Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Indische brilvogel (Zosterops palpebrosa)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Indische brilvogel

Verspreiding:

De Indische brilvogel heeft zijn verspreidingsgebied in India en Sri Lanka.

Grootte:

De Indische brilvogel is ongeveer 10 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Meestal zijn de popjes minder intensief van kleur dan de mannetjes. Dit geldt vooral voor de buikkleur. De seksen kunnen het beste onderscheiden worden door de zang van de man. Het popje zingt niet.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Indische brilvogels zijn zeer verdraagzame vogels die, mits ze als paartje gehouden worden, geschikt zijn voor de gezelschapsvolière. Ze kunnen prima gehouden worden met andere tropische vogels. Ze komen vooral in een dicht begroeide volière goed tot hun recht.

Omgevingstemperatuur:

In het algemeen verlangen deze vogels wel enige warmte. De soort dient derhalve de beschikking te hebben over een goed af te sluiten droog en verwarmd nachtverblijf. Het is aan te bevelen de temperatuur niet onder de 10 °C te laten komen.

Voeding:

Indische brilvogels zijn insecteneters dus zal hier met de voeding rekening mee gehouden moeten worden. Als basis kan een goed universeelvoer cq insectenpatè verstrekt worden. Meng door dit basisvoer nog wat hard gekookt ei en doe hier tevens per dag een theelepel (verse of diepvries) miereneieren door heen. Wanneer wordt uitgegaan van één paartje dan dient de dagelijkse voeding verder nog aangevuld te worden met allerlei andere levende insecten/larven zoals spinnen, krekels, sprinkhanen, buffalowormpjes, meelwormen, torren, fruitvliegjes, bladluis e.d. Ook vruchten, nectar en honing worden graag gegeten door de vogels.

Kweek:

Voor de kweek is het aan te bevelen de vogels de beschikking te geven over een dicht begroeide buitenvolière. In een goed beplante volière zullen ze zich het beste thuis voelen. Het nest bouwen ze graag in een dichte struik. Ze maken hierin een komvormig nest. Als bouwmateriaal dienen de vogels de beschikking te hebben over kokosvezel, grashalmen (hooi), uitgeplozen sisaltouw, mossen e.d. Gemiddeld worden 2 tot 4 gespikkelde blauwgroene lichtgekleurde eitjes gelegd. De eitjes worden door beide geslachten gedurende 11 tot 12 dagen bebroed. De jongen vliegen na ongeveer 14 dagen uit. De jongen worden vrijwel uitsluitend gevoerd met insecten en worden alleen groot als de  vogels ze met veel verschillende levende insecten/larven kunnen grootbrengen. Geschikt zijn pinkymaden, buffalowormen, spinnetjes, torretjes en geknipte meelwormen. Het is verder verstandig om de insecten 3x daags in porties te geven. Geef niet meer dan de vogels in 1 tot 1,5 uur op kunnen. Na ongeveer 3 weken zijn de jongen zelfstandig en moeten dan uitgevangen worden teneinde problemen te voorkomen.

A. van Kooten

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten