordt door de ouders uit het nest verwijderd ongeacht of hier een jong aan vastzit) is aan te raden de ringen te voorzien van een stukje ventielslang. De jongen vliegen na ongeveer 14 dagen uit. De jongen worden alleen groot als de  vogels ze met veel verschillende levende insecten/larven kunnen grootbrengen. Geschikt zijn pinkymaden, buffalowormen, spinnetjes, torretjes en geknipte meelwormen. Het is verder verstandig om de insecten 3x daags in porties te geven. Geef niet meer dan de vogels in 1 tot 1,5 uur op kunnen. Na ongeveer 3 weken zijn de jongen zelfstandig en kunnen dan het beste uitgevangen worden teneinde problemen te voorkomen. De jongen zijn na ongeveer 3 maanden op kleur. Jonge mannen beginnen op een leeftijd van ongeveer 8 weken te zingen.

A. van Kooten

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten