Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Duivenbode lori  (Chalcopsitta duivenbodei)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Duivenbode lori

Ondersoorten

Bij de Duivenbode lori worden twee ondersoorten onderscheiden, te weten:

  • Duivenbode´s lori                     -           Chalcopsitta duivenbodei duivenbodei
  • Duivenbode´s lilanek lori           -           Chalcopsitta duivenbodei syringanuchalis

Duivenbode´s lori - Chalcopsitta duivenbodei duivenbodei

Formaat:  31 cm.

Ringmaat: 8 mm.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Geslachtsonderscheid: Tussen beide geslachten is geen uiterlijk waarneembaar verschil. De enige manier om zekerheid over het geslacht te krijgen is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: De lichaamskleur is overwegend donker olijfbruin. Het voorhoofd, het voorste deel van de wangen, de kin, de vleugelbocht, de dijen en de onderdekvleugelveren zijn geel. Op de nek is de bevedering voorzien van een bleekgele streeptekening. De stuit is violetblauw. De buitenste staartveren zijn geel bewaasd. De onderzijde van de staart is bronsachtig van kleur met een violetachtige weerschijn. De vogels hebben een zwarte oogring. De irissen van de ogen zijn oranjerood, de snavel is zwart en de poten zijn donkergrijs.

Duivenbode´s lilanek lori - Chalcopsitta duivenbodei syringanuchalis

Formaat:  31 cm.

Ringmaat: 8 mm.

Geslachtsonderscheid: Tussen beide geslachten is weinig tot geen uiterlijk waarneembaar verschil. Door ervaren kwekers wordt wel gezegd dat bij volwassen vogels de mannen wat forser zijn dan de poppen en dat het gele masker en de violetblauwe stuit bij de mannen intensiever van kleur zijn. De enige manier om zekerheid over het geslacht te krijgen is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: Bijna gelijk aan C. d. duivenbodei maar de olijfbruine kleur van de kop en de rug is bij deze ondersoort donkerder. Bij veel vogels bezit deze bevedering ook nog een donker violette waas.  

Herkomst en leefwijze van de Duivenbode lori

De nominaatvorm, C. d. duivenbodei, heeft zijn verspreidingsgebied in het noordelijk deel van Nieuw Guinea en de ondersoort C. d. syringanuchalis in het oostelijk deel van Nieuw Guinea. Ze bewonen daar de bossen van laaglandgebieden tot op hoogten van 200 meter. Buiten de broedtijd leven de vogels paarsgewijs of in kleine groepjes tot tien vogels. Ze houden zich vooral op in boomkruinen van hoge bomen en zijn daardoor moeilijk te observeren. Ze voeden zich waarschijnlijk met nectar, pollen, bloesems en verschillende insecten en hun larven.

De voeding

Lories stellen hele andere eisen aan de voeding dan de meeste andere kromsnavels. Gelukkig zijn er heden ten dage diverse volwaardige kant en klaar voeders voor lories en andere zachtvoereters in de handel. In de meeste gevallen zijn de vogels hier dan ook prima op te houden. Betreffende voeders kunnen variëren van korrelig tot poedervormig en moeten worden aangelengd met water. Tegenwoordig zijn er ook pellets in de handel die speciaal voor lories zijn ontwikkeld. F. Beswerda,een goede vriend van mij, was één van de eerste kwekers in Nederland die succesvol kweekte met lories. Na jarenlang geëxperimenteerd te hebben met de voeding voor zijn lories ontwikkelde hij uiteindelijk een recept waarmee hij zeer goede kweekresultaten behaalde en haalt. Dit recept bestaat uit twee gelijke delen en ziet er als volgt uit:

1.       Een moes van fruit en groente. Deze wordt gemaakt van appels, peren, aardbeien, ananas, wortelen, komkommers en andere groente- en fruitsoorten die op dat moment beschikbaar zijn (geen bananen en sinaasappelen, deze kunnen namelijk darmstoornissen veroorzaken).

2.       Een mengsel van nutrix rijstebloem, bambix, eivoer en insectenvoer, waaraan vervolgens nog een theekopje roosvicè, twee theelepeltjes gistocal, een half theelepeltje zeewier, een dessertlepel multivitamine, een theekopje druivensuiker en een flinke hoeveelheid honing wordt toegevoegd.**

Bovenstaand mengsel wordt vervolgens aangelengd met water tot dat het de dikte heeft bereikt van yoghurt. Het voer kan in grotere porties worden aangemaakt en in de diepvries bewaard.

** Voor ´mengsel 2´ kan eventueel ook een kant en klaar lorivoer gebruikt worden.

Bovenstaande voeding kan eventueel dagelijks nog worden aangevuld met een weinig zonnebloempitten en trosgierst (wordt niet door alle soorten gegeten).

Naast bovenstaande voeding  kunnen, indien voorradig, wilgentakken en onrijpe gras- en onkruidzaden aan de vogels gegeven worden.

Verder is belangrijk om het voedsel van lories in vrij zware voerbakjes aan te bieden. Dit voorkomt dat de vogels ze omgooien en of er mee gaan spelen, wat ze graag doen! Verder is het van belang dat het voer niet te dik is. Bij het oplikken van het lorivoer met de penseeltong steken ze de snavel vrij diep in het voer. Hierbij komt voer op de bevedering wat ze vervolgens verwijderen door met de kop te schudden. Bij een te dik voer zullen de resten van de kop ´vliegen´ en overal in de volière terecht komen. Daarnaast zullen er bij een te dik voer voedselresten aan de snavel blijven kleven, die op den duur een korst kunnen vormen op en boven de snavel. Dit kan op zijn beurt weer aanleiding geven tot vervelende schimmelinfecties bij de vogels.

Huisvesting van lories

Een volière voor lories dient een minimale lengte te bezitten van 3 á 4 meter, een breedte van 1 meter en een hoogte van ca. 2 meter. Een langere volière is niet echt nodig omdat lories geen typische vliegers zijn. Ze houden meer van klauteren, springen en klimmen. De volière dient daarom klimbomen, dikke stukken touw  en ander speelgerei te bevatten. Verder moet het verblijf gemakkelijk schoon te houden zijn, dit in verband met de dunne ontlasting van de vogels. Dit betekent dat de de wanden en de vloeren het beste van gladde materialen, bijvoorbeeld trespa of tegeltjes kan zijn vervaardigd.

Kweken met de Duivenbodelori in de volière

Nestblok: De vogels dienen het gehele jaar door een dikwandig broedblok tot hun beschikking te hebben omdat ze hier niet alleen in broeden maar er ook de nachten in door brengen. Het nestblok cq. ‘de slaapkast’ dient een afmeting te hebben van 40 cm. hoog en een bodemoppervlak van 25 x 25 cm. Het invlieggat dient een diameter te hebben van 7 cm. Voor het uitvoeren van nestcontroles is het handig om op een hoogte van 10 cm. boven het bodemoppervlak een inspectieluikje te maken.

Nestmateriaal: Als nestmateriaal dient een mengsel van potgrond en houtspaanders en of alleen houtspaanders in het blok te worden aangebracht. Deze laag mag niet te dik zijn en moet flink aangestampt worden zodat eventueel gelegde eieren niet in de houtkrullen wegzakken. Vanwege de dunne ontlasting van de vogels dient met enige regelmaat het nestmateriaal ververst te worden.

Kweek: De pop legt twee eieren die na ongeveer 24 - 26 dagen uit komen. De jongen vliegen op een leeftijd van 8 tot 10 weken uit. Ze worden dan nog gedurende ongeveer drie weken door de oudervogels (bij) gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn.

Bijzonderheden

Deze vogels moeten vooral in de koude maanden in een goed verwarmde ruimte, van 10 °C of hoger, gehouden worden omdat ze koude en vochtige weersomstandigheden beslist niet verdragen. Om de vogels in goede conditie te houden is het aan te bevelen ze te huisvesten in wat langere vluchten, zodat ze goed kunnen vliegen. Duivenbodelories eten, naast het normale loriepap, ook graag onrijpe maïskolven en gekookte gezoete rijst.

A. van Kooten

 

Verwante links

Duskylori of Witruglori
Groenneklori
Groenstaartlori
Massenalori
Lori v.d. blauwe bergen
Witruglori of Duskylori
Zwartkaplori
 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten