Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Lentepapegaaitje  (Loriculus vernalis)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Lentepapegaaitje

Ondersoorten

Sommige auteurs onderscheiden bij L. v. vernalis de ondersoort L. v. phileticus. Het verschil tussen beide ondersoorten is echter dermate gering, de pupil van  L. v. phileticus is donkerder als van L. v. vernalis, dat betwijfelt moet worden of het hier wel een ondersoort betreft.

Formaat:  13 cm.

Ringmaat: 4 mm.

Geslachtsonderscheid: Beide geslachten zijn goed van elkaar te onderscheiden. Voor de verschillen verwijs ik naar de omschrijving van man en pop.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man: De algemene lichaamskleur is geelgroen. Onder de rode snavel bevindt zich een blauwe halsvlek. De bevedering van de onderrug en de bovenstaartdekveren zijn rood. De vleugels zijn aan de bovenzijde groen en aan de onderzijde groenblauw. De staart is aan de bovenzijde groen en aan de onderzijde blauw. De irissen van de ogen zijn geelachtig wit of donkerbruin en de poten zijn bruinachtig van kleur.

Pop: De pop mist de blauwe halsvlek en is minder intensief van kleur.

Herkomst en leefwijze van lentepapegaaitjes

Het lentepapegaaitje heeft een groot verspreidingsgebied en komt voor in Zuidwest India, de kustgebieden van Bengalen, Oost Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Cambodja, Zuid Laos, Zuid Vietnam, de Andamen eilandengroep en de eilanden van het Mergui archipel. Ze bewonen open en dichte bosgebieden met altijd groene bomen, bamboebossen en teeltgebieden. Ze leven in kleine groepen maar komen in grotere aantallen voor in bomen waarin ze hun voedsel zoeken. Het voedsel bestaat in hoofdzaak uit vruchten, vooral vijgen, bessen, bloesem, nectar en zaden. In hun verspreidingsgebied richten ze regelmatig grote schade aan in fruitplantages.

De voeding van lentepapegaaitjes

Lentepapegaaitjes zijn vogels die in hun natuurlijke leefomgeving hoofdzakelijk bloesem, nectar, bladknoppen en verschillende soorten zachte vruchten en insecten eten. Ze stellen dan ook andere eisen aan de voeding dan de meeste andere kromsnavels. Gelukkig zijn er heden ten dage diverse volwaardige kant en klaar voeders voor zacht voereters in de handel. In de meeste gevallen zijn de vogels hier dan ook prima op te houden. Betreffende voeders kunnen variëren van korrelig tot poedervormig en moeten worden aangelengd met water. Hierbij is het van belang dat het niet te dik wordt aangeboden. Bij een te dik voer bestaat de kans dat voedselresten aan de snavel blijven kleven, die op den duur een korst kunnen vormen op en boven de snavel. Dit kan op zijn beurt weer aanleiding geven tot vervelende schimmelinfecties bij de vogels. Als hoofdbestanddeel van de dagelijkse voeding voor lentepapegaaitjes kan een bakje lorivoer gegeven worden. Dit dient verder aangevuld te worden met fruit en groente zoals, appel, peer, kiwi, (geweekte) vijg, granaatappel, wortel, paprika, andijvie, spinazie, broccoli e.d. Het fruit en de groenten dienen in kleine stukjes te worden gesneden omdat de vogels er anders teveel van verspillen!  Verder kan nog een mengsel van eivoer, universeelvoer en stuifmeelpollen gegeven worden, een kleine hoeveelheid (wit)zaad en in beperkte mate meelwormen en wasmotrupsen. Ook het regelmatig verstrekken van wilgentakken en onrijpe gras- en onkruidzaden wordt door de meeste vogels erg gewaardeerd.

Huisvesting van lentepapegaaitjes

Bij de huisvesting van lentepapegaaitjes is het erg belangrijk dat het verblijf gemakkelijk schoon te houden is, dit in verband met de dunne ontlasting van de vogels. Dit betekent dat de wanden en de vloeren het beste van gladde materialen kunnen zijn vervaardigd. Een goed onderkomen voor lentepapegaaitjes is bijvoorbeeld een goed beplante binnenvolière van 2 m. x 1 m. x 2 m.   

Lentepapegaaitjes kunnen ook gehuisvest worden in ruime kweekkooien van bijvoorbeeld 1.20 cm. x 50 cm x 50 cm.(lxbxh). Hierbij wil ik wel opmerken dat een dergelijk onderkomen moeilijk is schoon te houden. De vogels spuiten namelijk als het ware hun dunne ontlasting weg waardoor het buiten de kooi en of tegen de wanden van de kooi terecht komt. De dunne ontlasting komt daarbij vaak in de naden van de kooi en onder de schuifladen terecht. Wanneer dit niet dagelijks wordt schoongemaakt geeft dit al snel aanleiding tot stank en vervelende onhygiënische toestanden. Een geschikte bodembedekking voor binnenverblijven en broedkooien is grof zaagsel, hennepvezel, kattenbakgrit, kranten (dagelijks verwisselen) e.d. Sommige kwekers houden de vogels ook wel op gaas. De kans op het verspelen van een nagel(s) wordt hier echter wel door vergroot! Hangpapegaaitjes zijn warmtebehoeftige vogels, het verblijf dient daarom verwarmd te kunnen worden. De omgevingstemperatuur voor deze vogeltjes moet zo rond de 20 °C liggen. Als de buitentemperatuur het toelaat kunnen de vogels in de zomer in een buitenvolière gehouden worden. In dat geval is het van belang dat de ondergrond goed gedraineerd is, zodat de dunne uitwerpselen van de vogels gemakkelijk weggespoeld kunnen worden. Een goede ondergrond hiervoor is een flinke laag grof grind. Dit is met een tuinslang gemakkelijk schoon te spuiten en ook kan het vrij gemakkelijk omgeharkt worden. Zorg er ook voor dat een deel van de buitenvolière(s) open is zodat de vogels ook van een mals regenbuitje kunnen genieten!

Kweken met lentepapegaaitjes

Vergelijkbaar met blauwkroontje, zie aldaar.

Bijzonderheden

Lentepapegaaitjes slapen en rusten op hun kop. Om hieraan tegemoet te komen kunnen het beste aan de bovenzijde van de kooi enkele stroken gaas gespannen worden en of (hang)takken in de volière of kooi aangebracht worden.

Lentepapagaaitjes zijn over het algemeen zeer verdraagzame vogels, die zowel in kolonieverband als ook met andere soorten hangparkieten en tropische vogels gehouden kunnen worden.

A. van Kooten

 

Verwante links

Blauwkroontje

 

Op zoek naar goede betaalbare boek(en) over parkieten?

De Rosella's - A. van Kooten

Praktische tips en adviezen over huisvesting en het bouwen van een volière en gedegen informatie over waar u op moet letten bij aanschaf, maar ook over de voeding en de verzorging kunt u terugvinden in ‘de Rosella’s”.
Heel interessant om te lezen zijn de onderwerpen ‘gedrag’ en ‘rosella’s in de vrije natuur’.
Voor mensen die deze kleurrijke vogels willen kweken is dit boek een echte aanrader. Op heldere en duidelijke wijze wordt uitleg gegeven over het broedproces van de verschillende soorten en de voorkomende kleurmutaties.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 1 - A. van Kooten

In deel I van de Australische parkieten is ingegaan op de aspecten van de aanschaf, huisvesting, het menu en het kweken van de verschillende soorten.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de levenswijze en broedgewoonten van de betreffende soort(en) in de vrije natuur en in de volière. De foto’s tonen voorbeelden en laten de geweldig mooie kleurenpracht van deze vogels zien.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Australische parkieten 2 - A. van Kooten

In deel II van de Australische parkieten worden de soorten omschreven en per soort het uiterlijk, de herkomst, het broedproces in de vrije natuur en in gevangenschap en de mutaties.
Voor elke beginner, maar ook liefhebber is het belangrijk en nuttig zich te verdiepen in de specifieke raspunten van de uitgezochte vogel(s). Een uitgebreide tabel geeft een uitstekend overzicht. Op de foto’s komen de verschillende rassen goed tot hun recht.
Het doel van dit boek is om u te helpen bij alle aspecten van de verzorging en het houden van Australische parkieten. In de serie Over Dieren boeken zijn over de grasparkiet, de rosella’s en de valkparkiet, reeds aparte uitgaven verschenen. Ook zal er nog een aparte uitgave verschijnen over de Neophema’s. Deze Australische soorten worden daarom in deze uitgave niet behandeld.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Kweken met valkparkieten - A. van Kooten

Zeer duidelijk geschreven boek waarin alle benodigde informatie voor het kweken met valkparkieten aan bod komt. Ruime aandacht voor onderwerpen als huisvesting, voeding en gezondheid. Rode draad door het boek heen is het voortdurend stilstaan bij de juiste en verantwoorde dagelijkse verzorging, dat leidt tot de beste resultaten en het welzijn van de vogels.
Valkparkieten, die oorspronkelijk uit Australië komen, kunnen wel 20 jaar oud worden. De algemene geschiedenis van deze vogel en de mooie foto’s maken dit boek aantrekkelijk om te lezen. De auteur geeft deskundige adviezen en tips waar men op moet letten bij de aanschaf en hoe het kweekproces verloopt. Ook het gedrag en de verschillende kleurmutaties (zoals pastel, cinnamon, albino, witmasker, bont) van de valkparkiet wordt beschreven.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Afrika en Oceanië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels over de juiste huisvesting en voeding (kromsnavels eten veel zaden), volgt een overzicht van agaporniden, edelparkieten, hangparkieten, kakariki’s, papegaaien en parkieten die in Afrika en Oceanië voorkomen.
De namen zijn net zo mooi als de foto’s: Nyasa agapornis, Malabarenparkiet, Blauwkroontje, Roodvoorhoofdkakariki, Grote Vasapapegaai en Taveuniparkiet.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

Encyclopedie van parkieten en papegaaien uit Australië

Na een korte uitleg over het verantwoord verzorgen en houden van kromsnavels en de beschrijving van verschillende menu’s van de Australische kromsnavels, volgt een overzicht van kaketoes, lori’s, parkieten en rosella’s die in Australië voorkomen.
Enkele vogelsoorten die in deze encyclopedie beschreven zijn:
Grote Geelkuifkaketoe, Roodstaartraafkaketoe, Incakaketoe, Schubbenlori, Australische koningsparkiet, Brownrosella en de Strogele rosella.
Er is informatie te vinden over hun herkomst, bijzondere kleuren, huisvesting, voeding, fokadvies, eventuele ondersoorten en lengte en gewicht.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten