Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Rosékaketoe (Eolophus roseicapillus)

 
 

Kooi- en voličrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting voličre
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude voličre
Vogels - warme voličre
Downloads Rosékaketoe

De rosékaketoe (Cacatua roceicapilla) is naar mijn mening één van de aantrekkelijkste kaketoes. Met zijn 35 cm. en zijn fraaie, overwegend roze verenkleed is deze vogel een lust voor het oog. Het is een vrij rustige vogel die onder de vogelliefhebbers dan ook zeer geliefd is.

Bij de rosékaketoe worden een viertal ondersoorten onderscheiden, te weten:

  1. De (Oostelijke) Rosékaketoe - Eolophus roseicapillus roseicapillus
  2. De Westelijke  Rosékaketoe - Eolophus roseicapillus assimilis
  3. De Noordelijke Rosékaketoe - Eolophus roseicapillus kuhli
  4. De Centraal-Australische Rosékaketoe - Eolophus roseicapillus howei
Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grootte varieert van 30 cm. (Noordelijke Rosékaketoe) tot 35 cm. (overige soorten).

De Westelijke Rosékaketoe lijkt op de nominaatvorm maar is wat bleker van kleur en het voorhoofd meer roze. Dezelfde beschrijving is van toepassing op de Noordelijke Rosékaketoe, alleen is deze ondersoort een stuk kleiner dan de nominaatvorm en de Westelijke 'Rosékaketoe.  De Centraal-Australische Rosékaketoe is nagenoeg gelijk aan de Noordelijke Rosékaketoe maar heeft wel dezelfde grootte als de nominaatvorm.

Verspreidingsgebied

Rosékaketoes komen voor in vrijwel geheel Australië met uitzondering van de kuststreken in het oosten en westen. Buiten de broedtijd komen ze voor in grote zwermen van wel duizend vogels. Veelal zijn ze dan te vinden in de nabijheid van geschikte drinkplaatsen.

Broedproces in de natuurlijke leefomgeving.

In het zuidelijk deel van Australië valt de broedtijd van juli tot december en in het noorden van februari tot juni. Nestelen doen ze bij voorkeur in hoge holle eucalyptusbomen waarbij ze het schors rond de ingang van het nest opvallend genoeg weg knagen. Het nut hiervan zou liggen in het feit dat natuurlijke vijanden op deze wijze moeilijker via het gladde vlak voor de nestingang het nest kunnen binnen dringen. De pop legt gemiddeld 2 tot 5 witte eieren op een ondergrond van eucalyptusbladeren. De eieren worden met tussenpozen van 48 uur gelegd. Meestal begint de pop al bij het eerste ei te broeden. Het gevolg hiervan is dat er relatief een groot verschil is tussen het eerste en laatste jong. De eieren worden door zowel de pop als de man bebroed. Na het uitkomen blijven de jongen meestal nog 8 weken in het nest alvorens ze uitvliegen. Daarna worden ze nog 4 tot 6 weken door de oudervogels (bij)gevoerd. In veel gevallen brengen de vogels twee broedsels per jaar groot. Dit zal ook de verklaring zijn dat ze zo rijkelijk aanwezig zijn in Australië.

Geslachtsonderscheid

Bij volwassen vogels zijn de geslachten te herkennen aan de ogen. Mannen hebben een bruine iris terwijl de poppen een meer rood-bruine iris bezitten. De Noordelijke Rosékaketoe heeft een meer grijsrode oogring.

Huisvesting

De buitenvoličre dient minimaal een lengte te bezitten van 3 meter, echter de voorkeur gaat uit naar een lengte van 6 – 7 meter. De breedte van de vlucht dient minimaal 1 meter te zijn en de hoogte ca.  2,50 meter. Het binnenverblijf dient vorstvrij te zijn en een minimale afmeting te hebben van 1,5 tot 2 meter diep, een breedte van 1 meter en een hoogte van 2 meter.

Broedproces in gevangenschap

Rosékaketoes broeden in nestblokken met een bodemopppervlak van 30x30 cm. en een hoogte van ca. 60 cm. Veel van de vogels hebben een duidelijke voorkeur voor een natuurblok. Het is daarom verstandig meerdere typen broedblokken in de voliere te hangen. In gevangenschap leggen ze 2 tot 5 eieren die na ongeveer 24 dagen uitkomen. De jongen vliegen meestal in de 7de week uit. Hierna worden ze nog een aantal weken door de ouders gevoed alvorens ze zelfstandig zijn. De jongen zijn doffer van kleur dan de ouders en ze hebben een licht bruine iris met een bleekgrijze oogring. De oogkleur van de jongen begint na ca. 6 maanden van kleur te veranderen. Na ongeveer 3 jaar zijn de jongen geslachtsrijp en in staat voor nageslacht te zorgen.

Voeding

In hun natuurlijke leefomgeving nemen rosékaketoes een breed scala aan voedingsstoffen op. In gevangenschap dient de verzorger hier rekening mee te houden. Er dient dus gezorgd te worden voor een zeer gevarieerde voeding.

De voeding dient te bestaan uit een goed zaadmengsel voor papegaaien, aangevuld met vers fruit, groente, gekiemde zaden en noten. Voor het begin van het broedseizoen moet de voeding meer eiwitten bevatten, dit is vooral van belang als er jongen in het nest liggen. Afhankelijk van het seizoen zou het volgende nog gegeven kunnen worden: erwten in de schil, spinazie, korenaren, wortelen, broccoli, bloemkool en ook onkruidzaden als muur, graszaden, paardebloem, weegbree e.d.

Van nature scharrelen de vogels vooral op de grond om daar voedsel te zoeken. Geef ze daarom bijvoorbeeld ook eens graszoden (met graszaden). Om aan hun knaaglust te voldoen moeten de vogels rijkelijk kunnen beschikken over verse wilgen- en of fruitboomtakken.

A. van Kooten

 

Verwante links

Kaketoes
Grote geelkuifkaketoe

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over papegaaien?

Gedrag en opvoeding van kromsnavels

Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden.
Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must. Uw kromsnavels zullen u er dankbaar voor zijn.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaart papegaai kan wel 40-70 jaar worden. Als alles goed gaat heeft u een vriend voor het leven! De juiste keuzes bij aankoop en verzorging zijn van groot belang.
Een gezonde vogel is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een gelukkig dier. Het hoofdstuk “Gezondheid” kan er voor zorgen dat u kwalen snel kan herkennen - en indien te genezen - snel kan ingrijpen. Kijk ook naar de tips voor vogel-dierenartsen.
Kortom de hoofdstukken: “Aanschaf”, “huisvesting”, ”voeding”, “gezondheid”, “kweek” en “gedrag” vormen een uitstekende informatiebron zowel voor liefhebbers als kwekers.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaien

In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig.
Voor de geďnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Encyclopedie van grote papegaaien

Voorin het boek staan 8 soorten behuizing die geschikt zijn voor grote papegaaien, ara’s of kaketoes beschreven, evenals 19 diëten voor papegaaien, die zo blijkt, liever niet in hun eentje worden gehuisvest. Bij de beschrijvingen van papegaaiensoorten in deze encyclopedie wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten beschreven, zoals de groenwangamazone, de hyacinthara – de grootste met een lengte van 100 cm! - , de Molukkenkaketoe of de Kea. Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

De Encyclopedie van kleine papegaaien

Voorin het boek zijn 12 soorten behuizing en 15 menu’s opgenomen. Eveneens is er algemene informatie over vogelkooien of voličres en voeding vermeld. In het overzicht van vogels wordt telkens terugverwezen naar genoemde menusoorten en de verschillende huisvestingsmogelijkheden; dit verschilt per vogelsoort.
In deze encyclopedie worden circa 50 soorten - de meest gehouden vogels - beschreven op herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht. De kleine papegaaien zijn onderverdeeld in Amazone papegaaien (bij voorbeeld Geelbuikamazone, Witvoorhoofdamazone), lori’s (bij voorbeeld Irislori, Lori van de Blauwe Bergen), papegaaien (Bonte Boertje en Meyers papegaai) en vijgpapegaaien (bij voorbeeld oranjeborst-vijgpapegaai, Salvadori’s vijgpapegaai).

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Zuid-Amerika

De keuze van de vogels is gebaseerd het concept van 64 pagina’s, de bekendheid van de vogel, aanbod van nakweekdieren en de beschikbaarheid van foto’s en gegevens.Voorin het boek wordt uitstekend ingegaan op de huisvesting van de vogels. Het hoofdstuk voeding geeft een overzicht van diverse menu’s, die per verderop behandelde vogel staan aangegeven. De soorten zijn als volgt ingedeeld:
Wigstaartparkieten (14), nandayaparkieten (1), rotsparkieten (1), roodstaartparkieten (5), langsnavelparkieten (2), monniksparkieten (1), diksnavelparkieten (3), muspapegaaien (4), witbuuikpapegaaien (2), sunsnvalparkieten (4), roodsbuitpapegaaien (6). Alle teksten zijn voorzien van prachtige foto’s.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten