Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Bruinborstrietvink (Lonchura castaneothorax)

 
 

Bruinborstrietvink roodbruin - Foto J. Hakvoort

Bruinborstrietvink roodbruin - Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Bruinborstrietvink (Loncura castaneothorax)

Bruinborstrietvinken zijn kolonievogels en vaak in elkaars gezelschap. Bij de bruinborstrietvink worden zes ondersoorten onderscheiden. De hoofdkleur van de bruinborstrietvink is, zoals zijn naam al doet vermoeden,  bruin. De buikkleur is wit.

 

Formaat

10 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 

 

 

Geslachtsonderscheid:

Tussen de geslachten is enig uiterlijk verschil. De kleur op de kruin van de man is lichter grijs dan die van de pop. Dit is het beste te zien als de kopjes van beide vogels naast elkaar gehouden worden. Verder is de zwarte borstband van het popje vaak wat smaller en de buikbevedering meer geelachtig van kleur i.p.v. wit zoals bij de man. Mannetjes laten ‘een gezang’ horen van afwisselende hoge tonen.

 

Verspreiding en leefgebied

De bruinborstrietvink heeft zijn verspreidingsgebied in Australië, Nieuw Caledonië, Vanuata en Nieuw Guinea. Hun leefgebied omvat moerasgebieden, oevers van rivieren, meren en waterlopen. Ze houden zich hier vooral op tussen rietbestanden en hoog gras.

 

Karakter

Bruinborstrietvinken  zijn verdraagzame vogels en daardoor geschikt voor de gezelschapsvolière. Ze kunnen prima gehouden worden met andere tropische vogels.

 

Omgevingstemperatuur

Bruinborstrietvinken kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over trosgierst en dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld enkele (geknipte) meelwormen, pinky’s, miereneieren, fruitvliegjes of buffalowormpjes. Geef het levend voer (eventueel uit de diepvries kan ook) wel met mate, één lepeltje in de ochtend en in de avond is ruim voldoende. Bij verstrekking van teveel dierlijke eiwitten worden de jongen vaak in de steek gelaten en beginnen de vogels al weer met een volgend legsel. Naast bovenstaande voeding is het verder noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

De vogels broeden zowel in een nestkastje maar ook bouwen ze zelf wel een nest in een lage struik. Als nestmateriaal maken ze gebruik van grashalmen, kokosvezel, hooi, mos, veertjes, dierenhaar e.d.   
Het popje legt tussen de vier en zes eieren. De eitjes worden door beide ouders bebroed en komen na ongeveer 13 dagen uit. De jongen worden door beide ouders groot gebracht. Op een leeftijd van drie weken vliegen ze uit. Ze zullen dan nog gedurende enkele dagen terugkeren naar het nest om er te slapen. Drie weken na het uitvliegen zijn ze als zelfstandig te beschouwen. Ze kunnen dan beter uitgevangen worden zodat de oudervogels niet gestoord worden bij hun volgend broedsel.
Na een maand of vier zijn de jongen op kleur en zullen de mannetjes hun (hoge) gezang ten gehore brengen.

 

Bijzonderheden

De nagels van de bruinborstrietvink groeien erg snel. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig de nagels te inspecteren en zo nodig bij te knippen. 

 

A. van Kooten

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten