Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Papegaai opvoeden

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Papegaai opvoeden

Net zoals kinderen moeten ook babypapegaaien worden opgevoed. Dit is vooral belangrijk opdat we later geen schreeuwende en bijtende papegaai in huis zullen krijgen. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het karakter van papegaaien erg van elkaar kunnen verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld  nieuwsgierige, dominante, angstige en onderdanige vogels. Hier zal bij de opvoeding rekening mee gehouden moeten worden. Ook alle mensen zijn immers niet gelijk? Eén van de eerste dingen die we onze papegaai moeten leren is het plaats nemen op onze hand/vinger. Dit kan vrij eenvoudig door onze hand voor de buik van de vogel te houden en deze vervolgens licht tegen de buik te duwen, net boven de poten van de vogel. De papegaai kan nu niets anders doen dan op onze hand stappen. U kunt hem hier ook een kort commando bij leren. Bijvoorbeeld: ‘Kom’ of ‘Stap’. Het afstappen kan op eenzelfde manier gebeuren. Ga met de vogel op de hand naar de zitstok van de kooi en duw hem zachtjes met de buik tegen de stok. Hij zal nu overstappen op de stok. Veel vogels gebruiken hierbij eerst hun snavel alvorens ze overstappen. Ook hier is het weer verstandig om dit te laten vergezellen met een commando, bijvoorbeeld ‘Af’ of ‘Zit’. Als de papegaai het allemaal goed uitvoert dient u hem te belonen door hem met uw stem te prijzen, bijvoorbeeld met  ‘Goed zo’, ‘Prima’.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwacht niet dat je een papagaai zomaar bij je kunt roepen, zoals dat bijvoorbeeld wel kan bij een hond. Wel kun je een papagaai ‘lokken’ met bijvoorbeeld een speeltje o.i.d.  Hier zijn we direct aanbeland bij een zeer belangrijk onderdeel, namelijk het leren spelen met speelgoed. Verveling is één van de meest voorkomende problemen bij papegaaien en kan tot allerlei zeer vervelende eigenschappen leiden, zoals veren plukken, schreeuwen e.d.  Het is daarom erg belangrijk om een papegaai te leren spelen. Want ook als er niemand thuis is zal de vogel zich zelf bezig moeten kunnen houden. Er zijn vele soorten speelgoed voor papegaaien. Voorbeelden hiervan zijn bellen, kettingen, klimtouwen, spiegels e.d. Als de vogel weinig interesse toont in het speelgoed is het belangrijk om deze interesse bij hem op te wekken. Dit kan door zelf met het speelgoed te gaan spelen en hem te laten zien hoe leuk dit is. Beloon de vogel als hij interesse toont in het speelgoed. Moedig hem bijvoorbeeld aan met uw stem. 

Papegaaien doen bijna alles met hun snavel. Het is dan ook heel normaal dat een papegaai datgene wat hem wordt aangeboden in de snavel pakt. Het is hun manier om dingen te onderzoeken. Een papegaai  zal ook een aangeboden vinger willen onderzoeken met zijn snavel. Zorg er in zo’n geval voor dat er altijd iets voor handen is mocht hij in de vinger gaan bijten. Maak niet de fout als de papegaai in je vinger ‘bijt’ om paniekerig te reageren en met woord en gebaar duidelijk te maken hoe fout dit wel niet is!! De papegaai zal al deze extra aandacht opvatten als een soort van beloning en het de volgende keer met veel enthousiasme opnieuw doen. 

Heb je de indruk dat de papegaai echt de intentie heeft om (steeds) te bijten dan is het verstandig om dit te bestraffen met een kort commando, bijvoorbeeld ‘Mag niet’. Vervolgens de vogel in z’n kooi terug te plaatsen en hem daarna een tijdlang volledig te negeren. Mochten er bepaalde situaties zijn die het bijten van de papegaai uitlokken dan dien je deze situaties te vermijden.

Voor de gezondheid van onze papegaai is een goede voeding erg belangrijk. Net als bij mensen is variatie in voeding erg belangrijk. Leer de papegaai daarom op een speelse manier gezond voedsel te ontdekken. Dit kan bijvoorbeeld door een stukje fruit (appel, peer, sinaasappel o.i.d.) of groente (stukje bloemkool, broccoli, spruitje o.i.d.) aan een stukje touw/ketting in de kooi te hangen. Ook is het goed de papegaai uit de hand te leren eten. Naast het feit dat het bijdraagt tot gevarieerd eten zal het tevens de vertrouwensband met zijn verzorger(s) versterken. 

Op deze website is een uitgebreide index pagina opgenomen over een verantwoorde voeding voor vogels. Klik hier voor de index.    

Als er binnen het gezin meerdere personen aanwezig zijn is het belangrijk dat ze zich allemaal bezig houden met de opvoeding van de papegaai. Dit voorkomt dat de papegaai (te) éénkennig  wordt. In de vogelwereld is het zo dat de vogels die het hoogst in rangorde zijn, op de hoogste zitplaats(en) zitten. Het is daarom niet verstandig om een vrij dominante papegaai toe te staan op de schouder te gaan zitten. De vogel zal hier een bevestiging van zijn macht in zien met alle negatieve gevolgen van dien. Zeker bij papegaaien die bijten moet het zitten op de schouder beslist niet toegelaten worden. In dit kader is het ook erg belangrijk om de papegaai te kortwieken. Een gekortwiekte papegaai is namelijk veel beter te hanteren en ook zal het voor de vogel erg moeilijk worden om op een hoge zitplaats (geeft hem macht!!) plaats te nemen. Door zijn beperktheid in het vliegen zal de vogel veel beter te benaderen zijn en zich veel minder dominant gaan cq. kunnen gedragen.

A. van Kooten

 

Verwante links

Papegaaien algemeen
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Kortwieken van papegaaien
Kortwieken van papegaaien
Schreeuwende papegaai

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over papegaaien?

 

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Mensen kiezen vaak voor een dier vanwege het uiterlijk. De kromsnavels: parkieten en kleine en grote papegaaien is een groep intelligente vogels. Zij hebben meer nodig en kunnen veel meer geven dan alleen op een stok in een kooi zitten. Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden. Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Bijzonder waardevol en interessant boek voor alle papegaaien-liefhebbers. In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig. Voor de geïnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien. Iedereen die overweegt een papegaai aan te schaffen, zou eerst dit boek moeten lezen.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten