Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Redcapparkiet  ( acuticaudata)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Redcapparkiet

De redcapparkiet of roodkapparkiet werd voor het eerst in 1854 in europa ingevoerd. Zo rond 1900 werd de vogel ook in Nederland ingevoerd. De eerste kweekresultaten met de redcapparkiet werden behaald in 1909 bij H.D. Astley en W.R. Fasey in Engeland.

Ondersoort(en)

De redcapparkiet kent geen ondersoorten.

Uiterlijke kenmerken en geslachtsonderscheid

Formaat: 36 - 37 cm.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man: Het voorhoofd , de schedel en de nek zijn donkerrood van kleur, de wangen geelgroen. De rug en de vleugels zijn fel groen evenals de middelste bovenstaartveren. De buitenste staartveren zijn blauw met witte stippen. De stuit en de bovenstaartdekveren zijn geelgroen van kleur. De borst en de bovenbuik donker violet. De onderbuik en de onderstaartveren donkerrood. De kenmerkende lange slanke snavel is witachtig grijs van kleur en de poten grijsachtig. Pop: De pop is in het algemeen minder briljant van kleur. De borst is bij de pop meer grijsachtig blauw van kleur en de kopkleur varieert van roodgevlekt groen tot volledig groen. Een ander belangrijk geslachtsonderscheid is de vorm van de kop en de grootte van de snavel. De kop van de pop is vaak kleiner en veel meer rond dan die van de man. Daarnaast is de snavel van de pop vaak duidelijk kleiner. Jongen: Jonge vogels lijken op de pop. Ze hebben een groene kop en nek met een roodachtig bruine halsband. De borst is eveneens roodachtig bruin van kleur. Op de buik zijn de jongen flets violetblauw van kleur. Jonge mannen krijgen hun volwassen verenkleed gewoonlijk op een leeftijd van 12 – 15 maanden.

Verspreidingsgebied en leefgebied

Het verspreidingsgebied van de redcapparkiet is vrij beperkt, het strekt zich uit over de zuidwesthoek van West-Australië, vanaf Perth in het noorden tot de zuidkust bij Esperance. In dit gebied is hij grotendeels afhankelijk van de eucalyptusboom, eucalyptus calophylla. Het zijn met name de zaden van deze boom die een belangrijke voedselbron vormen voor de redcapparkiet. Zijn kenmerkende lange slanke snavel is uitermate geschikt om de zaden uit de langwerpige, urnvormige appels van deze eucalyptusboom te halen.

Gedrag

De redcapparkiet is nerveus van aard. Tegenover andere vogels zijn ze agressief en ze kunnen dan ook beslist niet met andere vogels in één volière gehouden worden. Het zijn relatief lawaaiige vogels, vooral ‘s ochtends en ’s avonds. Een vreemd verschijnsel bij deze parkiet is dat ze zonder aanwijsbare oorzaak zo maar dood in de volière kunnen worden aangetroffen. Ze worden door sommige kwekers dan ook wel als ‘gevoelig’ bestempeld. Niet onbelangrijk om te weten is dat het echte ‘slopers’ zijn. Een volière van hout is over het algemeen geen lang leven beschoren, zelfs niet als de vogels steeds over voldoende verse takken kunnen beschikken.

Broedproces in het wild

In Australië broedt de redcapparkiet van begin augustus tot december. Ze broeden in het wild in nestholtes of holle takken van eucalyptusbomen. De nestholten zijn over het algemeen diep en bevinden zich vaak op grote hoogte . Een onderzoeker vond eens een nest met een diepte van 4 meter onder het invlieggat. De pop legt 4 – 6 eieren. De eieren worden om de dag gelegd en komen na ca. 20 dagen uit. De pop bebroed de eitjes alleen. De eerste week worden de jongen door de pop gevoerd, hierna helpt ook de man bij het voeren van de jongen. De jongen verlaten na ongeveer 35 dagen het nest. Hierna worden ze nog ongeveer 2 tot 3 weken door de ouders (bij)gevoerd. Nadat de jongen zelfstandig zijn verlaten ze al vrij snel de ouders.

Broedproces in de volière 

Belangrijk bij redcapparkieten is dat de volière op een rustige plaats ligt. Door hun nerveuze aard zijn ze zeer gevoelig voor verstoringen. Als nestgelegenheid kan een nestblok verstrekt worden met een afmeting van 70 cm hoog, een bodemoppervlak van 20 x 20 cm. en een invlieggat van Æ 7 cm. Het is verstandig meerdere nestblokken te verstrekken zodat de vogels zelf hun keuze kunnen maken. Als nestmateriaal kan gebruik worden gemaakt van rottend hout, houtspaanders en of zaagsel welke vermengd wordt met potgrond of turf. De nestblokken kunnen begin maart in de volière worden opgehangen. Hoewel redcapparkieten al vaak na één jaar broedrijp zijn worden de beste broedresultaten verkregen met broedstellen die 2 jaar of ouder zijn. De pop legt 4 tot 7 eitjes die om de dag worden gelegd. De eitjes worden alleen door de pop bebroed. Tijdens het broeden komt de man regelmatig in of voor het broedblok om haar te voeden. Het eerste jong wordt na 20 – 21 dagen geboren. In de eerste week worden de jongen alleen door de pop gevoerd, daarna helpt ook de man bij het voeren van de jongen. De vogels zijn zeer gevoelig voor nestcontroles. Indien nestcontrole noodzakelijk is dient dit zeer voorzichtig te gebeuren en alleen dan wanneer beide vogels van het nest af zijn. Belangrijk, zo niet een must, is het verstrekken van (veel) fruit en groenten aan de vogels. Vooral als er jongen zijn kan het verstrekken van zoete appels mee helpen de jongen succesvol groot te brengen. Na 7 dagen worden de eerste veerstoppels bij de jongen zichtbaar. De jongen moeten op een leeftijd van ca. 8 dagen worden geringd met ringmaat 6 mm. Na ca. 10 dagen zijn bij de jongen de staart- en vleugelpennen zichtbaar. Na 3 weken zitten ze voor ongeveer 75% in de veren en na 30 dagen volledig. Het duurt dan niet lang meer alvorens ze uitvliegen. Het eerste jong vliegt veelal na ongeveer 35 dagen uit. Twee tot drie weken nadat de jongen zijn uitgevlogen zijn ze zelfstandig en kunnen ze bij de ouders vandaan gehaald worden.

MUTATIES

Bij de redcapparkiet is een lutino mutatie ontstaan, deze vererft geslachtsgebonden recessief.

A. van Kooten

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over parkieten?

De Rosella's - A. van Kooten

Praktische tips en adviezen over huisvesting en het bouwen van een volière en gedegen informatie over waar u op moet letten bij aanschaf, maar ook over de voeding en de verzorging kunt u terugvinden in ‘de Rosella’s”.
Heel interessant om te lezen zijn de onderwerpen ‘gedrag’ en ‘rosella’s in de vrije natuur’.
Voor mensen die deze kleurrijke vogels willen kweken is dit boek een echte aanrader. Op heldere en duidelijke wijze wordt uitleg gegeven over het broedproces van de verschillende soorten en de voorkomende kleurmutaties.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 1 - A. van Kooten

In deel I van de Australische parkieten is ingegaan op de aspecten van de aanschaf, huisvesting, het menu en het kweken van de verschillende soorten.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de levenswijze en broedgewoonten van de betreffende soort(en) in de vrije natuur en in de volière. De foto’s tonen voorbeelden en laten de geweldig mooie kleurenpracht van deze vogels zien.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 2 - A. van Kooten

In deel II van de Australische parkieten worden de soorten omschreven en per soort het uiterlijk, de herkomst, het broedproces in de vrije natuur en in gevangenschap en de mutaties.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de specifieke raspunten van de uitgezochte vogel(s). Een uitgebreide tabel geeft een uitstekend overzicht. Op de foto’s komen de verschillende rassen goed tot hun recht.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Kweken met valkparkieten - A. van Kooten

Zeer duidelijk geschreven boek waarin alle benodigde informatie voor het kweken met valkparkieten aan bod komt. Ruime aandacht voor onderwerpen als huisvesting, voeding en gezondheid. Rode draad door het boek heen is het voortdurend stilstaan bij de juiste en verantwoorde dagelijkse verzorging, dat leidt tot de beste resultaten en het welzijn van de vogels.
Valkparkieten, die oorspronkelijk uit Australië komen, kunnen wel 20 jaar oud worden. De algemene geschiedenis van deze vogel en de mooie foto’s maken dit boek aantrekkelijk om te lezen. De auteur geeft deskundige adviezen en tips waar men op moet letten bij de aanschaf en hoe het kweekproces verloopt. Ook het gedrag en de verschillende kleurmutaties (zoals pastel, cinnamon, albino, witmasker, bont) van de valkparkiet wordt beschreven.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Afrika en Oceanië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels over de juiste huisvesting en voeding (kromsnavels eten veel zaden), volgt een overzicht van agaporniden, edelparkieten, hangparkieten, kakariki’s, papegaaien en parkieten die in Afrika en Oceanië voorkomen.
De namen zijn net zo mooi als de foto’s: Nyasa agapornis, Malabarenparkiet, Blauwkroontje, Roodvoorhoofdkakariki, Grote Vasapapegaai en Taveuniparkiet.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Australië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels en de beschrijving van verschillende menu’s van de Australische kromsnavels, volgt een overzicht van kaketoes, lori’s, parkieten en rosella’s die in Australië voorkomen.
Enkele vogelsoorten die in deze encyclopedie beschreven zijn:
Grote Geelkuifkaketoe, Roodstaartraafkaketoe, Incakaketoe, Schubbenlori, Australische koningsparkiet, Brownrosella en de Strogele rosella.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten