Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Aanschaf van een papegaai

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Aanschaf van een papegaai

Bij de aanschaf van een papegaai is het van allergrootste belang dat u als koper kennis heeft opgedaan over wat het betekent om een papegaai in huis te nemen. Zo zult u moeten nadenken over zaken als:

  • kunnen we de vogel voldoende aandacht geven? Een papegaai vraagt namelijk nogal veel aandacht!

  • is er in geval van afwezigheid een vervangende oppas voor de papegaai aanwezig?

  • ben ik op de hoogte van de specifieke voedingseisen en huisvesting van een papegaai?

Daarnaast dient u zich te realiseren dat een papegaai rommel maakt (voedselresten, schillen van zaden, veren, stof e.d.). Verder is het van belang dat u weet dat een papegaai van nature erg luidruchtig is. Hier geldt de regel, hoe groter de papegaai, hoe harder het geluid (geschreeuw) dat hij voortbrengt. Vaak laten papegaaien dit schreeuwen in de vroege ochtend horen. Welke tolerantie hebben uw buren in dat opzicht?  Besef ook dat een papegaai niet zindelijk te maken is. Ingeval hij los in de kamer mag lopen/vliegen zal hij zich daar ook ontlasten!

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

Realiseer u ook dat een papegaai met zijn sterke snavel en zijn lust tot knagen de meubels in de kamer kan beschadigen. Ik realiseer me dat bovenstaande inleiding niet de meest positieve is om een artikel over de aanschaf van een papegaai te beginnen. Toch is het naar mijn mening erg belangrijk dat u zich bovenstaande goed realiseert. Veel te vaak komt het voor dat papegaaien in een soort van opwelling worden gekocht. Als het dan achteraf toch allemaal tegenvalt omdat de vogel ook 'vervelende (aangeleerde)kanten' heeft wordt de vogel door verkocht aan de handel of een andere liefhebber. Bepaalde papegaaien overkomt dit een aantal keren in hun leven met alle negatieve gevolgen van dien. Geen enkel dier verdient dit en zeker een intelligent dier als een papegaai niet!

De aanschafprijs  

Handopgefokte papegaaien zijn in aanschaf het duurst. Logisch als u zich realiseert hoeveel tijd en zorg er aan een dergelijke papegaai is besteed. Een handopgefokte papegaai is een vogel die als kuiken op een leeftijd van 3 - 5 weken uit het nest is genomen en verder met de hand is grootgebracht. Het met de hand opfokken gaat net zo lang door tot de vogel zelfstandig kan eten. De prijs zal ook afhankelijk zijn van het feit of de betreffende soort gemakkelijk dan wel moeilijk te kweken is. In het algemeen zal de aanschafwaarde van een handopgefokte papegaai liggen tussen 400 - 1000 euro. Voor grotere papegaaien zoals ara's en bepaalde kaketoes wordt soms een nog hogere prijs gevraagd. Zoals reeds opgemerkt is één en ander ook afhankelijk van de aan te schaffen soort. Als u een dergelijk bedrag niet kunt of wilt betalen is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om over te gaan tot de aanschaf van bijvoorbeeld een handopgefokte grasparkiet, agapornis of valkparkiet. Dergelijke vogels zijn veel gemakkelijker te kweken en vaak voor een paar tientjes al te krijgen. Indien ze mak zijn zal de liefhebber hier vaak ook veel plezier aan kunnen beleven. Het imitatie talent van grasparkieten, agaporniden en of valkparkieten is echter niet zo groot als die van papegaaien.

Het is af te raden import dieren aan te schaffen. In de praktijk blijkt namelijk dat het zeer moeilijk is om deze dieren nog tam te krijgen en of te leren praten. Het gevolg hiervan is dat dergelijke  vogels al weer snel van de hand worden gedaan door hun eigenaars en vervolgens van de ene liefhebber naar de andere verhuizen. Dergelijke vogels kwijnen uiteindelijk veelal weg t.g.v. de stress die dit bij hun teweeg brengt!

Als u echt een tamme papegaai wilt hebben en in de gelegenheid bent om hem/haar voldoende aandacht te geven dan is het verstandig om het bij één vogel te laten. De vogel zal dan namelijk helemaal op zijn verzorger(s) gericht zijn en deze als zijn soortgeno(o)t(en) zien. Hierdoor zal uiteindelijk een sterke band ontstaan tussen papegaai en zijn verzorg(st)er(s). Is het niet mogelijk om de vogel voldoende aandacht te geven dan is het verstandig om hem of haar een partner te geven. Beide vogels zullen dan meer op elkaar gericht zijn maar bijkomend voordeel hierbij is dat ze ook minder aandacht behoeven. Daarnaast is het ook erg leuk om naar het gedrag van beide vogels te kijken.

Voor wat betreft andere aandachtspunten bij de aanschaf van een papegaai verwijs ik graag naar de webpagina 'Aanschaf van vogels' op deze site.

 

Verwante links

Papegaaien algemeen
Bijtende papegaai
Handopfok van papegaaien
Schreeuwende papegaai
Kortwieken van papegaaien
Opvoeden van papegaaien

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over papegaaien?

 

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Mensen kiezen vaak voor een dier vanwege het uiterlijk. De kromsnavels: parkieten en kleine en grote papegaaien is een groep intelligente vogels. Zij hebben meer nodig en kunnen veel meer geven dan alleen op een stok in een kooi zitten. Dit boek vertelt over de interactie tussen mens en vogel. Hoe u hem kunt opvoeden en kunt voorkomen dat de vogel u opvoedt. Basisregels, beloning, positieve bekrachtiging en straf. Veel tips over de omgang, het spelen, tam maken en ook voeding. Ook de lichaamstaal van de vogels ontbreekt niet. Verder vindt u uitgebreide informatie hoe u de vogel het beste kunt hanteren, waar hij het beste “op het baasje zit” en wat de beste manier is om hem op uw hand te houden. Een bijzonder goed boek met uitstekend fotomateriaal. Voor iedereen die een kromsnavel heeft, of van plan is er een aan te schaffen is het hebben en het lezen van dit boek een must.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Bijzonder waardevol en interessant boek voor alle papegaaien-liefhebbers. In dit boek wordt uitgegaan van de papegaaien, die gemiddeld 35 jaar oud kunnen worden, die als huisdier worden gehouden. Het boek is geschreven in samenwerking met Pakara, een vogelbond die zich inzet voor een beter leefklimaat van de grotere kromsnavels, zowel in de vrije natuur als in gevangenschap. Duidelijke adviezen worden gegeven over de aanschaf - waar op te letten qua gezondheid en huisvestingsmogelijkheden - over de beste leeftijd waarop de vogel in huis kan worden genomen en wat er bij het houden van een papegaai komt kijken. Papegaaien vragen intensieve dagelijkse verzorging en hebben een consequente opvoeding nodig. Voor de geïnteresseerde lezer is ook informatie opgenomen over het kweken met papegaaien en is een aantal soorten beschreven. Tot slot wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gezondheid van papegaaien. Iedereen die overweegt een papegaai aan te schaffen, zou eerst dit boek moeten lezen.

Prijs: € 7,95  (Excl. verzendkosten)

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten