Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Huisgors (Emberiza striolata sahari)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Huisgors - Kweekverslag van Daniël Segers - St- franciscus Edegem

In Oktober 2006 zag ik bij een vogelhandelaar in een kooi verschillende bruine vogels zitten en in de kooi ernaast dezelfde bruine vogels met een grijs-zwart gestreepte borst. Dit bleken later de mannen te zijn. Na wat getwijfeld te hebben besloot ik om een koppel mee naar huis te nemen. Er was wel wat onenigheid over de naam, want op het kooibriefje stond Emberiza striolata, vrij vertaald “gestreepte gors”. Dit heb ik opgezocht op het internet en ik kreeg een geheel andere vogel te zien, één welke ik niet had. Via de Belgische Exoten club ben ik te weten gekomen dat ik dus een koppel huisgorzen had. Als je verder zoekt op het net of in de boeken vindt je over deze vogels weinig of geen informatie, betreffende voeding, leefomstandigheden en nestgewoonten. Na lang zoeken vindt je wel een boel foto’s ,maar meer niet. Nu blijkt dat deze vogels afkomstig zijn uit de buurt van Marokko en Tunesië, uit de warmere landen dus. Dit verklaart de (ziekelijke) houding van de vogels in mijn tuinhuis (temp; +/- 15°C). Hierop heb ik de vogels in een ziekenkooi gehuisvest op +/- 25° en dit gaat ze beter af! Ze worden gedurende enkele maanden steeds aan lagere temperaturen gewend en zitten nu half april in de buitenvolière.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Het koppel zit mekaar geregeld na, maar van een paring heb ik nog niets gezien. De pop frunnikt wel met nestmateriaal , maar er volgt geen bouwsel. Het is voor mij ook niet duidelijk of de vogels een vrijstaand nest maken of dat ze gebruik maken van een nestkast al dan niet open of gesloten of moet het nog iets specifieker zijn? Op 27/4/2007 zie ik de pop op een nest zitten, dat deed ze wel meer op verschillende aangebrachte nesten maar op deze nest blijft ze zitten ook al kom ik in de volière. Ik kan tot op één meter van het nest komen. Zodra ze verdwijnt kan ik zien dat er 3 eieren zijn. In het  aangebrachte kokosnest is maar heel weinig nestmateriaal bijeengebracht. Bij het verlaten van de ren zit de pop weer op het nest, dat is al een goed teken! Op 06-05-2007 verlaat de pop het nest en dus kan ik controle doen van de eieren. Ze zijn alle drie onbevrucht. Ik neem de eieren weg,nu maar hopen dat het koppel opnieuw begint!

Op 05-06-2007 is het nest met de eieren vernield. De pop zit treurend  op een verborgen plekje. Wat wel opvalt is dat ze veel pikt aan de sepia schelp die in de volière hangt en dat ze gretig is wanneer er diepvries wormen verstrekt worden. Na een schuwere periode is ze nu helemaal niet meer bang wanneer ik in de volière kom. De man is nog wel heel schichtig en vertoont zich pas als ik weg ben. Ze zitten ook veel samen op dezelfde stok en als de pop naar de grond gaat volgt hij haar steeds.

Op 02-07-2007 zijn de vogels, waarschijnlijk door de lagere temperatuur, gestopt met nestelen. Misschien als het weer omslaat en het warmer wordt dat ze opnieuw beginnen?

De man is echter driftig genoeg, nu er geen jongen zijn van hemzelf helpt hij voederen bij een koppel barmsijzen.

Daniël Segers

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten