Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Blauwkop blauwfazantje (Uraeginthus cyanocephalus)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Blauwkop blauwfazantje (Uraeginthus cyanocephalus)

 

Het blauwkop blauwfazantje behoort tot de zogenaamde blauwstuitastrilden. Het blauwfazantje, het Angola blauwfazantje, de granaatastrilde en de purpergranaatastrilde behoren eveneens tot deze groep. Bij het blauwkop blauwfazantje worden geen ondersoorten onderscheiden.

 

Formaat

13 - 14 cm.

 

Ringmaat

2,3 mm

 

Beschrijving

Zie foto’s

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

 

Geslachtsonderscheid

Bij het blauwkop blauwfazantje zijn de geslachten goed te onderscheiden. De pop is in het geheel wat bleker van kleur. Verder bezit ze minder blauw op de flanken en aan de buikzijden.

 

Verspreiding en leefgebied

Het blauwkop blauwfazantje heeft zijn verspreidingsgebied in Somalië, Ethiopië, Kenia en Tanzania.  Hun leefgebied omvat met gras begroeide savannes en steppen met doornig struikgewas. Ook worden ze wel gezien in parken, tuinen en dorpen.

 

Karakter

Blauwkop blauwfazantjes zijn verdraagzame vogels die gerust met andere soorten kunnen worden gehouden.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld heel goed gehouden worden met soorten als zilverbekjes, nonnetjes, edelzangers en loodbekjes.

 

Omgevingstemperatuur

's Winters kan men beter het zekere voor het onzekere nemen door ze binnen te houden. Een verblijf waar tenminste een temperatuur heerst van 10 C geeft de minste risico.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of volièrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Tijdens het broeden is het echter van belang de vogels alleen zaden te verstrekken. Het verstrekken van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld miereneieren, buffalowormpjes en pinky’s, geeft namelijk in veel gevallen aanleiding tot een verhoogde paringsdrift en verminderde broedzorg. In dergelijke gevallen worden de jongen uit het nest gegooid en beginnen de vogels met een volgend legsel. Geef daarom pas eivoer/universeelvoer en (gematigd) levend voer als de eerste jongen uit het ei komen. Een lepeltje levend voer in de ochtend en in de avond is voldoende.

Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

Blauwfazantjes eten ook graag jong groen. Men kan daartoe wat zaad in de volière strooien om te laten ontkiemen. Bovendien eten ze, wanneer ze in de buitenvolière worden gehouden, allerhande insecten die ze in de volière zelf vangen.

 

Kweek  

Broeden met blauwkop blauwfazantjes kan in een ruime kweekkooi of in een goed beplante volière. Ze bouwen hun nest graag in struiken en planten. Ook accepteren ze nestkastjes en korfjes. Als nestmateriaal gebruiken ze allerlei grashalmpjes, droog mos, veertjes e.d. Het legsel bestaat veelal uit vier tot zes eitjes die circa 13 dagen worden bebroed. Bij de opfok van de jongen is alleen dan succes te verwachten als de ouders de beschikking hebben over dierlijk voedsel zoals boven beschreven en ze aan het opfokvoer zijn gewend voor de broedtijd begint. Naast het levend voer brengen de blauwkop blauwfazantjes hun jongen ook groot met gekiemde zaden en groenvoer. Ze hebben grote behoefte aan mineralen, die dan ook niet vergeten mogen worden. De jongen verlaten na circa drie weken het nest en kunnen zich na vijf weken zelf redden. .

 

Bijzonderheden

Het blauwkap blauwfazantje is de sterkste van de serie blauwfazantjes. Dit vogeltje is zeer goed te houden en zeker aan te raden voor pasbeginnende liefhebbers.

 

A. van Kooten

 

Verwante links

Aurora astrilde
Angola blauwfazantje
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Blauwkop blauwfazantje
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Bruinruggoudmus
Dybowski astrilde
Geelbuikastrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten