Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Papegaai schreeuwt

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Papegaai schreeuwt

Papegaaien schreeuwen, het behoort tot het normale gedrag bij papegaaien. Onder normale omstandigheden schreeuwen papegaaien 2 keer per dag. In de regel is dit ’s morgens en ’s avonds. Bij de aankoop van een papegaai dient de liefhebber hier dus rekening mee te houden. Het grootste probleem wat zich echter kan voordoen is dat de papegaai overvloedig gaat schreeuwen. Menig papegaai is om deze reden van de hand gedaan. Overvloedig schreeuwen is een verkeerd aangeleerd gedrag en er zal daarom geprobeerd moeten worden de papegaai dit af te leren. Zoals gezegd zal het niet mogelijk zijn om de papegaai het schreeuwen helemaal af te leren, het is immers normaal gedrag.

In veel gevallen is het schreeuwen een roep om aandacht. Maar er zijn ook papegaaien die het gewoon leuk vinden om te schreeuwen en om deze reden zichzelf vaak en veel belonen met dit geschreeuw. Wij mensen zijn niet anders, de dingen die wij leuk vinden zullen we immers ook zo vaak mogelijk willen doen. Willen we het schreeuwen bij papegaaien, die dit ‘zelf beloningsgedrag’ vertonen, aanpakken dan moeten we er voor zorgen dat er iets anders ‘leuks’ voor in de plaats komt.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om er achter te komen waarom de papegaai schreeuwt moeten we een aantal dingen uitzoeken. Zaken die we moeten uitzoeken zijn: is of de kooi wel groot genoeg is, is de voeding wel optimaal, is de inrichting van de kooi zodanig dat de vogel zich goed kan vermaken. Denk hierbij aan (verse) knaagtakken, speelgoed (met en zonder geluid), ‘schommeltouw’ etc. Verder is het van belang te kijken naar het dag- en nachtritme. Een papegaai dient de gelegenheid te hebben om 12 uur per 24 uur te slapen. Ook is het erg belangrijk dat de vogel voldoende bezig gehouden wordt door zijn verzorger(s). Hou de vogel bezig door hem kunstjes, zoals bijvoorbeeld het op- en afstappen op stok of hand en het overstappen op de hand vanuit de kooi, het overstappen van de hand op de tafel enz. te leren. Hou hem ook bezig door tegen hem te praten en hem woordjes te leren. Neem hem mee naar de douche en leer hem hoe lekker het is om te douchen. Zorg er in ieder geval voor dat er door de dag heen veel afleiding voor de papegaai is. Indien één of meerdere aspecten zoals hierboven beschreven niet aanwezig is, herstel dit dan. Na dit hersteld te hebben is de kans groot kans dat het schreeuwen (al) verminderd.

Als bovenstaande zaken in orde zijn en de papegaai toch overmatig (blijft) schreeuwt(en) dan moeten we als eerste informatie gaan vergaren over het schreeuwen.

De volgende informatie is dan van belang:

·         Wanneer schreeuwt de papegaai?

·         Hoe lang schreeuwt de papegaai?

·         Hoe hard schreeuwt de papegaai?

·         Wordt het schreeuwen door iets gestimuleerd (telefoon, deurbel, visite, weggaan)?

Als inzicht is verkregen in al deze zaken moet getracht worden het schreeuwen te voorkomen.

Stel, uit de informatie komt naar voren dat de papegaai begint te schreeuwen als hij/zij alleen gelaten wordt in de kamer. In dat geval is het belangrijk dat we de vogel leren zich zelf te vermaken in zijn kooi als we de kamer gaan verlaten. Een mogelijkheid om dit te doen is de vogel op het moment dat we kamer gaan verlaten af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje. Op het moment dat hij daar druk mee aan het spelen is en helemaal in zijn spel opgaat verlaten we daarop de kamer. Het is in dit kader van groot belang dat we, steeds als we de kamer verlaten, de vogel op dezelfde wijze enthousiast maken en afleiden ‘van het schreeuwen’.  Als u hier niet consequent in bent zal het onmogelijk zijn om de papegaai het schreeuwen af te leren. Als het schreeuwen een andere oorzaak heeft dan het hier gegeven voorbeeld zal de aanpak op een vergelijkbare wijze moeten worden uitgevoerd.

Maak niet de fout de vogel alleen maar te straffen en niet te belonen als hij dat verdient. Het is heel goed om de vogel te belonen met aandacht als hij zich zelf vermaakt met een speeltje, ‘poetsen’, knaagtak o.i.d.  Het zal hem daarnaast stimuleren om andere bezigheden te ontdekken waarvoor hij beloond wordt. Geef nooit aandacht aan de papegaai als deze schreeuwt. Het verbaal aandacht geven, door bijvoorbeeld te roepen dat hij niet mag schreeuwen, zal de papegaai ervaren als (extra) aandacht. Logisch dus dat dergelijk gedrag van zijn verzorger(s) hem zal stimuleren te gaan schreeuwen.

Als de vogel uit de kooi is en begint te schreeuwen kunt u hem terug zetten in de kooi en hem een tijdlang negeren. Door dit consequent toe te passen zal de papegaai het terug geplaatst worden in de kooi en het genegeerd worden door zijn verzorger(s) associëren met het schreeuwen. Grote kans dat hij daardoor minder zal gaan schreeuwen.

Er zijn veel voorbeelden te noemen waar we de vogel mee bezig kunnen houden om het schreeuwen te verminderen. Ik zal er hieronder een aantal noemen:

  • Zorg er voor dat de inrichting van de kooi steeds wordt veranderd. Hang er nieuw speelgoed in of verwissel het speelgoed op gezette tijden. Verplaats de knaag- cq zitstokken, hang de schommel op een andere plaats enz. De herinrichting van de kooi zal er voor zorgen dat hij nieuwe dingen moet ontdekken en geen tijd heeft om te schreeuwen.
  • Hang voedsel (aan touw/ketting) op in de kooi (stuk appel, trosgierst, komkommer o.i.d.). Het lekkere hapje, waarop hij moeilijk vat kan krijgen, zal hem langdurig bezighouden en hem afleiden van het schreeuwen.
  • Geef de papegaai dagelijks verse wilgentakken. Deze zorgen er voor dat hij lange tijd bezig zal zijn om het schors van de takken te ontdoen. Naast het feit dat hij hiermee afgeleid wordt van het schreeuwen is de schors ook erg belangrijk voor een goede spijsvertering.
  • Als bekend is op welke tijdstip(pen) de papegaai gaat schreeuwen is het van belang hem juist dan iets aan te bieden waardoor hij wordt afgeleid. Geef hem dan bijvoorbeeld iets wat hij erg lekker vindt of fijn vindt om te doen.
  • Spuit de papegaai dagelijks nat met een plantenspuit met lauw water. Zorg voor een fijne (niet krachtige) nevel. Zijn natte verenpak zal er voor zorgen dat hij zich gaat poetsen. Voordat elk veertje weer op de goede plaats zit en hij helemaal opgedroogd is zal hij veel energie en tijd hebben gebruikt. Tijd waarin hij niet heeft kunnen schreeuwen.

Als u, uw vogel een beetje heeft leren kennen zijn er vast nog een heleboel andere dingen waarmee hij bezig gehouden kan worden. Al deze afleidingen zullen er voor zorgen dat het schreeuwen verminderd.

Bedenk echter wel dat u altijd consequent bent in uw gedrag naar de papegaai en dat u negatief gedrag volledig negeert.

A. van Kooten

 

Verwante links

Papegaaien algemeen
Aanschaf van een papegaai
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Schreeuwende papegaai
Opvoeden van papegaaien
Kortwieken van papegaaien

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over papegaaien?

 

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Mensen kiezen vaak voor een dier vanwege het uiterlijk. De kromsnavels: parkieten en kleine en grote papegaaien is een groep intelligente vogels. Zij hebben meer nodig en kunnen veel meer geven dan alleen op een stok in een kooi zitten. Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden. Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Bijzonder waardevol en interessant boek voor alle papegaaien-liefhebbers. In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig. Voor de geïnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien. Iedereen die overweegt een papegaai aan te schaffen, zou eerst dit boek moeten lezen.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten