Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Cuba amazone (Amazona leucocephala)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Cuba amazonepapegaai

Ondersoorten

Bij de Cuba amazonepapegaai worden de volgende ondersoorten onderscheiden.

  • Amazona leucocephala leucocephala
  • Amazona leucocephala bahamensis
  • Amazona leucocephala caymanensis
  • Amazona leucocephala palmarum
  • Amazona leucocephala hesterna

Cuba amazone - Amazona leucocephala leucocephala

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Formaat: 32 cm. groot.

Ringmaat: 10 mm.

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: De algehele lichaamskleur is groen, alle veren zwart gezoomd. Het voorhoofd, het voorste deel van de schedel en het gebied rondom de ogen is wit. De bevedering van de teugels en de wangen is rozerood. Af en toe bevinden zich ook wat rozerode veren op de borst. De oordekken zijn zwart. De bevedering van de buik is mat rood. De handdekveren en handpennen van de vleugels zijn blauw, de armpennen mat blauw. De onderstaartdekveren zijn geelgroen. De bovenzijde van de staart is groen met een groengele punt. De buitenste staartveren hebben een rode basis. De naakte oogring is wit. De snavel is hoornkleurig, de irissen van de ogen zijn roodbruin en de poten bruinachtig.

Amazona leucocephala bahamensis

Formaat: 34 cm. groot.

Ringmaat: 11 mm.

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: Deze ondersoort lijkt op A. l. leucocephala maar het wit van voorhoofd en schedel is uitgebreider. Bij veel vogels zijn ook de teugels en de onderzijde van de ogen wit. De rode buikvlek is bijna niet aanwezig of ontbreekt bij deze ondersoort. Verder bezitten de staartveren minder rood aan de basis en zijn de vogels groter dan de nominaatvorm. 

Amazona leucocephala caymanensis

Formaat: 34 cm. groot.

Ringmaat: 11 mm.

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: Deze ondersoort lijkt op A. l. leucocephala maar is in het geheel meer geelachtig groen van kleur. De zwarte zomen van de veren zijn minder opvallend en het wit op de kop is begrensd tot het voorhoofd. De rozerode kleur van de wangen en de hals is bij deze ondersoort vaak door groene veren gescheiden. De rode buikvlek ontbreekt vrijwel.  

Amazona leucocephala palmarum

Formaat: 32 cm. groot.

Ringmaat: 10 mm.

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: A. l. palmarum lijkt op A. l. leucocephala maar is in het geheel wat donkerder van kleur. De buikvlek is wijnrood en groter van omvang. Verder is het rood  van de hals intensiever van kleur.

Amazona leucocephala hesterna

Formaat: 30 cm. groot.

Ringmaat: 10 mm.

Geslachtsonderscheid: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De betrouwbaarste manier van geslachtsbepaling is die van endoscopisch- en of DNA (veer)onderzoek.

Man en pop: A. l. hesterna lijkt op A. l. leucocephala maar is in het geheel meer geelgroen van kleur. De buikvlek is purperrood en groter van omvang. Verder is het rood op wangen en hals intensiever van kleur. A. l. hesterna is kleiner dan de nominaatvorm.

Herkomst en leefwijze

A. l. leucocephala heeft zijn verspreidingsgebied in Oost- en Centraal Cuba. A. l. palmarum komt voor op West Cuba en op het eiland Pines. A. l. caymanensis heeft zijn verspreidingsgebied op het eiland Great Cayman. A. l. bahamensis komt voor op de eilanden Great Inagua en Abaco en A. l. hesterna op de eilanden Little Cayman en Cayman Brac. De vogels bewonen in hoofdzaak de bossen van het laagland en laaggebergte, waarbij hun voorkeur uitgaat naar naaldbossen. Cuba amazonepapegaaien leven paarsgewijs, in kleine groepen of in zwermen tot 30 vogels. Het voedsel wat ze tot zich nemen bestaat hoofdzakelijk uit allerlei zaden, vruchten, bessen, noten, bladknoppen en bloesem van bomen en struiken. Regelmatig strijken ze neer op graanvelden en fruitplantages om zich daar te goed te doen aan rijpend graan en fruit.

Huisvesting van Cuba amazonepapegaaien

Een goed onderkomen voor een kweekkoppel Cuba amazonepapegaaien is een binnenvolière van 2,5 x 2 x 2 meter (lxbxh) met daarin een nestkast, een klimboom en wat (knaag)takken. Bij voorkeur heeft de binnenvolière nog een buitenvolière met een afmeting van bijvoorbeeld 4 x 2 x 2 meter. In de binnenvolière dient een verwarming aanwezig te zijn die er voor zorgt dat in de koude (vochtige) maanden bijverwarmd kan worden tot een binnentemperatuur van ongeveer 10 °C. Vanwege de sterke snavels van de vogels is een metalen volière (bijvoorbeeld van ijzer of aluminium) omspannen met een zware kwaliteit gaas een vereiste. Ook de eet- en drinkbakken dienen van metaal te zijn en zodanig geplaatst te worden dat de vogels ze niet kunnen omgooien.

Karakter:

In gevangenschap worden ze over het algemeen vrij snel vertrouwelijk met hun verzorger(s). Het zijn vrij levendige vogels waar de liefhebber lange tijd veel plezier aan kan beleven. Net als alle amazonepapegaaien kunnen ze vrij luidruchtig zijn vooral als ze in broedstemming komen.

Voeding in gevangenschap:

De dagelijkse voeding voor amazonepapegaaien en dus ook voor de Cuba amazone dient grofweg uit drie (gelijke) delen te bestaan:

  1. een goed zaadmengsel voor papegaaien.
  2. een mengsel van kiemzaad, eivoer en universeelvoer. Geef dit in een verhouding van 2 delen kiemzaad (droog!), 2 delen eivoer  en 1 deel universeelvoer. Nadat het kiemzaad is geweekt kan hier het eivoer en het universeelvoer door gemengd worden. Verder is het verstandig twee keer per week, ondanks dat de vogels er ook vrij over moeten kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpengrit door het kiemzaad te mengen.
  3. een mengsel van fruit (appel, peer, sinaasappel) en groenvoer (o.a. wortel, tomaat, witlof e.d.).

Ook kan bijvoorbeeld 2 keer per week een nat gemaakt en uitgekneed snee bruinbrood gegeven worden. Vooral als er jongen zijn wordt hier graag van gegeten. Verder dienen de vogels dagelijks vers drinkwater aangeboden te krijgen waaraan eenmaal per week een mutivitamine kan worden toegevoegd.

Kweken met Cuba amazonepapegaaien 

Vergelijkbaar met de blauwvoorhoofdamazone, zie aldaar.

A. van Kooten

Verwante links

Amazonepapegaaien
Dubbele geelvoorhoofdamazone
Geelnekamazone
Geelschouderamazone
Geelwangamazone
Groenwangamazone
Hispaniola amazone
Mulleramazone
Tucumanamazone
Wijnborstamazone
Witvoorhoofdamazone
Papegaaien - huisdier
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Opvoeding van de papegaai
Schreeuwende papegaai
Grijze roodstaartpapegaai
 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten