Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Beschadigde eitjes

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Beschadigde eitjes

Ruwe, gerimpelde eieren

De oorzaak van ruwe, gerimpelde eieren is veelal gelegen in een storing in het normaal verloop van het leggen. Door een te krachtig samentrekken van de eileiderspieren en buikwand ontstaat bij dergelijke poppen een verhoogde druk tijdens het leggen. Dit heeft op zijn beurt ruwe, gerimpelde eieren tot gevolg. Bij veel van deze poppen ontstaat als complicatie een eileiderontsteking. Een dergelijke pop is vaak in het begin onrustig, blijft veel in de nestkast zitten en heeft vaak bevuilde veren rondom de cloaca. De ontsteking (veelal een bacteriële infectie) kan worden behandeld met antibiotica. Ter preventie worden fosfor- en calciumhoudende middelen, tezamen met vitamine D aangeraden.      

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Oudervogel beschadigd eitje(s)

Het komt voor dat eieren door de oudervogels zelf worden beschadigd. Vooral na de eerste broedronde wanneer er harde stukjes ontlasting in het nestkastje kunnen liggen wil het nog wel eens voorkomen dat de eitjes door de oudervogel(s) worden beschadigd. Wanneer u dergelijke harde stukjes opmerkt in het nestblok dan is het verstandig deze te verwijderen. Zijn er ingeval van een beschadiging van een eitje alleen kleine scheurtjes of deukjes, zonder beschadiging van het inwendige eivlies, dan kan dit worden "gerepareerd" door hier een klein stukje folie op aan te brengen. Zelf heb ik wel eens een dergelijke (kleine) beschadiging "gerepareerd" met een dun laagje nagellak. Het betrof hier een eitje dat ± 17 dagen bebroed was. Komt er echter vocht uit het ei of komt er bij het opnemen van het eitje een luchtbel uit de breuk, dan is het eitje als verloren te beschouwen omdat het heel snel zal uitdrogen. Het beschadigen van eitjes komt ook voor als gevolg van een slechte bodembedekking in het broedblok. Het euvel kan worden verholpen door in het broedblok een dun laagje houtkrullen en of zaagsel aan te brengen.

Jongen beschadigen eitjes

Bij grote nesten wil het nog weleens voorkomen dat de oudste jongen de eitjes beschadigen. Ter voorkoming hiervan is het raadzaam dergelijke jongen, mits ze in de veren zitten, in een kistje onderin de broedkooi te plaatsen. In de meeste gevallen zal de man de jongen zonder problemen blijven voeren.

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten