Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Borneobronzeman (Loncura fuscans)

 
 

Wildkleur

Gepareld

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Borneobronzeman (Lonchura fuscans)

Borneobronzemannen zijn ingedeeld in het geslacht Lonchura. Binnen de soort worden geen ondersoorten onderscheiden. De Borneobronzeman heeft een volledig bruinzwarte gezoomde bevedering. Dit gezoomde effect wordt veroorzaakt doordat de randen van de veren lichter van kleur zijn dan de kern van de veer.   

 

Formaat

10 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

 

Beschrijving

Zie foto

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Geslachtsonderscheid

Tussen het mannetje en het popje is weinig tot geen uiterlijk waarneembaar verschil. Het popje heeft in een onderlinge vergelijking met het mannetje vaak een iets kleinere snavel. Een ander verschil is dat het mannetje zingt en het popje niet.

 

Verspreiding en leefgebied

De Borneo bronzeman komt voor op het Indonesische eiland Kalimantan en het Filippijnse eiland Cagayan Sulu. Hier bewonen ze in hoofdzaak de oevers van meren en waterlopen en zoeken ze hun voedsel op nabij gelegen graslanden.

 

Karakter

Borneo bronzemannen zijn zeer gezellige, verdraagzame vogels en daardoor zeer geschikt voor de gezelschapsvolière. Ze kunnen prima gehouden worden met andere tropische vogels. Ze komen vooral in een dicht begroeide volière goed tot hun recht.

 

Omgevingstemperatuur

Mits goed geacclimatiseerd, kunnen Borneo bronzemannen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over trosgierst en dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van een goed samengesteld eivoer/universeelvoer, verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld enkele (geknipte) meelwormen, miereneieren, fruitvliegjes of buffalowormpjes. Geef het levend voer (eventueel uit de diepvries kan ook) wel met mate, één lepeltje in de ochtend en in de avond is voldoende. Bij verstrekking van teveel dierlijke eiwitten worden de jongen vaak in de steek gelaten en beginnen de vogels al weer met een volgend legsel. Naast bovenstaande voeding is het verder noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Borneo bronzemannen broeden zowel in een gezelschapsvolière als in een broedkooi (afmeting 80 x 40 x 40 cm.). Hun nest bouwen ze in half open nestkastjes (15 x 10 x 10 cm.) maar ook tralienestkastjes worden wel geaccepteerd. Verstrek als nestmateriaal kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  Van dit alles wordt een stevig nest gebouwd. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje vier tot zes eitjes. Na ongeveer 14 dagen komen de jongen uit het ei. Op een leeftijd van drie weken vliegen de jongen uit. Na ongeveer vier maanden zijn de jongen op kleur en niet meer van de oudervogels te onderscheiden.

 

Bijzonderheden

De nagels van bronzemannen groeien erg snel. Het is daarom noodzakelijk om regelmatig de nagels te inspecteren en zo nodig bij te knippen. 

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten