Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Dubbele geelvoorhoofdamazone (amazona ochrocephala oratrix)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Dubbele geelvoorhoofdamazone

Eén van de ondersoorten van de geelvoorhoofd amazonepapegaai is de dubbele geelvoorhoofd amazonepapegaai. Zijn wetenschappelijke naam luidt amazona ochrocephala oratrix .

Verspreidingsgebied

Het verspreidingsgebied van geelvoorhoofd amazonepapegaaien strekt zich uit van midden-, oost- en west Mexico naar het zuiden tot Belize.

Geslachtsonderscheid

In algemene zin zijn de mannen vaak wat forser dan de poppen. Toch kan hier niet blind op gevaren worden, er zijn namelijk ook poppen die flink uit de kluiten gewassen zijn. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

 

Geslachtsrijpheid

Dubbele geelvoorhoofd amazones zijn over het algemeen op een leeftijd van 3 tot 5 jaar geslachtsrijp. Er zijn echter gevallen bekend van vogels in gevangenschap die na 2 jaar al vruchtbaar bleken. In het wild beginnen ze echter meestal te broeden op een leeftijd die zo rond de 5 jaar ligt. Het feit dat ze geslachtsrijp zijn wil echter nog niet zeggen dat ze dan ook tot broeden overgaan. Nee, in veel gevallen moet de kweker over een behoorlijke portie geduld beschikken. Zo zijn gevallen bekend waarbij de vogels pas na 7 jaar of langer (en soms helemaal niet) tot broeden overgingen. De oorzaak hiervan is in vele gevallen niet te achterhalen, hoewel ik zelf vermoed dat de voeding hier een (zeer) belangrijke rol in speelt.

Kweek in gevangenschap

Voor de kweek volstaat een kooi van 2 x 2 x 2 meter (lxbxh). Als nestgelegenheid kan een van dik hout gemaakte nestkast of een uitgeholde natuurstam gegeven worden. Deze dient een afmeting te hebben van ca. 50 x 25 x 25 cm. met een invlieggat van ongeveer 12 cm. doorsnede.  Over het algemeen zijn ze echter niet al te kieskeurig in de keuze van een nestblok. In het nestblok dient een flink stuk vermolmd hout te worden gelegd. Dit wordt dan door de vogels geheel stuk geknaagd waardoor een prima bodembedekking in het nestblok ontstaat. Ook kan als nestmateriaal een mengsel van potgrond en houtspaanders gegeven worden. Vanaf maart begint het gedrag van de vogels meestal te veranderen. In algemene zin worden de vogels dan luidruchtiger en agressiever. Bij het naderen van de kooi komt het dan voor dat man en (of) pop met een vaart tegen de tralies spring(t)en om vervolgens met een soort van schijn aanvallen te imponeren. Dit is ook de periode waarin vaak het voeren van de pop door de man kan worden waargenomen en het veelvuldig betreden van het nestblok door beide vogels. Als dan ook nog paringen tussen beide vogels kunnen worden waargenomen dan zal het eerste ei niet lang meer op zich laten wachten. De eerste tekenen hiervan zijn het dikker worden van het gebied rond de cloaca van de pop. De pop legt meestal 3 - 5 eieren. De eieren worden om de dag gelegd. Vaak zal de pop na het leggen van het tweede of derde ei vast gaan zitten broeden. Afhankelijk van de eerste dag van broeden zal het eerste ei na ongeveer 26 dagen uitkomen. Bij het verzorgen van de vogels zullen ze nu op luidruchtige wijze duidelijk te maken dat we niet te dicht bij de jongen in de buurt moeten komen. Op een leeftijd van 14 dagen moeten de jongen worden geringd met een vaste voetring van 12 mm. Naarmate de jongen ouder worden, zullen de ouder dieren nog agressiever reageren op verzorger en of bezoeker. Vooral als de jongen in de hand worden genomen, is de opwinding cq. agressie erg groot.  Belangrijk in deze periode is het verstrekken van voldoende voedsel want naarmate de jongen groeien dient er steeds meer voedsel verstrekt te worden. Ik kan u uit ervaring verzekeren dat de vogels heel wat aan kunnen als er jongen liggen. Normaal vliegen de jongen op een leeftijd van ongeveer 60 dagen uit om daarna nog 4-6 weken (bij)gevoerd te worden door de ouders.

De voeding in gevangenschap

Een goede dagelijkse voeding voor dubbele geelvoorhoofd amazones is de volgende:

Een goede zaadmengsel voor papegaaien aangevuld met een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Zelf geef ik dit in een verhouding van 2 delen kiemzaad (droog!), 2 delen eivoer en 1 deel universeelvoer. Nadat het kiemzaad is geweekt meng ik hier het eivoer en het universeelvoer door. Twee keer per week  meng ik, ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad.  Verder krijgen de vogels dagelijks een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof e.d.) voorgezet. Ook verstrek ik 2 keer per week nog een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood . Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. De vogels, ook de jongen, doen het op deze voeding prima. Dagelijks krijgen de vogels vers drinkwater aangeboden waaraan eenmaal per week een mutivitamine wordt toegevoegd.

A. van Kooten

 

 

 

Verwante links

Amazonepapegaaien
Cuba amazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai
 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten