Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Geelwangamazone (Amazona autumnalis)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Geelwangamazone

Bij de geelwangamazone worden vier ondersoorten onderscheiden, te weten:

 1. Amazona autumnalis autumnalis

 2. Amazona autumnalis salvini

 3. Amazona autumnalis lilacina

 4. Amazona autumnalis diadema

Amazona a. salvini heeft groene wangen en een groene oorstreek i.p.v. gele zoals de nominaatvorm. Amazona a. lilacina onderscheidt zich van de nominaatvorm door een matter rood voorhoofd en groen-lila achtige schedelkleur. Verder is de kleur van de wangen meer geelachtig groen. Amazona a. diadema lijkt op de Amazona a. salvini maar het voorhoofd is meer karmijnrood van kleur overgaand naar donkerrood op de teugels. De wangkleur is blauw bewaasd en de schedel lila van kleur. Verder is de Amazona a. diadema qua formaat het grootst.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

 

Verspreiding:

Amazona autumnalis autumnalis heeft zijn verspreidingsgebied aan de caribische zijde van Tamaulipas, Mexico, zuidwaarts tot Noord-Nicaragua en Honduras.

Amazona autumnalis salvini komt voor in Zuidoost-Nicaragua, Caribische zijde van Costa Rica, Panama, West-Columbia en het uiterste Noordwesten van Venezuela.

Amazona autumnalis lilacina heeft zijn verspreidingsgebied in West Equador.

Amazona autumnalis diadema komt voor In Noordwest Brazilië tussen de Rio Negro en het bovenliggende amazonegebied.

Grootte:

 1. Amazona autumnalis autumnalis  -  34 cm

 2. Amazona autumnalis salvini         -  35 cm

 3. Amazona autumnalis lilacina        -  34 cm.

 4. Amazona autumnalis diadema      -  36 cm.

Leefgebied:

Beboste gebieden in vochtige laaglanden tot op hoogten van ongeveer 1100 meter. Houdt zich bij voorkeur op aan de randen van bossen. De nominaatvorm komt ook voor in droge savannegebieden. In sommige gebieden is de populatie geelwangamazones door wildvang behoorlijk teruggelopen.

Voeding in het wild:

Vruchten (vooral palm- zitrus- en mangovruchten) zaden, bessen, noten, knoppen en bloesem van bomen en struiken. Strijken af en toe neer op graanvelden en richten hier dan behoorlijk wat schade aan.

Geslachtsonderscheid:

In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser dan de poppen. Toch kan hier niet blind op gevaren worden, er zijn namelijk ook poppen die flink uit de kluiten gewassen zijn. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek. Karakter:

Omgevingstemperatuur:

Het verdient aanbeveling de vogels 's winters boven de 10 °C te huisvesten.

Karakter:

In gevangenschap worden ze over het algemeen vrij snel vertrouwelijk met hun verzorger(s). Het zijn vrij levendige vogels waar de liefhebber lange tijd veel plezier aan kan beleven. Net als alle amazonepapegaaien kunnen ze vrij luidruchtig zijn vooral als ze in broedstemming komen.

Voeding in gevangenschap:

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien en dus ook voor Geelwangamazone dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan:

 1. een goed zaadmengsel voor papegaaien.
 2. een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 2 delen kiemzaad (droog!), 2 delen eivoer  en 1 deel universeelvoer. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.
 3. een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een mutivitamine kan worden toegevoegd.

Kweek:

Een goed onderkomen voor deze papegaaien is een binnenvolière van 1,5 x 1 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast met een bodemoppervlak van 30 x 30 cm. en een hoogte van ca. 60 cm. Bij voorkeur heeft de binnenvoliere nog een buitenvoliere met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 1,5 x 2 meter. Als nestmateriaal dient een mengsel van potgrond en houtspaanders in het blok te worden aangebracht. Ook kunnen stukken rottend hout gegeven worden die dan door de vogels fijn geknaagd worden. Als de vogels broedrijp beginnen te worden, meestal zo rond maart/april, begint het gedrag van beide vogels te veranderen. Beide vogels worden dan luidruchtiger en agressiever. In deze periode zal de man ook de pop beginnen te voeren, hetgeen een duidelijk teken van broedrijpheid is. Beide vogels zullen nu ook duidelijke interesse gaan tonen voor het broedblok in de volière en het duurt dan vaak niet lang of de vogels zitten regelmatig met hun beiden in het broedblok. Vaak is bij de pop aan een dikker wordend achterlijf te zien dat er eieren op komst zijn. De eieren worden om de dag gelegd, gewoonlijk 2 tot 4. Veelal begint de pop na het leggen van het 2e ei te broeden. Ze zal dan ook niet te vaak meer uit het nestblok komen. Als de eieren bevrucht zijn zal na ongeveer 28 dagen het eerste jong geboren worden. Voor de verzorger(s) wordt het nu nog moeilijker om de vogels te benaderen. Op een leeftijd van 14 dagen moeten de jongen geringd worden met een vaste voetring van 11 mm. Naarmate de jongen ouder worden, lijken de ouderdieren nog agressiever te worden. Vooral als de jongen in de hand worden genomen door de verzorger(s) zal de opwinding cq. agressie groot zijn. Belangrijk in deze periode is het verstrekken van voldoende voedsel want naarmate de jongen groeien dient er steeds meer voedsel verstrekt te worden. Op een leeftijd van ongeveer 60 dagen vliegen de jongen uit om daarna nog 4 tot 6 weken (bij)gevoerd te worden door de ouders alvorens ze zelfstandig zijn.

A. van Kooten

Verwante links

Amazonepapegaaien
Cuba amazone
Dubbele geelvoorhoofdamazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Venezuela amazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai

 

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten