Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Verlichting in het vogelverblijf

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Verlichting in het vogelverblijf

Daglicht in het nachtverblijf is erg belangrijk. Het is daarom belangrijk dat er voldoende ramen in het nachtverblijf worden aangebracht en of één of meer doorzichtige kunststof koepels in het dak.. Om een goede natuurlijke verlichting te krijgen dient het totale oppervlak van de ramen minimaal gelijk te zijn aan een zesde van het vloeroppervlak van het nachtverblijf. De verdeling van de ramen moet zodanig zijn dat er nergens donkere schaduwen ontstaan.Een kunstmatige verlichting zal in een vogelverblijf vrijwel altijd noodzakelijk zijn. Met name geldt dit voor de wintermaanden. Als u werkt zult u de vogels veelal in de vroege ochtend of s' avonds moeten verzorgen. Voor een vogelverblijf zal een tl-verlichting de meest aangewezen kunstmatige verlichting zijn.De beste keuze in tl-verlichting zijn tl-buizen die het daglicht imiteren met infrarode stralen en ultraviolette. Deze tl-buizen zijn in de meeste dierenspeciaalzaken onder de naam "true-lite" verkrijgbaar.

Aanbevolen wordt om voor elke 2,50 meter lengte van het vogelverblijf een 1,50 meter lange tl-buis te plaatsen. Ook wordt wel 40 watt per vierkante meter als norm aangehouden.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Ook een nachtverlichting moet eigenlijk niet ontbreken in een vogelverblijf. Ingeval van bijvoorbeeld storm, onweer en of andere verstoringen kan een nachtlichtje er voor zorgen dat de vogels rustig blijven en of snel weer rustig worden. Er zijn verschillende typen nachtverlichtingen. Zeer geschikt hiervoor zijn de nachtlampjes die men wel op kinderkamers gebruikt en die men zo in het stopcontact kan steken. Tegenwoordig zijn er ook ‘stopcontact lampjes’ die voorzien zijn van een censor. De censor zorgt er in dat geval voor dat bij schemerlicht het lampje begint te branden, ook deze lampjes voldoen prima.

A. van Kooten

Verwante links

Het bouwen van een volière
Verlichting in het vogelverblijf
Ventilatie in het vogelverblijf
Gaas en maaswijdte
Bodembedekking kooi en volière
Zitstokken
Voerbakjes en drinkfonteintjes
Nestkastjes en nestmateriaal
Volierebeplanting
Aanschaf van vogels

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten