Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Granaatastrilde (Uraeginthus granatina)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Granaatastrilde

Verspreiding:

De granaatastrilde is afkomstig uit het noordelijk deel van Zuid-Afrika en Namibië.
 

Grootte:

De granaatastrilde is 13 tot 14 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Beide geslachten zijn goed van elkaar te onderscheiden. De mannen zijn veel intensiever van kleur dan de poppen.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Karakter:

Granaatastrilden zijn vrij goed samen te houden met andere volièrevogels. Echter niet met soortgenoten en verwante soorten. Hier kunnen ze namelijk uitgesproken agressief op reageren. Granaatastrilden moeten dan ook slechts per koppel in een gezelschapsvoliere gehouden worden.

Omgevingstemperatuur:

Granaatastrilden zijn zeer warmtebehoeftige vogels. Een omgevingstemperatuur van ongeveer 25 °C  is ideaal voor ze.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld (geknipte) meelwormen, miereneieren, buffalowormpjes. Ook lusten ze graag groenvoer en kleine hoeveelheden onkruiden.  Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Granaatastrilden zijn erg warmtegevoelig. Zoals reeds eerder opgemerkt gedijen ze het beste bij een omgevingstemperatuur van 25 °C . Deze temperatuur is ook van belang voor het groot brengen van de jongen. Granaatastrilden houden hun jongen namelijk na de zesde levensdag niet meer warm. Bij lagere temperaturen zullen de jongen snel onderkoeld raken, niet meer om voedsel bedelen en sterven. Als bouwmateriaal gebruiken ze (lange) droge grashalmen, mos, donsveertjes, en uitgeplozen sisaltouw. Het popje legt doorgaans tussen de 3 en 6 eitjes.  De opfok van de jongen is alleen succesvol als de vogels kunnen beschikken over levend voer zoals fruitvliegjes, bladluis, spinnetjes, miereneieren en of (geknipte) meelwormen. Daarnaast dienen ze ook de beschikking te hebben over universeelvoer, opfok- en groenvoer, kiemzaad en grit. De eitjes komen na 12 tot 14 dagen uit. De jongen verlaten na ca. 19 dagen het nest en zijn na ongeveer 3 weken zelfstandig. De jongen lijken in hun jeugdkleed op het popje. Op een leeftijd van ongeveer drie maanden komen de jongen al behoorlijk op kleur en kunnen de mannetjes van de popjes worden onderscheiden.

Uit de praktijk blijkt dat granaatastrilden moeilijke kweekvogels zijn. Heel vaak wordt bij deze soort gebruik gemaakt van pleegouders.

A. van Kooten

Verwante links

Abesijnse groene astrilde
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Dybowski astrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus

 

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten