Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Grote Alexanderparkiet  (Psittacula eupatria)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Grote Alexanderparkiet

Soorten:

De grote Alexanderparkiet kent vijf ondersoorten, te weten:

  1. Psittacula eupatria eupatria

  2. Psittacula eupatria nipalinesis

  3. Psittacula eupatria magnirostris

  4. Psittacula eupatria avensis

  5. Psittacula eupatria siamensis.

De nominaatvorm en de Psittacula eupatria nipalinesis komen bij de kwekers het meeste voor. De drie overige ondersoorten komen bij mijn weten niet voor in Nederland en België.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Jammer genoeg zijn de beide soorten die hier voor komen door elkaar gekruist. Dit komt vooral omdat de Psittacula eupatria nipalinesis een stuk groter is en de voorkeur van de kwekers uit gaat naar grote forse vogels.

Verspreiding:

De grote Alexanderparkiet heeft zijn verspreidingsgebied in het zuidoosten van Azië, meer specifiek India en de omringende eilanden.

Grootte:

  1. Psittacula eupatria eupatria           - 58 cm.

  2. Psittacula eupatria nipalinesis       - 62 cm.

  3. Psittacula eupatria magnirostris     - 60 cm.

  4. Psittacula eupatria avensis            - 58 cm.

  5. Psittacula eupatria siamensis.       - 56 cm.

Geslachtsonderscheid:

Bij de pop ontbreekt de zwarte wangstreep en de roze nekband. Beide geslachten zijn daarom goed van elkaar te onderscheiden. Jonge mannen lijken echter op de pop en bezitten de halsband nog niet. Let er daarom bij de koop van deze vogels op dat ze rond de 3 jaar oud zijn, zodat met zekerheid het geslachtsonderscheid zichtbaar is. Over het algemeen zijn de vogels op een leeftijd van 3 jaar geslachtsrijp. Toch komt het ook voor dat vogels van 2 jaar oud al jongen groot brengen.

Karakter:

De grote Alexanderparkiet dient paarsgewijs gehouden te worden. Meerdere broedparen en of huisvesting met andere vogels is sterk af te raden omdat de vogels, met name in de broedperiode, onverdraagzaam zijn naar soortgenoten en andere vogels. Het zijn verder luidruchtige vogels die vrij vertrouwelijk met hun verzorger(s) kunnen worden. Vanwege hun enorme knaaglust moeten ze steeds kunnen beschikken over verse (wilgen)takken. Zitstokken houden het vaak niet lang uit en moeten daarom regelmatig vervangen worden.

Omgevingstemperatuur:

Grote Alexanderparkieten zijn zeer sterke vogels die over het algemeen goed tegen ons klimaat kunnen. Wel is het noodzakelijk om de vogels in de winter, als het vriest, de beschikking te geven over een vorstvrij nachthok. Omdat ze vleespoten hebben is de kans groot dat deze bevriezen als ze s’ nachts aan het gaas gaan hangen. Als dit het geval is zullen de tenen uiteindelijk afsterven, hetgeen erg verminkend voor de vogel is. Zorg er ook voor dat de zitstokken voldoende dik zijn, zodat de tenen bij het zitten goed afgedekt worden door het verenkleed. De vlucht van de volière dient een afmeting te hebben van ca. 4 meter lang, 1 meter breed en 2 meter hoog. Door hun enorme knaaglust is een houten volière niet aan te bevelen. Beter is het om de volière van bijvoorbeeld aluminium te maken. Verder is het belangrijk om naast elkaar gelegen vluchten te voorzien van dubbel gaas. Hiermee wordt voorkomen dat naast elkaar gehuisveste paren elkaar in de poten kunnen bijten. 

Voeding:

Als voeding kan een zaadmengsel voor grote parkieten verstrekt worden. Geeft naast dit zaadmengsel elke dag een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel moet ongeveer één op één zijn. Zorg er verder voor dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit. Eventueel kan dit door het kiemzaad gemengd worden. Verstrek verder met regelmaat fruit en groenvoer. Ondanks dat de vogels weinig drinken moet het water dagelijks ververst worden. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

De grote Alexanderparkiet is in het algemeen een vroege broeder. Veelal wordt het eerste ei al in februari gelegd. Het broedblok wordt ook als slaapblok gebruikt en kan het hele jaar blijven hangen. Nestblokken met een afmeting van 30x30x60 tot 30x30x100cm. voldoen over het algemeen goed. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ca. 8 - 9 cm. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Als nestmateriaal kan een mengsel van (vochtig) onbemeste potgrond en houtkrullen worden gegeven (ca. 4 – 5 cm dik). De pop legt meestal 2 tot 4 eieren die om de dag worden gelegd. Na een broedduur van ca. 28 dagen worden de (kale) jongen geboren. Op een leeftijd van ongeveer 12 -14 dagen moeten de jongen worden geringd met een 8 millimeter geharde voetring. Op een leeftijd van 7 weken vliegen ze uit waarna ze nog 2 tot 3 weken door de ouders worden (bij)gevoerd).

A. van Kooten

Verwante links

Afrikaanse halsbandparkiet
Indische halsbandparkiet
Pruimkopparkiet
Malabarparkiet
Langstaartparkiet - Malakkaparkiet
Derbyanparkiet
 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten