Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Lachduif (Streptopelia roseogrisea domestica)

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Lachduif (Streptopelia roseogrisea domestica)

 

De lachduif is een gedomesticeerde vogel en stamt af van de Afrikaanse tortel, Streptopelia roseogrisea. De tamme lachduif draagt dezelfde wetenschappelijke naam, maar met een toevoeging die verwijst naar de domesticatie. Officieel heet de tamme lachduif dus Streptopelia roseogrisea domestica. In de praktijk wordt echter vaak de toevoeging risoria, wat lachen betekent, gebruikt. Hoewel de lachduif in de meeste literatuur kortweg aangeduid wordt met Streptopelia risoria is dit dus feitelijk onjuist.

 

Formaat

23 cm. 

 

Ringmaat

6.0 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geslachtsonderscheid

Tussen doffer (man) en duivin (pop) is uiterlijk geen geslachtsverschil. Hoewel gezegd wordt dat de doffer vaak iets forser van postuur is en een grotere kop bezit biedt dit lang niet in alle gevallen zekerheid. Beter is het de vogels tijdens de kweekperiode te observeren. De doffer laat dan baltsgedrag zien, de duivin niet.

 

Verspreiding en leefgebied

Komt in de vrije natuur niet voor.

 

Karakter

Lachduiven kunnen goed met andere vogelsoorten in een volière gehouden worden, echter niet met soortgenoten. De lachduif is namelijk een sterke territoriumvogel hetgeen betekent dat elk paartje een bepaald gebied voor zichzelf opeist en verdedigt. Soortgenoten worden dan niet geduld. Vooral tijdens de broedperiode komt dit territoriumgedrag sterk naar voren. Elke andere duif wordt dan met geweld geweerd uit hun territorium. Het is daarom verstandig slechts één paartje lachduiven per volière te houden.

 

Omgevingstemperatuur: 

Kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

 

Voeding: 

De voeding dient te bestaan uit een zaadmengsel voor tortelduiven. Alles wat ze nodig hebben zit hierin. Belangrijk is dat de vogels wel elke dag alles opeten omdat ze anders niet alle voedingsstoffen binnen krijgen. Dit betekent dat er niet meer gevoerd moet worden dan de vogels per dag op kunnen.

Enige tijd voordat het broedseizoen begint moet de voeding van de duiven worden aangepast omdat er dan een verhoogde eiwitbehoefte ontstaat. Het gewone tortelduivenvoer is dan niet meer voldoende voor de dieren. Om te voldoen aan de extra eiwitbehoefte van de duiven is het dan verstandig eivoer en universeelvoer bij te voeren. Vooral voor leggende duivinnen is dit onontbeerlijk.

Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Als nestgelegenheid kan een duivenmand of een bakje van 20 xj 20 centimeter met een opstaande rand van ongeveer 7 centimeter gegeven worden. Het nest kan het beste op een wat hoge beschutte plaats in de volière worden gehangen. De duivin legt 2 eieren die na 14 dagen uitkomen. De jongen worden door de ouders met kropmelk gevoerd. De jongen groeien zeer snel en zitten na twee weken al volledig in de veren. Dit is ook het tijdstip waarop ze het nest verlaten. Een week later zijn ze al zelfstandig. Om te voorkomen dat ze het broedproces van een volgend nest verstoren kunnen ze dan het beste bij de oudervogels weggehaald worden. Dit kan trouwens ook noodzakelijk zijn omdat de doffer nogal eens agressief kan worden richting de jongen.

 

Bijzonderheden

Lachduiven zijn prima pleegouders voor andere duivensoorten. Ze worden dan ook nog veel ingezet als voedsterduif voor andere soorten duiven.

De lachduif komt in een flink aantal kleurmutaties voor. De eerste kleurmutaties, pastel en crème-ino, waren al in de 16e eeuw bekend.

 

A. van Kooten

 

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een volière, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Afrikaanse prachtvinken

De auteur geeft gedetailleerde adviezen over de juiste huisvesting, voeding en ook over aanschaf van de prachtvinken. De meest voorkomende soorten worden beschreven; dit boek bevat specifieke informatie over voeding en kweek per soort en over het gebied waar de vogel voorkomt. Prachtige foto’s van mannetjes en poppen. Het houden en kweken van Afrikaanse prachtvinken is aan vele regels gebonden, met name op het gebied van import en export. Indien u besluit om prachtvinken te houden, wordt u geadviseerd contact op te nemen met de speciaalclub Afrikaanse prachtvinken.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Gouldamadine

In dit boek wordt uitgebreid stilgestaan bij de huisvesting: verlichting, temperatuur, luchtvochtigheid, het vogelbad en andere aspecten worden duidelijk beschreven. Uiteraard ontbreken adviezen over de juiste voeding niet. Voor Gouldamadines bestaat geen specifiek dieet, wel wordt afwisseling van verschillende voedermengels aangeraden. Ook wordt vermeld wat Gouldamadines heel lekker vinden en welke soorten voer u beter niet kunt geven.
Interessant is de informatie over voorkomende ziektes bij Gouldamadines en wat men kan doen om bepaalde aandoeningen te voorkomen. Het grootste deel van dit boek gaat over het kweken van de gouldamadines.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De papegaaiamadine

In tegenstelling tot vele andere boeken over vogels wordt in dit boek ook uitgebreid ingegaan op verschillende soorten en ondersoorten. Van elke soort is de Nederlandse en Latijnse naam vermeld. Informatie over de regio van herkomst, het verschil tussen man en pop, de voeding en een kleurbeschrijving is ook opgenomen. Advies over de mogelijkheden tot kweek en eventuele bijzonderheden maken de beschrijvingen van de papegaai amadine soorten compleet.
De papegaai amadines zijn tropische vogels, dat vereist dus aangepaste huisvesting qua temperatuur en luchtvochtigheid. Sommige soorten zijn voornamelijk vogels die zich voeden met zaden, andere soorten eten liever vruchten. Ook deze informatie vindt u terug per beschreven soort in dit boek.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De zebravink

Alles wat u als beginnend vogelliefhebber moet weten passeert de revue in dit boek. De zebravink stelt niet veel eisen aan voeding en huisvesting, wat niet wegneemt dat goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk is. Een aantal tips staan op een rij.
Zebravinken zijn heel populair omdat ze makkelijk te houden zijn en ook omdat ze in bijna elke dierenspeciaalzaak te vinden zijn. Reden te meer om toch een boek te lezen over deze oorspronkelijk Australische vogel. De standaardeisen voor zebravinken om mee te kunnen doen aan tentoonstellingen zijn opgenomen.
Er bestaan verschillende kleurslagen onder de zebravinken, met prachtige namen als Isabel, Pastel, Witborst of Zwartwang. Per kleurslag wordt zeer uitgebreid vermeld wanneer deze voor het eerst voorkwam en waar ze vandaan komen, tevens wordt aangegeven welke kweekaanwijzingen u kunt volgen.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

Japanse meeuwen en lonchura's

Japanse meeuwen komen niet in de vrije natuur voor en zijn ‘ontwikkeld’ in Japan. Hun naam doet vermoeden dat het om een grote vogel gaat, maar ze zijn nog kleiner dan een kanarie. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit, verschil is dat het mannetje ‘zingt’ om indruk te maken op het vrouwtje. Dit soort weetjes en nog veel meer zijn terug te vinden in dit boek.
Japanse meeuwen hebben geen ‘ingewikkelde’ dagelijkse verzorging nodig en zijn hele toegewijde ‘ouders’. Deze sterke vogeltjes zijn dan ook vaak ingezet als ‘pleegouders’ bij het fokken van andere vogelsoorten als prachtvinken of gouldamadines. In dit boek wordt aandacht besteed aan huisvesting, voeding en voortplanting.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

De Europese cultuurvogels

Er is duidelijk beschreven waar men op moet letten bij aanschaf van een vogel, welke ziektes kunnen voorkomen en welke soorten voeding er zijn. Ook komt de wetgeving aan bod die betrekking heeft op Europese vogels.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het kweken van vogels. Onderwerpen van nestbouw tot broedproces en het ringen van de jongen worden duidelijk uitgelegd. Interessant is de informatie over kleurmutaties bij Europese cultuurvogels.
Tenslotte vindt u een uitgebreid overzicht van verschillende soorten Europese cultuurvogels, compleet met adviezen over hoe elke soort het beste is te houden in de volière.

150 x 210 mm

64 blz

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

Inclusief verzendkosten Nederland 9.70     Belgie 10.50

Boek bestellen?

 KLIK HIER

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten