Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Geelvoorhoofdamazone (Amazona ochrocephala)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Geelvoorhoofdamazone

Ondersoorten:

De geelvoorhoofdamazone kent de volgende ondersoorten:

  • Amazona ochrocephala ochrocephala
  • Amazona ochrocephala xantholaema
  • Amazona ochrocephala nattereri
  • Amazona ochrocephala panamensis

Geelvoorhoofdamazone - Amazona ochrocephala ochrocephala

Formaat: 36 cm. groot.

Ringmaat: 11 mm.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser dan de poppen. Toch komt het omgekeerde ook voor. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is daarom die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop:: De hoofdkleur van de vogel is  groen. De bevedering in de nek is licht zwart omzoomd. Het voorhoofd, de teugels en de schedel zijn geel. De vleugelbocht is rood en de hand- en armpennen zijn aan de buitenzijde en aan de punten violetblauw. Verder heeft de geelvoorhoofdamazone een rode vleugelspiegel, die wordt gevormd door de vijf buitenste armpennen. De staart is groen, aan de punt meer geelgroen. De buitenste staartveren zijn aan de basis rood. De naakte oogring is wit. De snavel is overwegend grijs, de zijkant van de bovensnavel echter aan de basis roodachtig. De irissen van de ogen zijn oranje en de poten grijs.

Amazona ochrocephala xantholaema

Formaat: 38 cm. groot.

Ringmaat: 11 mm.

Geslachtsonderscheid: Zie bij A. o. ochrocephala

Man en pop: A. o. xantholaema lijkt op A. o. ochrocephala maar het geel op de kop loopt meer uit naar de achterkop, het gebied rond de ogen en gedeelten van de wangen en het oordek. Veel vogels laten een groene voorhoofdsband zien. De borstbevedering is bij deze ondersoort duidelijk blauw bewaasd.

Amazona ochrocephala nattereri

Formaat: 38 cm. groot.

Ringmaat: 11 mm.

Geslachtsonderscheid: Zie bij A. o. ochrocephala

Man en pop: Deze ondersoort lijkt op A. o. ochrocephala maar heeft een duidelijke groene voorhoofdband. De groene voorhoofdband, de wangen, het oordek en de hals zijn bij de meeste vogels duidelijk blauw bewaasd. De grondkleur van de bevedering van borst en buik varieert van geelgroen tot blauwgroen. De rode vleugelbocht laat bij veel vogels verspreidt voorkomende gele veertjes zien. De bovensnavel is grijs, aan de zijkanten geelachtig tot roze.

Panama amazone - Amazona ochrocephala panamensis

Formaat: 35 cm. groot.

Ringmaat: 11 mm.

Geslachtsonderscheid: Zie bij A. o. ochrocephala

Man en pop: A. o. panamensis lijkt op A. o. ochrocephala maar het geel op het voorhoofd en de schedel is V-vormig begrensd. De teugels en het gebied rond de ogen is groen met een blauwe waas. Ook de achterkop is blauw bewaasd. Het rood van de vleugelbocht is minder uitgebreid als bij de A. o. xantholaema. De bevedering rond de dijen is groen, slechts bij weinig vogels geelgroen. De boven- en ondersnavel zijn hoornkleurig.

Herkomst en leefwijze:

A. o. ochrocephala komt voor in Zuid- en Centraal Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname tot aan Noord-Brazilië en op het eiland Trinidad. A. o. xantholaema heeft zijn verspreidingsgebied op het eiland Marajó dat aan de monding van de Amazone ligt. A. o. nattereri komt voor van Zuid-Combia tot over Oost Equador, Oost-Peru en Noordwest-Mato-Grosso tot aan het noorden van Bolivië. A. o. panamensis heeft zijn verspreidingsgebied van Noord-Colombia tot West-Panama.

In hun verspreidingsgebied leven geelvoorhoofdamazones in vochtige tropisch en subtropisch gelegen beboste gebieden tot op een hoogte van 750 meter. Ook houden ze zich op langs bosranden en gebieden met laag struikgewas. Ze leven paarsgewijs maar ook in groepen en of zwermen van meer dan tweehonderd vogels. Op het heetst van de dag zitten ze bij voorkeur in hoge bomen langs de oevers van de rivieren. Het voedsel wat ze nuttigen bestaat uit vruchten, zaden, bessen, noten, knoppen en bloesem van takken. Als nestgelegenheid maken ze gebruik van nestholten in hoge veelal afgestorven bomen en palmen.

Huisvesting van geelvoorhoofdamazonepapegaaien

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel geelvoorhoofdamazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Karakter:

In gevangenschap worden ze over het algemeen vrij snel vertrouwelijk met hun verzorger(s). Het zijn vrij levendige vogels waar de liefhebber lange tijd veel plezier aan kan beleven. Net als alle amazonepapegaaien kunnen ze vrij luidruchtig zijn vooral als ze in broedstemming komen.

Voeding in gevangenschap:

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien en dus ook voor geelvoorhoofdamazone dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan:

  1. een goed zaadmengsel voor papegaaien.
  2. een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 2 delen kiemzaad (droog!), 2 delen eivoer  en 1 deel universeelvoer. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.
  3. een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een mutivitamine kan worden toegevoegd.

Kweken met geelvoorhoofdamazonepapegaaien in de volière

Nestblok: Als nestgelegenheid kan een van dik hout gemaakte nestkast of een uitgeholde natuurstam gegeven worden. Deze dient een bodemoppervlak te hebben van 30 x 30 cm. en een hoogte van 50 cm. Het invlieggat dient een doorsnede te hebben van ongeveer 12 cm. Ook nestblokken met andere afmetingen, bijvoorbeeld 80 x 40 x 40 cm., worden door de vogels geaccepteerd. Over het algemeen zijn ze hier niet al te kieskeurig in. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Verder is het aan te bevelen een inspectieluikje aan te brengen. Zorg er daarbij voor dat het luikje vanaf de buitenzijde van de volière kan worden geopend. Hiermee kan het broedproces worden gevolgd zonder de vogels al teveel te storen.

Nestmateriaal: Als nestmateriaal dient een mengsel van (onbemeste)potgrond en houtspaanders in het blok te worden aangebracht. Ook kan een dik stuk vermolmd hout gegeven worden. Dit wordt dan door de vogels geheel stuk geknaagd waardoor een prima bodembedekking in het nestblok ontstaat.

Kweek: Komt overeen met die van de blauwvoorhoofdamazone, zie aldaar.

Bijzonderheden:

A. o. ochrocephala, maakt als nestgelegenheid in het wild ook wel gebruik van verlaten nesten van boomtermieten.

A. van Kooten

Verwante links

Amazonepapegaaien
Cuba amazone
Dubbele geelvoorhoofdamazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Venezuela amazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai
 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten