Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Grote texorwever (Texor cucullatus)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Grote texorwever

Verspreiding:

De grote Texorwever heeft zijn verspreidingsgebied Senegal tot Ethiopië, Congo, Oeganda, en West-Kenia.

Grootte:

De grote Texorwever is ongeveer 17 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Buiten de broedperiode is er duidelijk verschil tussen beide geslachten. De man is in hoofdzaak diep geel van kleur met een zwarte kop en keelstreek. Verder heeft de man een zwart getekende rug. De pop heeft een bleek bruingroene rugkleur, een overwegend lichtgele lichaamskleur en geelgroene kop (zie voor de kleurbeschrijving ook bovenstaande foto's).

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Karakter:

De grote Texorwever kan in een gezelschapsvoliere worden gehuisvest met vogels van ongeveer gelijke grootte. tegen de wat kleinere soorten wil hij nog wel eens agressief reageren. Verder is het aan te bevelen om een man meerdere poppen te geven zodat hij als zijn energie in de nestbouw voor zijn ega's kan stoppen. 

Omgevingstemperatuur:

Grote texorwevers kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten omdat de jongen de eerste weken alleen met levend voer worden gevoed. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld (geknipte) meelwormen, miereneieren, bladluizen en buffalowormpjes. Veel grote texorwevers hebben een voorkeur voor meelwormen als er jongen zijn. Daarnaast mag ook fruit (appel, sinaasappel, banaan, kiwi, vijgen e.d.) en allerlei groenten en onkruiden (sla, spinazie, andijvie, wortelen, vogelmuur e.d.) niet op het menu ontbreken. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer specifieke informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Goede broedresultaten met grote texorwevers kunnen worden behaald in een goed begroeide volière. In de volière worden meerdere kunstig gevlochten nesten gebouwd. Het bouwen van de nesten is in hoofdzaak de taak van de man. Zodra de pop haar keuze heeft gemaakt gaat de man het nest verder afbouwen. Het nest is bolvormig met een ingang aan de onderkant. Verstrek als nestmateriaal grote hoeveelheden hooi, lange grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  De pop legt gemiddeld 3 tot 4 eitjes. De eitjes hebben geen vaste kleur, ze kunnen roze, wit tot vaalblauw zijn. Alleen het popje bebroed de eieren. Na ongeveer 14 dagen komen de jongen uit het ei en nog eens 3 weken later vliegen ze uit. Het voeden van de jongen is in hoofdzaak een taak voor de pop. De mannen zijn namelijk polygaam d.w.z. dat ze er meerdere poppen op na houden. Zodra een nest klaar is zullen ze een volgend nest bouwen en een volgend popje zoeken. De voeding van de jongen bestaat de eerste weken in hoofdzaak uit levende insecten. Naast het verstrekken van eivoer is het daarom noodzakelijk veel levend voer zoals buffalowormpjes, geknipte meelwormen fruitvliegjes, spinnetjes, bladluis e.d.te verstrekken. Meelwormen worden door de pop eerst dood gemaakt en vervolgens in de lengte in de snavel genomen. Het grootste deel van de meelworm houdt ze in de bek en het uitstekende deel wordt door haar leeggeknepen in de bek van de jongen. Het omhulsel eet ze zelf op. Als er jongen zijn dienen meerdere keren per dag insecten te worden aangeboden. Na het uitvliegen zijn de jongen na ongeveer 3 weken zelfstandig.

Bijzonderheden:

Buiten de broedperiode heeft de man hetzelfde verenkleed als de pop.

A. van Kooten

 

Verwante links

Napoleonwever
Oranjewever
 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten