Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Pyrrhura leucotis  - Witoorparkiet

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Pyrrhura leucotis

Bij de Phyrrhura leucotis worden 5 ondersoorten onderscheiden, te weten:

  1. Pyrrhura leucotis leucotis (Witoor parkiet)

  2. Pyrrhura leucotis griseipectus (Braziliaanse witoor parkiet)

  3. Pyrrhura leucotis pfrimeri (Pfrimers witoor parkiet)

  4. Pyrrhura leucotis emma (Emma’s witoor parkiet)

  5. Pyrrhura leucotis auricularis (Monagas witoor parkiet

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

Beschrijving

 De Pyrrhura leucotis leucotis, de Pyrrhura leucotis griseipectus en de Pyrrhura leucotis emma zijn de soorten die het meest in avicultuur voorkomen. Ik volsta daarom met een beschrijving van deze drie soorten. De algemene lichaamskleur van de Pyrrhura leucotis griseipectus is groen. De bovenzijde en de zijkant van de kop is donkerbruin. De nek is blauw en gaat naar de rug toe over in groen. De oorvlekken zijn helder wit. De kleur van de halsbevedering is bruingrijs omringd met brede witte zomen. Deze omzoming heeft de vorm van halve maantjes. De staart is aan de basis groen en gaat geleidelijk over in roestbruinrood. De lange slagpennen zijn zijn donkerblauw en de vleugelbocht helder rood. De vogel bezit verder een opvallende roestkleurige buikvlek. De naakte oogring is is wit of bruin. Bruin in de rustperiode en wit als de vogel in broedconditie is. De snavel is grijszwart. de vogel is ca. 22 cm. groot.

De Pyrrhura leucotis leucotis komt in grote lijnen overeen met de vorige soort. Het grootste verschil zit hem echter in de borsttekening. Deze bestaat uit kleine dunne horizontale streepjes op een groene ondergrond. Deze streepjes cq. omzoming is aan de bovenkant van de halstekening wit en gaat gaandeweg de borst over in geel. De bovenkant van de kop is aan de voorzijde blauw bewaasd.

De Pyrrhura leucotis emma onderscheidt zich door de sterke blauwe kleur op het voorhoofd en de nek. De borst tekening kent grote brede witte omzomingen welke op de borst overgaat naar bleek geel.

Verspreidingsgebied

De Pyrrhura l. leucotis komt voor in het zuidoosten van Bahia, Espirito Santo, Rio de Janeiro en Minas Gerais tot Sao Paulo in Brazilië. De Pyrrhura l. pfrimeri heeft zijn verspreidingsgebied van Santa Maria de Taguatinga, Goias en Noordoost Brazilië. De Pyrrhura l. auricularis  vinden we in het noordelijke Kordilleren van Anzoátegui tot Sucre en Monogas; Venezuela. Pyrrhura l. emma heeft zijn verspreidingsgebied van het noordelijke Kordilleren van Yaracuy tot Miranda en Noord Venezuela. De laatste in de rij is de Pyrrhura l. griseipectus die voorkomt in Ceará en Noordoost Brazilië.

Levenswijze in het wild

Buiten de broedtijd leven ze in groepjes van zo’n 15 tot 20 vogels. Ze houden zich bij voorkeur op in dichte loofbomen. Door hun geschreeuw vallen ze direct op. In de bomen zijn ze door hun kleur erg moeilijk te onderscheiden. Eenmaal gevormde paren blijven dicht bij elkaar. Het zijn verder weinig schuwe vogels. In het wild bestaat hun voeding overwegend uit allerhande (boom)vruchten, bloesem, droge zaden, noten, bessen en insecten. In hun natuurlijke leefomgeving in Venezuela beginnen ze zo rond mei te broeden. Over hun broedgedrag is verder weinig bekend.

Beschrijving:

De vogels hebben een lengte van ca. 21 - 22 cm. De geslachten zijn gelijk. Jongen lijken op de ouders maar zijn in het geheel wat matter van kleur. Voor een verdere kleurbeschrijving zie foto’s.

Huisvesting

Een prima huisvesting voor Pyrrhura’s is een volière met een afmeting van 3 x 1 x 2 meter en een nachtverblijf van bijvoorbeeld 1.00 x 1.00 x 1.80. Zelf houd ik mijn Pyrrhura perlata lepida’s in een volière met vluchten van 5 meter lang, 1 meter breed en 2.50 meter hoog. Het nachtverblijf heeft daarbij een afmeting van 1 meter diep, 1 meter breed en 2 meter hoog. Ook zijn er kwekers die de vogels in broedkooien houden met een afmeting van 50 x 50 x 1.20 meter.  Mijn voorkeur gaat echter uit naar een ruime volière omdat het vrij drukke en beweeglijke vogels zijn. Een te kleine huisvesting zal daarom snel kunnen leiden tot vervetting van de vogels. Verder is het van belang dat de vogels het gehele jaar door kunnen beschikken over een nestkast. Dit is noodzakelijk omdat de vogels er de nacht in doorbrengen. Een nestkast is tevens een ideale bescherming tegen de kou in de winter, vooral als de bodem van de nestkast daarbij ook nog wordt voorzien van een dikke laag houtkrullen. Indien wordt voldaan aan de hierboven beschreven huisvesting is het goed mogelijk Pyrrhura’s in een onverwarmde volière te houden. Zorg er wel voor dat de nestkast in het binnenverblijf hangt en dat de buitenvolière met een luikje is af te sluiten. Het afsluiten van het nachtverblijf heeft als bijkomend voordeel dat de vogels in het zomerseizoen niet in alle vroegte lawaaiproblemen kunnen geven bij de buren.

Gedrag

Met een beetje aandacht worden de vogels erg vertrouwelijk met hun verzorger. Mijn Pyrrhura’s komen direct naar mij toe als ik bij de volière ben. Ga ik vervolgens naar het nachtverblijf dan zijn zij hier ook al weer naar toe gevlogen. Ze kunnen zo vertrouwd raken dat ze gewoon uit de hand van hun verzorger eten. Het zijn verder erg nieuwsgierige en beweeglijke vogeltjes waaraan je veel plezier kunt beleven. Als minpuntje in het gedrag kan hun geschreeuw worden genoemd. Ze zijn vrij snel opgewonden en een overvliegende duif, vreemd geluid of onverwachte gebeurtenis kanl snel aanleiding geven tot herhaaldelijk schreeuwen van de vogels. Toch moet dit ook weer niet overdreven worden. In een dergelijke situatie zal het geschreeuw vrijwel nooit langer dan 5 minuten aan houden.

Voeding

De voeding die ik verstrek bestaat uit een zaadmengsel voor grote parkieten. Naast dit zaadmengsel krijgen de vogels elke dag een mengsel van geweekt kiemzaad en eivoer/universeelvoer (één op één). De verhouding tussen het zaad en het geweekte kiemzaad/eivoer/universeelvoermengsel is één op één. Twee keer per week meng ik, ondanks dat de vogels er ook vrij over kunnen beschikken, scherpe maagkiezel en oesterschelpen grit door het kiemzaad. Daarnaast krijgen de vogels vrijwel dagelijks fruit en groenvoer. De vogels doen het op deze voeding prima.

Broedproces

Pyrrhura’s beginnen meestal zo rond april, mei met het broedproces. Vroeger komt echter ook voor! Vaak, zo is mijn ervaring, zijn er het hele jaar door wel paringen waar te nemen tussen de vogels. De paring vindt op de zitstok plaats waarbij de vogels zijdelings van elkaar de cloaca’s tegen elkaar drukken. De man neemt dus niet, zoals bij veel andere soorten, plaats op de rug  van de pop. Het verdient aanbeveling om de nestkast op de donkerste plaats van de volière of broedkooi neer te hangen. Zorg er daarbij voor dat het invlieggat van het licht is afgewend. Nestblokken met een afmeting van 20x20x50 cm. voldoen over het algemeen goed. Het invlieggat dient een diameter te hebben van ca. 6 cm. Om de vogels te helpen bij het in- en uit gaan van het blok is het aan te raden de binnenzijde van het blok onder het invlieggat te voorzien van een strookje gaas en of krammen. Als nestmateriaal kan een mengsel van (vochtig) onbemeste potgrond en houtkrullen worden gegeven  (ca. 4 – 5 cm dik).  Verder is het aan te bevelen om wat dikke (wilgentakken in de hoeken van het blok aan te brengen. De vogels schrapen deze af en leggen op dit schraapsel hun eieren. Veel Pyrrhura - soorten hebben grote legsels, sommige poppen leggen wel 6 tot 10 eieren. Na een broedduur van ca. 21 dagen worden de jongen geboren. Het tijdstip voor het uitkomen van de eieren kan behoorlijk variëren omdat dit afhankelijk is bij welk ei de vogels vast gaan zitten broeden. Bij een groot legsel moeten de jongen geringd worden op een leeftijd van ca. 12 dagen. Is er echter sprake van een klein legsel dan zal het eerste jong eerder geringd moeten worden, na ca. 8 dagen. De jongen moeten geringd worden met een 6 millimeter geharde voetring. Op een leeftijd van 7 á 8 weken vliegen ze uit waarna ze nog 2 tot 3 weken door de ouders worden (bij)gevoerd). Vaak gaan de oudervogels over tot een tweede legsel.

Tot zover de inleiding over de Pyrhurra’s en hun verzorging. De meest voorkomende soorten worden op mijn website apart behandeld en zijn onder de knop ‘index kooi- en volièrevogels’ te vinden.

A. van Kooten

 

Verwante links

Pyrrhura inleiding
Pyrrhura cruentata
Pyrrhura frontalis
Pyrrhura hypoxantha
Pyrrhura molinea
Pyrrhura perlata
Pyrrhura picta
Pyrrhura roseifrons
Pyrrhura rupicola

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten