Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Broedconditie beďnvloeden

 
 

Kooi- en voličrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting voličre
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude voličre
Vogels - warme voličre
Downloads Broedconditie beďnvloeden

Het is mogelijk de broeddrift van vogels te beďnvloeden. Vooral de "vroege" kweker, die dikwijls al in december met de kweek zal starten, zal invloed moeten uitoefenen op de broeddrift van zijn vogels.
Door een kunstmatige verlenging van de dag is het mogelijk de vogels in broedstemming te krijgen. Door het lengen van de dag wordt namelijk de hypothalamusklier in de hersenen van vogels geactiveerd zodat hormonen geproduceerd worden voor de voortplanting. De kunstmatige verlenging van de dag dient gebracht te worden op ongeveer 14 uur. Dit verlengen van de dag dient zeer geleidelijk te gebeuren.
Wil men bijvoorbeeld in december met de kweek beginnen dan zal men in oktober reeds moeten beginnen met een verlenging van de dag. Wekelijks dient dan de tijd via de tijdklok met ongeveer
een half uur te worden verlengd. In het kweekseizoen brandt bij mij de kunstmatige verlichting van 7.00 uur 's ochtends tot 21.00 uur 's avonds. Tijdens de periode van de opvoering van de daglichtlengte dienen we er op toe te zien dat de vogels overdag niet teveel gaan zitten slapen. Mocht dit het geval zijn, dan nemen we de daglichtlengte iets terug. Worden de vogels weer wat actiever cq. feller dan kan de daglichtlengte weer opgevoerd worden. U zult tijdens deze periode bemerken dat de mannetjes agressiever worden en de poppen ook een bepaalde onrust gaan vertonen.  

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Naast het lengen van de dag is het verstandig een constante temperatuur te handhaven. Deze temperatuur is afhankelijk van de vogels die u kweekt. Voor grasparkieten is een temperatuur van 10 °C voldoende maar voor tropische vogels zoals bijvoorbeeld gouldamadines is een hogere temperatuur (ca. 20°C) gewenst.  
Naast de temperatuur dient u ook de voeding van de vogels aan te passen. Het verstrekken van wat extra haver en/of hennepzaad, dat kan worden toegevoegd aan een mengsel van gekiemd zaad en eivoer, zal ook de broedconditie/ broeddrift gunstig beďnvloeden. Twee eetlepels van dit mengsel per paartje (tropische vogels de helft!) is naar mijn mening wel voldoende. In deze periode dient verder gezorgd te worden voor voldoende kalk (bijvoorbeeld sepia). Kalk wordt eerst door het bloed opgenomen en in het lichaam van het popje, op de beenderen afgezet. Later wordt deze kalkvoorraad weer in de bloedbaan gebracht en gebruikt voor de eierschaal.  
Om tegemoet te komen aan de knaaglust van de poppen van kromsnavels is het verstrekken van verse wilgen- en of fruitboomtakken aan te bevelen.
Uit eigen ervaring weet ik, dat het verstrekken van wilgen- en of fruitboomtakken niet alleen aan de knaaglust van de poppen tegemoet komt, maar deze zelfs stimuleert.

A. van Kooten

Verwante links

Juiste broedconditie deel 1
Juiste broedconditie deel 2
Broedplek bij vogels
Indicatie broedblokken
Nestkastjes en nestmateriaal
Fysieke vererving
Kweken in broedkooien
Lijnenteelt
Kweekprogramma - Kweekboek
Voetringen voor vogels
Ringen van vogels
 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten