Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Psittacine Beak & Feather Disease

 
 

Foto - The parrot society UK

Foto - The parrot society UK

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Psittacine beak & Feather Disease

De laatste jaren zijn steeds meer papegaaien besmet geraakt met de papegaaienziekte, bek- en vederrot ook wel PBFD (PSITTACINE BEAK & FEATHER DISEASE) genoemd.
Deze ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus komt in twee varianten voor, te weten:

 1. in de veren
 2. in het bloed.

Wanneer de papegaai het in zijn veren heeft is hij nog niet ziek maar kan op dat moment wel aan andere papegaaien de ziekte overbrengen. Als na 3 maanden er weer getest wordt zijn er twee mogelijkheden. Of de vogel is het virus kwijt uit zijn veren (de vogel is dan gewoon weer gezond) of het is in zijn bloed gekomen. Wanneer het laatste het geval is, is de vogel ten dode opgeschreven omdat er voor deze ziekte nog geen medicatie is. De bek- en verenrot wordt veroorzaakt door een virus die de cellen van de veren en de snavel besmet en dood. Daarnaast tast het de cellen van het afweersysteem aan waardoor de vogel vatbaar wordt voor andere vogelziektes. Voor zo ver bekend zijn alleen parkieten en papegaaiachtige vogels gevoelig voor het virus.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OVERDRACHT                                                                                                                                                    De overdracht vindt meest­al plaats door stofdelen van huidschilfers, ontlasting en ook de overdracht van ouder naar jonge vogel. (dragers dus.)

DIAGNOSE

Een juiste diagnose is alleen door een dierenarts te stellen. De dierenarts zal een stukje veer en een paar druppeltjes bloed afnemen en deze voor onderzoek opsturen. Kenmerken van besmette vogels kunnen zijn:

 • Veren die op onverklaarbare manier uitvallen

 • Veren die abnormaal dikke veerschachten hebben

 • Bij jonge vogels een lichte groeiachterstand

 • Gestolde bloed op de uitgevallen veren

 • De uitgevallen veren veroorzaken open plekken die rood zijn

 • De nog aanwezige veren zijn dof

 • In het jongste stadium van snavel en veerrot ziekte zal bij besmette vogels de snavel glimmend worden door het ontbreken van de poederdons haren. Vervolgens zal bij het verzorgen van de veren de snavel zwart worden in plaats van grijs, ook treden er beschadigingen op aan de binnenzijde van de bovensnavel (Bij jongere vogels werkt het virus sneller als bij oudere).

 • De vogel verliest gewicht

 • Het eetpatroon verandert

 • De vogel is minder actief

 • Dunne groene ontlasting

Letwel, de genoemde kenmerken kunnen een indicatie zijn van PBFD maar natuurlijk ook van andere al dan niet onschuldige ziekten. Daarom raden wij altijd een bezoek bij de dierenarts aan voor de meest betrouwbare diagnose. Ook bij vogels met een goed afweersysteem, is het aan de buitenkant zeer moeilijk te constateren of ze besmet zijn met het virus.

INCUBATIETIJD

Drie weken na besmetting kunnen zich de eerste ziekteverschijnselen openbaren. Dit hangt echter af van de leeftijd, de ontwikkeling van het verenpatroon, de intensiviteit van het virus en het immuumsysteem van de vogel. Hoewel jonge papegaaien het meest gevoelig zijn voor het virus, zijn ouderen ook vatbaar.

PREVENTIE

Indien u geen besmette vogel wilt aankopen is het raadzaam een goede eerlijke kweker of handelaar te zoeken. Wilt u er 100 % van overtuigd zijn dat de papegaai die u koopt gezond is dan is het noodzakelijk dat er bij de papegaai een keuringsrapport wordt geleverd met daarin de uitslagen van o.a. de P.B.F.D.-test. Weigert de verkoper zo'n test dan moet u afzien van de koop. Aangezien dit dure testen zijn, worden ze niet vaak al door de handelaren en kwekers gedaan. Dus de manier om de ziekte niet te verspreiden en uit te bannen is ieder geval geen (baby)papegaai te kopen zonder certificaat. Hoewel deze vogels veelal wat duurder zijn weet u bij aanschaf in ieder geval zeker dat de vogel(s) 100% gezond zijn.

HANDELSWIJZE BIJ BESMETTING

Is de vogel besmet dan rest ons maar een ding, verwijder ze uit uw bestand. Pas zeer goede hygiëne toe. Verwijder alle ontlasting vakkundig zonder dat er stofvorming optreedt. Er is geen enkel ontsmettingsmiddel dat u bij dit probleem kan helpen. Het meest verstandig in dezen is om elke vogel die u in u hobby opneemt aan een bloedonderzoek te onderwerpen. Ga hier voor naar een kundige vogelarts. Kweker en koper zijn immers beiden gebaad bij een gezond vogelbestand.

A. van Kooten

Verwante links

BEK- EN VEDERROT
BENAUWDHEID (longstuwing)
BLOEDARMOEDE
BLOEDLUIS
BLOEDMIJT (RODE VOGELMIJT)
BRAKEN (kropziekte)
BUIKWATERZUCHT
CLAGGING (KLEVERIGE, INGEDROOGDE UITWERPSELEN ROND EN OVER DE CLOACA)
COCCIDIOSE
CONSTIPATIE
DARMONTSTEKING (ENTERITIS)
DIARREE
DOORGROEIENDE ONDER- OF BOVENSNAVEL
DRAAIHALSZIEKTE OF DRAAINEKZIEKTE
KALKPOTEN
KOUVATTEN
KROPZIEKTE (braken)
KRUIPERSZIEKTE
LANGE NAGELS
LEGNOOD
LONGSTUWING (Benauwdheid)
MEGABACTERIE (onverklaarbaar vermageren van de (jonge) vogels)
ONTSTOKEN OGEN
ONTSTOKEN VETKLIER/STUITKLIER
ORNITHOSIS
PAPEGAAIENZIEKTE
PBFD  (BEK- EN VEDERROT)
PIPZIEKTE
PSITTACINE BEAK & FEATHER DISEASE
PSITTACOSIS
REO-VIRUS
RUI
SCALY FACE
SCHURFTMIJT
VEDERLUIZEN/VEDERMIJTEN
VERENPLUKKEN
VERKOUDHEID
VERSTOPPING
VERWONDINGEN
VLEUGELFRACTUUR
VOGELPEST
VOGELZIEKTE
WORMEN
ZWEETZIEKTE
 
VOGELDIERENARTSEN
ZIEKENKOOI
HET DODEN VAN ZIEKE VOGELS
ONTSMETTINGSMIDDELEN EN BESTRIJDINGSMIDDELEN

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten