Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Barmsijs (Acanthis flammea)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Barmsijs

Verspreiding:

De barmsijs komt voor in grote delen van Europa.

Grootte:

Afhankelijk van de ondersoort is de barmsijs 11,5 tot 14,5 cm. groot.

Geslachtsonderscheid:

Er is duidelijk verschil tussen man en pop. De man heeft namelijk een rode borst, keel, wangen en stuit. Ook is de tekening van de man in het geheel wat intensiever van kleur dan die van het popje.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

 

 

 

 

Karakter:

Barmsijsen zijn zeer verdraagzame vogels en daardoor zeer geschikt voor de gezelschapsvolière. Ze kunnen prima gehouden worden met andere Europese cultuurvogels zoals bijvoorbeeld groenling, goudvink en kneu. Ze komen vooral in een dicht begroeide volière goed tot hun recht.

Omgevingstemperatuur:

Barmsijzen kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren. Indien de volière op een beschutte plaats staat en dicht begroeid is, is een vorstvrij nachthok niet eens echt noodzakelijk.

Voeding:

Barmsijzen zijn zaadeters. Als basis dient daarom een zaadmengsel voor Europese cultuurvogels ook wel 'wildzangzaad' genoemd te worden verstrekt. Daarnaast dienen allerlei onkruidzaden, graszaden, paardebloemknoppen, knoppen van vruchtbomen, bessen, groenvoer, universeelvoer, eivoer (enkele) (geknipte) meelwormen en gekiemd zaad te worden verstrekt.  Natuurlijk dienen ook maagkiezel en grit vrij ter beschikking te staan. Indien er jongen zijn zal de voeding moeten worden aangepast. Met name is er dan behoefte aan allerhande insecten (bladluis, spinnetjes, fruitvliegjes, buffalowormpjes) en hun larven.

Kweek:

Goede broedresultaten met barmsijzen kunnen worden behaald in broedkooien, vluchtjes van 2x1x2 (hxbxd) en of apart in een goed begroeide volière. In de volière wordt in het algemeen een vrijstaand nest gebouwd in een dichte struik. Verstrek hiervoor nestmateriaal in de vorm van kokosvezel, hooi, grashalmen, mos, veertjes, dierenhaar e.d.  Al gauw zal de pop een nest gaan bouwen. Als het nest klaar is mag na enkele dagen het eerste eitje verwacht worden. Gemiddeld legt het popje 4 tot 5 eitjes. Alleen het popje bebroed de eieren. Na ongeveer 13 dagen komen de jongen uit het nest en nog eens 2 weken later vliegen ze uit. De jongen worden door beide oudervogels gevoed. De voeding van de jongen bestaat in hoofdzaak uit levende insecten. Naast het verstrekken van eivoer is het daarom noodzakelijk veel levend voer zoals buffalowormpjes, geknipte meelwormen fruitvliegjes, spinnetjes, bladluis e.d.te verstrekken. Deze dienen meerdere keren per dag te worden aangeboden.

Mutaties:

Bij de barmsijs zijn al verschillende kleurmutaties ontstaan, zoals bruin, agaat, pastel en isabel. Al deze kleuren vererven geslachtsgebonden.

A. van Kooten

 

Verwante links

Goudvink
Groenling
Haakbek
Heggenmus
Huismus
Keep
Kruisbek
Pestvogel
Putter
Vink
 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten