Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Grijsrugdwergpapegaai  (Forpus coelestis)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Grijsrugdwergpapegaai

De grijsrugdwergpapegaai is te vinden langs de Pacifische zijde van de Andes, van de Chone rivier regio westelijk Equador naar het zuiden tot ongeveer Trujillo in Liberstad in noordwestelijk Peru.

Grootte:

Grijsrugdwergpapegaaitjes zijn ongeveer 12,5 cm. lang.

Geslachtsonderscheid:

Beide geslachten zijn goed van elkaar te onderscheiden.  De man heeft een min of meer grijs tot grijsgroene lichaamskleur. De buitenste vleugelpennen zijn blauw evenals de tekening op de kop. Het masker is heldergroen. De pop is overwegend groen van kleur. Zie voor een verdere kleurbeschrijving bovenstaande foto's.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Karakter:

Onderschat het karakter van deze kleine papegaaitjes niet. Ze kunnen naar elkaar bijzonder agressief zijn. Verplaats de (jonge) vogels altijd met elkaar naar een andere kooi of volière. Plaats nooit (een) enkele vogel(s) bij een groepje, de betreffende vogel(s) zal (zullen) namelijk worden aangevallen en gedood. Dus als er 4 apart zitten en er moeten bijvoorbeeld 2 bij worden geplaatst vang dan alle 6 vogels uit en verplaats ze met elkaar naar een nieuwe kooi of volière. 

Omgevingstemperatuur:

Het houden van grijsrugdwergpapegaaitjes hoeft geen problemen op te leveren in ons land. Wel ben ik van mening dat een volière waarin 'grijsrugjes' worden gehouden een goed afgesloten en droog nachtverblijf dient te bezitten. Ook verdient het aanbeveling de vogels niet beneden temperaturen van 5 °C te houden.  

Voeding:

De voeding die ik verstrek bestaat uit een zaadmengsel voor grote parkieten. Naast dit zaadmengsel krijgen de vogels elke dag een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel is één op één. Twee keer per week meng ik, ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit door het kiemzaad. Daarnaast krijgen de vogels vrijwel dagelijks fruit en groenvoer. De vogels doen het op deze voeding prima.

Kweek:

Grijsrugdwergpapegaaien zijn prima te kweken in ruime broedkooien van minimaal 60x40x40 cm. Als nestgelegenheid kan een broedblok gegeven worden met een afmeting van 14x14x20 cm. Als nestmateriaal kunnen in het blok stukjes vermolmd hout gegeven worden die door de vogels zelf fijn geknaagd zullen worden. De pop legt gemiddeld 4 - 6 eitjes die alleen door haar bebroed worden.  Meestal zal ze na het leggen van het 2e ei vast gaan zitten broeden. Na ongeveer 18 dagen komen de eieren uit. De jongen komen naakt ter wereld. Na zo'n 10 dagen zijn de eerste slagpennen reeds te zien en na 20 dagen de groene veren. Ongeveer 30 dagen na het uitkomen verlaten de jongen het nest. Ze worden dan nog enkele weken door de oudervogels (bij)gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn. Kijk uit bij het verplaatsen van de jongen! Zie bij karakter!! 

Mutaties:

Inmiddels hebben zich al een groot aantal mutaties voorgedaan bij de grijsrugdwergpapegaai. Zo kennen we o.a de blauw, ino (lutino en albino), fallow en pastel mutatie bij de grijsrugdwergpapegaai

A. van Kooten

Verwante links

Geelmaskerdwergpapegaai

 

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten