Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Ekstertje (Lonchura cucullatus)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Ekstertje (Lonchura cucullatus)

 

Formaat

9 tot 10 cm.

 

Ringmaat

2,3 – 2,5 mm

 

Beschrijving

Zie foto’s

 

Geslachtsonderscheid

Er zijn nauwelijks waarneembare verschillen tussen beide geslachten. De hele zachte zang van de man zal het geslacht moeten verraden.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

 

 

Verspreiding en leefgebied

Het ekstertje komt voor in verschillende Afrikaanse landen. Ze bewonen hier in hoofdzaak de steppen en savannen.

 

Karakter

Ekstertjes zijn nogal vechtlustig van aard. Het is daarom aan te raden deze vogels paarsgewijs onder te brengen in een broedkooi of vluchtje. In een gezelschapvolière verlangen deze vogels een behoorlijk territorium dat ze met alles wat ze in zich hebben zullen verdedigen. De volière dient om deze reden dan ook voldoende groot te zijn.

 

Omgevingstemperatuur

Ekstertjes zijn over het algemeen sterke vogels die in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf kunnen overwinteren.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels, onkruidzaden, graszaden, universeelvoer en trosgierst gegeven te worden. Het vertstrekken van eivoer is zeker in de broedperiode noodzakelijk.

Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Ekstertjes zijn prima te kweken in een volière of broedkooi. In een gezelschapvolière dient u, zoals reeds eerder opgemerkt,  rekening te houden met hun vechtlustig karakter.

Als nestgelegenheid maken ze graag gebruik van een half open nestkastje. In een goed beplante volière willen ze echter ook wel eens een bolvormig nest maken in een struik of boompje.

Voor het bouwen van hun nest maken ze graag gebruik van sisal, kokosvezel, grashalmen e.d.

Het nest wordt door beide vogels gemaakt. Het popje legt gemiddeld vier tot vijf eitjes. De eitjes worden afwisselend door het mannetje en popje bebroed. De broedduur bedraagt ongeveer 12 dagen. De jongen worden door beide oudervogels verzorgd. Op een leeftijd van drie weken verlaten de jongen het nest en worden dan nog ongeveer 14 dagen door de oudervogels gevoerd. Na het uitvliegen van de jongen is observatie erg belangrijk. De man ziet de jonge mannen namelijk al vrij snel als rivalen en zal ze achtervolgen en tot bloedens toe pikken. Als dit gebeurd terwijl de jongen nog niet zelfstandig zijn zal de man tijdelijk uitgevangen moeten worden. De pop zal in zo’n geval de laatste fase van de verzorging wel op zich nemen.

 

Bijzonderheden

In de volksmond wordt dit ekstertje ook wel koekoeksekstertje genoemd. Pastel is de enige bekende mutatie bij deze soort.

A. van Kooten

 

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten