Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Snavelvormen bij vogels

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Snavelvormen bij vogels

Wat zijn er toch veel dingen aan een vogel te zien als je er eens goed naar kijkt. Neem nou bijvoorbeeld de snavel van onze vogels. Is het u wel eens opgevallen dat de snavels van veel soorten vogels van elkaar verschillen? In gezelschapsvolières, waar vaak meerdere  soorten vogels zijn gehuisvest, kun je dit vaak goed bekijken. Zo heeft een grasparkiet een duidelijk andere vorm snavel dan een zebravink . En hoewel het verschil misschien minder groot is als bij de zebravink en de grasparkiet is ook de snavel van een rijstvogel anders dan die van een gouldamadine. Maar ook de vogels die we dagelijks in de stad, op het land, aan het strand of in de tuin zien hebben vaak duidelijk verschillende snavels. Zo is de snavel van een scholekster heel anders van vorm dan die van een mus of roodborstje.

Wat is hier nou de reden van denkt u?

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de natuur heeft bijna alles een (zeer) goede  reden en ik kan u vertellen dat dit voor wat betreft de snavels van onze vogels ook zo is.

Voor alle vogels geldt dat ze een snavel hebben die te maken heeft met het voedsel wat ze eten.

Zo heeft het roodborstje, die zeer gevarieerd eet, een snavel waar hij veel verschillende handelingen mee kan verrichten, zoals het uit de grond trekken van wormen, het pikken in vruchten en het wegplukken van insecten van bladeren. Vogels die minder gevarieerd eten, bezitten snavels die gevormd zijn om hun specifieke voedsel te pakken te krijgen. De wigvormige snavel van de bij ons in de tuin voorkomende vink bijvoorbeeld is ontworpen om zaden open te breken. Met behulp van de tong brengt dit vogeltje het zaad in een groef in de bovensnavel en drukt er dan de ondersnavel tegenaan. Door het zaadje meerdere keren in de snavel te verplaatsen wordt het omhulsel op verschillende plaatsen kapot gemaakt  en kan het vrij komende  zachte zaadje lekker worden opgegeten.

Kromsnavels, zoals papegaaien kunnen met hun forse, krachtige snavel noten kraken en, met behulp van de scherpe, omlaag gebogen punt van de snavel, heel handig het binnenste eruit peuteren. Kijken we naar zwaluwen, die insecten vangen onder het vliegen, dan zien we een korte snavel met een brede bek die tijdens het vliegen als een gapende val voor het vangen van insecten wordt open gezet. Een scholekster steekt zijn afgeplatte snavel in de schelpen van mossels en kokkels en wrikt ze met z’n stevige snavel vervolgens open. Watervogels, zoals zaagbekken en papegaaiduikers, hebben een gezaagd of gegroefd snijvlak op de snavelranden waarmee ze glibberige vissen stevig kunnen vasthouden. Watervogels die met hun snavel in het water naar voedsel zoeken, zoals bijvoorbeeld wulpen, hebben een lange snavel. Om te kunnen blijven ademen zien we dat deze vogels de neusgaten zo hoog mogelijk aan de snavelbasis hebben. Handig hé?

Bij kolibries, je weet wel die hele kleine vogeltjes met de meest prachtige kleuren, zien we een grote verscheidenheid aan snavelvormen. Elke soort kolibrie heeft een snavel die aangepast is aan de vorm van de bloemen waar nectar uitgehaald wordt.

Zoals u ziet kan de snavel van een vogel heel wat vertellen over het voedsel dat hij eet.

A. van Kooten

Verwante links

Kleurstoffen in veren van vogels
Veren van vogels

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een volière, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Afrikaanse prachtvinken

De auteur geeft gedetailleerde adviezen over de juiste huisvesting, voeding en ook over aanschaf van de prachtvinken. De meest voorkomende soorten worden beschreven; dit boek bevat specifieke informatie over voeding en kweek per soort en over het gebied waar de vogel voorkomt. Prachtige foto’s van mannetjes en poppen. Het houden en kweken van Afrikaanse prachtvinken is aan vele regels gebonden, met name op het gebied van import en export. Indien u besluit om prachtvinken te houden, wordt u geadviseerd contact op te nemen met de speciaalclub Afrikaanse prachtvinken.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Gouldamadine

In dit boek wordt uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting: verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid, het vogelbad en andere aspecten worden duidelijk beschreven. Uiteraard ontbreken adviezen over de juiste voeding niet. Voor Gouldamadines bestaat geen specifiek dieet, wel wordt afwisseling van verschillende voedermengels aangeraden. Ook wordt vermeld wat Gouldamadines heel lekker vinden en welke soorten voer u beter niet kunt geven.
Interessant is de informatie over voorkomende ziektes bij Gouldamadines en wat men kan doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Het grootste deel van dit boek gaat over het kweken van de gouldamadines.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaiamadine

In tegenstelling tot vele andere boeken over vogels wordt in dit boek ook uitgebreid ingegaan op verschillende soorten en ondersoorten. Van elke soort is de Nederlandse en Latijnse naam vermeld. Informatie over de regio van herkomst, het verschil tussen man en pop, de voeding en een kleurbeschrijving is ook opgenomen. Advies over de mogelijkheden tot kweek en eventuele bijzonderheden maken de beschrijvingen van de papegaai amadine soorten compleet.
De papegaai amadines zijn tropische vogels, dat vereist dus aangepaste huisvesting qua temperatuur en luchtvochtigheid. Sommige soorten zijn voornamelijk vogels die zich voeden met zaden, andere soorten eten liever vruchten. Ook deze informatie vindt u terug per beschreven soort in dit boek.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De zebravink

Alles wat u als beginnend vogelliefhebber moet weten passeert de revue in dit boek. De zebravink stelt niet veel eisen aan voeding en huisvesting, wat niet wegneemt dat goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk is. Een aantal tips staan op een rij.
Zebravinken zijn heel populair omdat ze makkelijk te houden zijn en ook omdat ze in bijna elke dierenspeciaalzaak te vinden zijn. Reden te meer om toch een boek te lezen over deze oorspronkelijk Australische vogel. De standaardeisen voor zebravinken om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen zijn opgenomen.
Er bestaan verschillende kleurslagen onder de zebravinken, met prachtige namen als Isabel, Pastel, Witborst of Zwartwang. Per kleurslag wordt zeer uitgebreid vermeld wanneer deze voor het eerst voorkwam en waar ze vandaan komen, tevens wordt aangegeven welke kweekaanwijzingen u kunt volgen.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Japanse meeuwen en lonchura's

Japanse meeuwen komen niet in de vrije natuur voor en zijn ‘ontwikkeld’ in Japan. Hun naam doet vermoeden dat het om een grote vogel gaat, maar ze zijn nog kleiner dan een kanarie. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, verschil is dat het mannetje ‘zingt’ om indruk te maken op het vrouwtje. Dit soort weetjes en nog veel meer zijn terug te vinden in dit boek.
Japanse meeuwen hebben geen ‘ingewikkelde’ dagelijkse verzorging nodig en zijn hele toegewijde ‘ouders’. Deze sterke vogeltjes zijn dan ook vaak ingezet als ‘pleegouders’ bij het fokken van andere vogelsoorten als prachtvinken of gouldamadines. In dit boek wordt aandacht besteed aan huisvesting, voeding en voortplanting.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Europese cultuurvogels

Er is duidelijk beschreven waar men op moet letten bij aanschaf van een vogel, welke ziektes kunnen voorkomen en welke soorten voeding er zijn. Ook komt de wetgeving aan bod die betrekking heeft op Europese vogels.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het kweken van vogels. Onderwerpen van nestbouw tot broedproces en het ringen van de jongen worden duidelijk uitgelegd. Interessant is de informatie over kleurmutaties bij Europese cultuurvogels.
Tenslotte vindt u een uitgebreid overzicht van verschillende soorten Europese cultuurvogels, compleet met adviezen over hoe elke soort het beste is te houden in de volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten